Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej

Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej

To ciasto jest jak dotyk nieba o smaku truskawki :-) Delikatne, puszyste, niezwykle aromatyczne.. ciasto biszkoptowe z mąki jaglanej z dodatkiem truskawek. To ciasto polecam każdemu - bez mleka, glutenu, tłuszczu. 

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 6-8

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 3 białka z jajek rozmiar "m"
  • 3 łyżki mąki jaglanej (bez czuba)
  • 300 g świeżych lub rozmrożonych truskawek
  • płaska łyżka cukru pudru (można pominąć)

Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Białka umieść w większej, szklanej misce.
Żółtka polecam wykorzystać do ciasta drożdżowego - przepisy znajdziesz na moim blogu :-)

Świeżymi truskawkami wyłóż dno tortownicy. W razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki. Truskawki mrożone wcześniej należy rozmrozić i odlać nadmiar soku (sok możesz wykorzystać do kompotu).

Przy pomocy miksera utrzyj białka na sztywno. Białka powinny być błyszczące i nie przemieszczać się po misce podczas poruszania nią. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę białka. Na koniec dodaj mąkę i tylko lekko zamieszaj ciasto szpatułką.

Delikatnie przełóż ciasto na truskawki i wyrównaj. Wstaw formę na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto jeszcze 10 minut. Następnie uchyl drzwi i odczekaj kolejnych 5 minut zanim wyjmiesz ciasto.

Przygotuj talerz/tortownicę i szybkim ruchem odwróć ciasto na drugą stronę. Najpierw zdejmij dno tortownicy a potem delikatnie papier do pieczenia.

Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej, 1

Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej, 2

Odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej, 3

Mam nadzieję, że Was trochę zachęciłam? 
Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11344

Komentarze

2017-03-11 21:50
Czy można zrobić samo ciasto bez truskawek?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-12 11:09
Oczywiście :-)
2018-01-06 23:15
Czy można użyć banana zamiast truskawek?
-- Ania z AniaGotuje.pl Jak najbardziej tak Karolino🙂
2018-05-04 13:51
5 łyżek mąki :) błąd we wcześniejszym wpisie - przepraszam:)
2018-02-08 07:44
Może trzeba dodawać więcej mąki niż w przepisie? Ja też zrobiłam właśnie zgodnie z instrukcją i niestety nie wyszło...
2018-02-08 09:41
A mi wyszło👩‍🍳.. ja uważałam na truskawki. Pokroiłam rozmrożone na kwadraciki i odlałam cały sok. Poszukam zdjęcia, bo robiłam telefonem córki!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-08 09:37
Bardzo ważne jest dobre ubicie białek. To nie jest proste ciasto, ale przepis jest jak najbardziej sprawdzony. Bardzo często robię je latem.
2017-06-23 11:53
Niestety, ciasto w ogóle nie wyrosło - zarówno składniki, jak i wykonanie było zgodne z przepisem, więc czegoś ewidentnie w nim brakuje...
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-23 12:04
Gosiu, to ciasto robiłam już wiele razy. Mam również duży i bardzo pozytywny odzew na ten przepis. Bardzo ważne jest dobre ubicie białek i sprawne wmieszanie mąki. Piekarnik powinien być już całkowicie nagrzany do 180 stopni. Najważniejsza jest jednak mąka i jej jakość oraz miałkość. Myślę, że to właśnie tutaj u Ciebie był problem. Data ważności.. być może opakowanie leżało otwarte...
2017-06-23 16:53
Mąkę otworzyłam właśnie dla tego przepisu, data ważności ok. Piekarnik też był nagrzany do 180 stopni, białka (z jaj ekologicznych) ubite na sztywno. Szkoda, bo właśnie takiego przepisu szukałam, truskawkowego, z małą ilością składników i szybkiego w wykonaniu.
2018-03-24 14:33
Witaj Aniu czy zamiast truskawek można użyć innych owoców np pomarańczy jabłek lub jagód? Nie mam akurat truskawek a przepis kuszący. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-24 19:12
Z całą pewnością możesz użyć jabłek.
2018-02-26 14:20
Wyglada fajnie, lubię biszkopty a najbardziej czekoladowe. Czy można dodć kakao do ciasta? Czy wtedy dać trochę mniej mąki?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-26 14:29
To ciasto Beatko już jest bardzo delikatne i trzeba uważać z ograniczeniem mąki. Możesz dodać trochę kakao, ale nie ujmuj mąki.
2016-05-29 17:14
Dodalam odrobine moody zamiast cukru pudru. Niestety pianka siadla:( ale smak jest fajny. No pewno sprobuje jeszcze raz.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-30 10:56
Grażynko.. przepis jak najbardziej sprawdzony.. Teraz w upały może być ciężej, ale koniecznie spróbuj raz jeszcze ;-)
2016-03-20 13:28
Wygląda pysznie ! ;) Naprawdę bardzo fajny blog ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-20 19:46
Dziękuję Natalio.. Dla tak miłych komentarzy warto dodawać przepisy :-)
2016-03-20 16:03
Świetny pomysł! Dzięki! Już wiem co zrobię z zapasem białek :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-20 19:46
Smacznego Kasiu. Napisz potem jak wrażenia smakowe :-)
2016-06-14 10:56
Właśnie zrobiłam i piecze się w piekarniku! :) Ciekawa jestem czy będzie gorzki posmak, bo jak robię naleśniki z mąki jaglanej to niestety są gorzkie!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-14 13:27
Ja goryczy nie czuję. Napisz jak Tobie smakowało :-)
2018-05-04 13:49
Mam tortownicę 25 cm, czy można zwiększyć składniki np 5 białek i 45 łyżek maki? Czy wtedy czas pieczenia jest ten sam? Pozdrawiam:)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-04 20:33
Możesz Izabelo.. a czas będzie bardzo podobny. Może ciasto będzie się piekło do 10 minut dłużej.
2017-04-18 10:48
witaj, czym moge zastpic jajka? wlasnie sie dowiedzalam, ze mam alergie na jajka :(. Dziekuje
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-18 18:42
Nie robiłam bez jajka, jednak myślę, że można zaryzykować z: łyżeczką proszku do pieczenia + pół zblendowanego banana + szczypta sody + łyżeczka octu jabłkowego + łyżeczka mąki ziemniaczanej :-)
2017-04-18 14:13
Czy dobra mąka wyjdzie z mielonych płatków jaglanych w kawowym młynku?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-18 18:42
Irmino, młynek do kawy mieli najlepiej, więc zdecydowanie tak :-)
2016-03-21 09:35
Nie umiem się doczekać sezonu na świeże truskawki ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-21 12:38
Ewo, ja też ;-)
2016-03-21 12:37
Ekstra przepis i ta mąka jaglana. Zapisuję bo jest prosty a ja nie lubię piec i nie mam do tego cierpliwości :)

pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-21 12:39
Pozostaje mi tylko życzyć smacznego :-)
2016-03-21 12:46
Trochę zachęciłaś? Bardzo zachęciłaś. Prosty przepis i do tego ciacho wygląda bardzo apetycznie. Mniam!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-21 14:07
Cieszę się, że przypadło Ci do gustu.
Troszkę zachęciłam? :D Chyba żartujesz ;) Ciasto wygląda genialne, a tak się składa, że akurat mam wszystkie składniki w domu! Z przeogromną chęcią przetestuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-21 14:06
Idealnie Edytko.. smacznego :-)
2016-03-21 13:37
Skąd wzięłaś świeże truskawki?! :D
A czy można się obejść bez cukru pudru i np dodać miodu?
Wygląda obłędnie!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-21 14:06
Truskawki zakupiłam w sklepie pod domem :-) Zdecydowanie sprowadzane.. Możesz użyć miody, tylko go wcześniej lekko podgrzej, ponieważ ciężko go będzie połączyć z ciastem.
[…] Do tego jeszcze te piękne zdjęcia! Ja się rozpływam! Ostatnio moją uwagę zwrócił przepis na odwrócone ciasto truskawkowe z mąki jaglanej. Tylko 4 składniki, 25 min przygotowania! Czego chcieć […]
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-04 08:57
Dziękuję bardzo!! :-)
2016-04-04 00:06
Jak to pysznie wygląda! I jeszcze takie banalne w przygotowaniu, zastąpię tylko cukier puder czymś innym i mogę robić ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-04 08:57
Dziękuję Kasiu i powodzenia w pieczeniu :-)
2016-10-11 21:26
Czemu mi wychodzi takie płaskie?? Robię wszystko zgodnie z przepisem, białka ubite na sztywno, że odwracam do góry nogami i nie spadają a jest płaskie nie takie jak na Twojej focie. Jest pyszne owszem bo daję dużo owoców i mieszam śliwki, kiwi, jabłka ect. ale jakieś za płaskie...Co jest nie tak? Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę jak w przepisie..
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-12 11:12
Napisałaś, że mieszasz śliwki, kiwi, jabłka.. przepis zawiera truskawki :-) Czy piekłaś ciasto w większej formie niż ja? Czy jesteś pewna, że białka były świeże (jędrne, nie wodniste)? Czy mąka jaglana, której użyłaś była gładko zmielona? Jest wiele pytań i wątpliwości. Często wydaje nam się, że robimy wszystko tak samo, a jednak gdybyśmy piekły to ciasto razem, okazałoby się, że te subtelne różnice (choćby piekarnik, czy temperatura pomieszczenia) sprawiają, że finalnie efekt końcowy się różni. Bardzo mnie cieszy, że ciasto wyszło pysznie, bo rozumiem, że nie był to zakalec a tylko mniej wyrośnięte ciasto?