Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej

Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

To ciasto jest jak dotyk nieba o smaku truskawki :-)

Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne.. ciasto biszkoptowe z mąki jaglanej z dodatkiem truskawek.
To ciasto polecam każdemu - bez mleka, glutenu, tłuszczu. Jest wspaniałe dla dzieci, niemal dietetyczne, a do tego bardzo proste w przygotowaniu.
Polecam!!

Czas przygotowywania: 25 minut
Pieczenie: 25 minut
Ilość porcji: 6-8 kawałków z tortownicy średnicy 20 cm

Składniki:
• 3 białka z jajek rozmiar "m"
• 3 łyżki mąki jaglanej (bez czuba)
• 300 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
• płaska łyżka cukru pudru (można pominąć)

Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Białka umieść w większej, szklanej misce.
Żółtka polecam wykorzystać do ciasta drożdżowego - przepisy znajdziesz na moim blogu :-)

Świeżymi truskawkami wyłóż dno tortownicy. W razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki. Truskawki mrożone wcześniej należy rozmrozić i odlać nadmiar soku (sok możesz wykorzystać do kompotu).

Przy pomocy miksera utrzyj białka na sztywno. Białka powinny być błyszczące i nie przemieszczać się po misce podczas poruszania nią. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę białka. Na koniec dodaj mąkę i tylko lekko zamieszaj ciasto szpatułką.

Delikatnie przełóż ciasto na truskawki i wyrównaj. Wstaw formę na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze 10 minut. Następnie uchyl drzwi i odczekaj kolejnych 5 minut zanim wyjmiesz ciasto.

Przygotuj talerz/tortownicę i szybkim ruchem odwróć ciasto na drugą stronę. Najpierw zdejmij dno tortownicy a potem delikatnie papier do pieczenia.

odwrocone-ciasto-truskawkowe-z-maki-jaglanej-1

odwrocone-ciasto-truskawkowe-z-maki-jaglanej-2

odwrocone-ciasto-truskawkowe-z-maki-jaglanej-3
Mam nadzieję, że Was trochę zachęciłam? 
Smacznego :-)

Natalia
2016-03-20 13:28
Wygląda pysznie ! ;) Naprawdę bardzo fajny blog ;)
Ania
2016-03-20 19:46
Dziękuję Natalio.. Dla tak miłych komentarzy warto dodawać przepisy :-)
Groshek
2016-03-20 16:03
Świetny pomysł! Dzięki! Już wiem co zrobię z zapasem białek :-)
Ania
2016-03-20 19:46
Smacznego Kasiu. Napisz potem jak wrażenia smakowe :-)
Ewa
2016-03-21 09:35
Nie umiem się doczekać sezonu na świeże truskawki ?
Ania
2016-03-21 12:38
Ewo, ja też ;-)
rytmynatury.pl
2016-03-21 12:37
Ekstra przepis i ta mąka jaglana. Zapisuję bo jest prosty a ja nie lubię piec i nie mam do tego cierpliwości :) pozdrawiam
Ania
2016-03-21 12:39
Pozostaje mi tylko życzyć smacznego :-)
Matka Puchatka
2016-03-21 12:46
Trochę zachęciłaś? Bardzo zachęciłaś. Prosty przepis i do tego ciacho wygląda bardzo apetycznie. Mniam!
Ania
2016-03-21 14:07
Cieszę się, że przypadło Ci do gustu.
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-03-21 12:51
Troszkę zachęciłam? :D Chyba żartujesz ;) Ciasto wygląda genialne, a tak się składa, że akurat mam wszystkie składniki w domu! Z przeogromną chęcią przetestuję :)
Ania
2016-03-21 14:06
Idealnie Edytko.. smacznego :-)
blonde & brunette
2016-03-21 13:37
Skąd wzięłaś świeże truskawki?! :D A czy można się obejść bez cukru pudru i np dodać miodu? Wygląda obłędnie!
Ania
2016-03-21 14:06
Truskawki zakupiłam w sklepie pod domem :-) Zdecydowanie sprowadzane.. Możesz użyć miody, tylko go wcześniej lekko podgrzej, ponieważ ciężko go będzie połączyć z ciastem.
Wyszukane w sieci #2 | Mój kawałek podłogi
2016-04-03 15:51
[…] Do tego jeszcze te piękne zdjęcia! Ja się rozpływam! Ostatnio moją uwagę zwrócił przepis na odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej. Tylko 4 składniki, 25 min przygotowania! Czego chcieć […]
Ania
2016-04-04 08:57
Dziękuję bardzo!! :-)
Kasia | pokolorujzycie.pl
2016-04-04 00:06
Jak to pysznie wygląda! I jeszcze takie banalne w przygotowaniu, zastąpię tylko cukier puder czymś innym i mogę robić ;)
Ania
2016-04-04 08:57
Dziękuję Kasiu i powodzenia w pieczeniu :-)
Grazyna
2016-05-29 17:14
Dodalam odrobine moody zamiast cukru pudru. Niestety pianka siadla:( ale smak jest fajny. No pewno sprobuje jeszcze raz.
Ania
2016-05-30 10:56
Grażynko.. przepis jak najbardziej sprawdzony.. Teraz w upały może być ciężej, ale koniecznie spróbuj raz jeszcze ;-)
Anna
2016-06-14 10:56
Właśnie zrobiłam i piecze się w piekarniku! :) Ciekawa jestem czy będzie gorzki posmak, bo jak robię naleśniki z mąki jaglanej to niestety są gorzkie!
Ania
2016-06-14 13:27
Ja goryczy nie czuję. Napisz jak Tobie smakowało :-)
Rytmy Natury
2016-10-11 21:26
Czemu mi wychodzi takie płaskie?? Robię wszystko zgodnie z przepisem, białka ubite na sztywno, że odwracam do góry nogami i nie spadają a jest płaskie nie takie jak na Twojej focie. Jest pyszne owszem bo daję dużo owoców i mieszam śliwki, kiwi, jabłka ect. ale jakieś za płaskie...Co jest nie tak? Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę jak w przepisie..
Ania
2016-10-12 11:12
Napisałaś, że mieszasz śliwki, kiwi, jabłka.. przepis zawiera truskawki :-) Czy piekłaś ciasto w większej formie niż ja? Czy jesteś pewna, że białka były świeże (jędrne, nie wodniste)? Czy mąka jaglana, której użyłaś była gładko zmielona? Jest wiele pytań i wątpliwości. Często wydaje nam się, że robimy wszystko tak samo, a jednak gdybyśmy piekły to ciasto razem, okazałoby się, że te subtelne różnice (choćby piekarnik, czy temperatura pomieszczenia) sprawiają, że finalnie efekt końcowy się różni. Bardzo mnie cieszy, że ciasto wyszło pysznie, bo rozumiem, że nie był to zakalec a tylko mniej wyrośnięte ciasto?
A
2017-03-11 21:50
Czy można zrobić samo ciasto bez truskawek?
Ania
2017-03-12 11:09
Oczywiście :-)
Aldona
2017-04-18 10:48
witaj, czym moge zastpic jajka? wlasnie sie dowiedzalam, ze mam alergie na jajka :(. Dziekuje
Ania
2017-04-18 18:42
Nie robiłam bez jajka, jednak myślę, że można zaryzykować z: łyżeczką proszku do pieczenia + pół zblendowanego banana + szczypta sody + łyżeczka octu jabłkowego + łyżeczka mąki ziemniaczanej :-)
Irmina
2017-04-18 14:13
Czy dobra mąka wyjdzie z mielonych płatków jaglanych w kawowym młynku?
Ania
2017-04-18 18:42
Irmino, młynek do kawy mieli najlepiej, więc zdecydowanie tak :-)
Gosia
2017-06-23 11:53
Niestety, ciasto w ogóle nie wyrosło - zarówno składniki, jak i wykonanie było zgodne z przepisem, więc czegoś ewidentnie w nim brakuje...
Ania
2017-06-23 12:04
Gosiu, to ciasto robiłam już wiele razy. Mam również duży i bardzo pozytywny odzew na ten przepis. Bardzo ważne jest dobre ubicie białek i sprawne wmieszanie mąki. Piekarnik powinien być już całkowicie nagrzany do 180 stopni. Najważniejsza jest jednak mąka i jej jakość oraz miałkość. Myślę, że to właśnie tutaj u Ciebie był problem. Data ważności.. być może opakowanie leżało otwarte...
Gosia
2017-06-23 16:53
Mąkę otworzyłam właśnie dla tego przepisu, data ważności ok. Piekarnik też był nagrzany do 180 stopni, białka (z jaj ekologicznych) ubite na sztywno. Szkoda, bo właśnie takiego przepisu szukałam, truskawkowego, z małą ilością składników i szybkiego w wykonaniu.