Kostka biszkoptowa z karobem i truskawkami

Kostka biszkoptowa z karobem i truskawkami

Niby biszkopt i truskawki.. tym razem w ciemnej wersji, bo z karobem lub kakao. Aromatyczne i pyszne!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 3 białka jajek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki karobu (lub kakao)
  • 500 g świeżych truskawek
  • 70 g mąki - 2 czubate łyżki
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Jaka wyjmij wcześniej z lodówki. Białka ubijaj mikserem około 2 minut na sztywną pianę. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze chwilę.

Wyłącz mikser. Dodaj jajko, karob, mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksuj chwilę ciasto na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.

Blaszkę wysmaruj olejem roślinnym i wylej masę. Wyrównaj ciasto.
Truskawki umyj, zdejmij szypułki i pokrój na połówki. Układaj na cieście.

Blaszkę wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Studź na kratce. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem.

Kostka biszkoptowa z karobem i truskawkami, 1

Kostka biszkoptowa z karobem i truskawkami, 2

Kostka biszkoptowa z karobem i truskawkami, 3

To ciasto z karobem nie wyrasta jak typowy, puchaty biszkopt. Ma też bardziej intensywny, głęboki smak... Mi kojarzy się trochę z kawą żołędziową - jeśli ktoś kiedyś pił ;-)

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (9 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷