Ciasto z mąki jaglanej
Delikatne, puszyste, biszkoptowe i niezwykle aromatyczne. Ciasto z mąki jaglanej z dodatkiem truskawek. Bezglutenowe, idealne dla dzieci i proste w pieczeniu.
- tylko 4 składniki
- bez mleka, glutenu i tłuszczu
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: tortownica 18 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 3 białka z jajek rozmiar "m"
- 3 łyżki mąki jaglanej (bez czuba)
- 300 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
- płaska łyżka cukru pudru (można pominąć)
Ciasto z mąki jaglanej
Użyłam tortownicy o średnicy 18 cm.
Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Białka umieść w większej, szklanej misce.
Żółtka polecam wykorzystać do ciasta drożdżowego - przepisy znajdziesz na moim blogu :-)
Świeżymi truskawkami wyłóż dno tortownicy. W razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki. Truskawki mrożone wcześniej należy rozmrozić i odlać nadmiar soku (sok możesz wykorzystać do kompotu).
Przy pomocy miksera utrzyj białka na sztywno. Białka powinny być błyszczące i nie przemieszczać się po misce podczas poruszania nią. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę białka. Na koniec dodaj mąkę i tylko lekko zamieszaj ciasto szpatułką.
Delikatnie przełóż ciasto na truskawki i wyrównaj. Wstaw formę na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze 10 minut. Następnie uchyl drzwi i odczekaj kolejnych 5 minut zanim wyjmiesz ciasto.
Przygotuj talerz/tortownicę i szybkim ruchem odwróć ciasto na drugą stronę. Najpierw zdejmij dno tortownicy a potem delikatnie papier do pieczenia.
Wypróbuj koniecznie przepis na pyszny sernik na zimno z truskawkami bądź innymi owocami. Smakować będą też Ci moje muffiny z truskawkami. Jeżeli lubisz próbować nowe rzeczy sprawdź ciasto z karobem.
Smacznego!