Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z mąki jaglanej

Ciasto z mąki jaglanej

Delikatne, puszyste, biszkoptowe i niezwykle aromatyczne. Ciasto  z mąki jaglanej z dodatkiem truskawek. Bezglutenowe, idealne dla dzieci i proste w pieczeniu.

- tylko 4 składniki
- bez mleka, glutenu i tłuszczu

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: tortownica 18 cm

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 3 białka z jajek rozmiar "m"
  • 3 łyżki mąki jaglanej (bez czuba)
  • 300 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
  • płaska łyżka cukru pudru (można pominąć)

Ciasto z mąki jaglanej

Ciasto z mąki jaglanej, 1

Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm.

Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Białka umieść w większej, szklanej misce.
Żółtka polecam wykorzystać do ciasta drożdżowego - przepisy znajdziesz na moim blogu :-)

Świeżymi truskawkami wyłóż dno tortownicy. W razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki. Truskawki mrożone wcześniej należy rozmrozić i odlać nadmiar soku (sok możesz wykorzystać do kompotu).

Przy pomocy miksera utrzyj białka na sztywno. Białka powinny być błyszczące i nie przemieszczać się po misce podczas poruszania nią. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę białka. Na koniec dodaj mąkę i tylko lekko zamieszaj ciasto szpatułką.

Delikatnie przełóż ciasto na truskawki i wyrównaj. Wstaw formę na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze 10 minut. Następnie uchyl drzwi i odczekaj kolejnych 5 minut zanim wyjmiesz ciasto.

Przygotuj talerz/tortownicę i szybkim ruchem odwróć ciasto na drugą stronę. Najpierw zdejmij dno tortownicy a potem delikatnie papier do pieczenia.

Ciasto z mąki jaglanej, 2

Ciasto z mąki jaglanej, 3


Wypróbuj koniecznie przepis na pyszny sernik na zimno z truskawkami bądź innymi owocami. Smakować będą też Ci moje muffiny z truskawkami. Jeżeli lubisz próbować nowe rzeczy sprawdź ciasto z karobem.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (156 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania