Ciasto z karobem
Niby biszkopt i truskawki.. tym razem w ciemnej wersji, bo z karobem lub kakao. Aromatyczne i pyszne ciasto z karobem.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 białka jajek
- 1 całe jajko
- 2 łyżki karobu (lub kakao)
- 500 g świeżych truskawek
- 70 g mąki - 2 czubate łyżki
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
#video#
Karob ciasto
Jaka wyjmij wcześniej z lodówki. Białka ubijaj mikserem około 2 minut na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę.
Wyłącz mikser. Dodaj jajko, karob, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuj chwilę ciasto na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
Blaszkę wysmaruj olejem roślinnym i wylej masę. Wyrównaj ciasto.
Truskawki umyj, zdejmij szypułki i pokrój na połówki. Układaj na cieście.
Blaszkę wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Studź na kratce. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.
To ciasto z karobem nie wyrasta jak typowy, puchaty biszkopt. Ma też bardziej intensywny, głęboki smak... Mi kojarzy się trochę z kawą żołędziową - jeśli ktoś kiedyś pił ;-)
Polecam sprawdź też mój przepis na pyszne, puchate muffinki z truskawkami. Może zaciekawi Cię też moje ciasto z mąki jaglanej.
Smacznego!