Oponki serowe

Oponki serowe

Cudowne oponki serowe, czyli pączki serowe z dziurką. Mój przepis pochodzi jeszcze ze starego notatnika mojej kochanej Babci. Jest to zdecydowanie najlepszy, sprawdzony przepis na oponki serowe. Moja Babcia używała domowego twarogu, który ucierała w misce. Do tego jeszcze świeża, żółta śmietanka zebrana z mleka. Ja oponki serowe robię z dobrego sera z wiaderka i kwaśnej śmietany. Wychodzą identyczne jak u Babci. 

Jeśli wolisz okrągłe pączusie, to polecam Ci mój przepis na nieziemskie mini pączki serowe. Jeśli zaś jesteś fanem pączków z dziurką, to z pewnością spodobają Ci się najlepsze w sieci oponki wiedeńskie.. polecam!

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: ponad 50 oponek średnicy 7 cm

Składniki:
  • 600 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 1/3 szklanki drobnego cukru - 100 g
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu

Dodatkowo: duża drewniana deska lub stolnica, kilka łyżek mąki do podsypywania ciasta, wałek, wykrawaczki o średnicy około 5-6 cm i 2 cm, szczypce do łowienia oponek, około 700 ml oleju roślinnego do smażenia, szeroki garnek, cukier puder do oprószenia oponek

W misce umieść żółtka i cukier. Białka warto wykorzystać do zrobienia blatów bezowych do tortu. Żółtka z cukrem ucieraj przez kilka minut na puch. Najlepszy będzie do tego mikser. Dodaj mielony twaróg - wybierz twaróg półtłusty lub tłusty, który będzie gęsty i nie kwaśny. Polecam ser z wiaderka Piątnicy lub Mlekovity. Dołóż jeszcze 3 pełne łyżki śmietany oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto będzie gęste i klejące. Ja mieszam je dłonią. Na koniec dodaj jeszcze łyżkę spirytusu (ewentualnie octu lub soku z cytryny) i raz jeszcze zamieszaj ciasto. 

Przygotuj garnek z olejem. Zacznij nagrzewać olej na średniej mocy palnika. Na szeroki garnek lub patelnię powinno wystarczyć około 700 ml oleju. 

Stolnicę oprósz mąką. Wyjmij ciasto na oponki. Posyp je lekko mąką i podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawaczką do ciastek o średnicy około 6 cm wycinaj koła (możesz też użyć szklanki) Mniejszą wykrawaczką wycinaj środek (można użyć małego kieliszka). 

Smażenie oponek serowych

Gotową serię oponek kładź na dobrze nagrzany olej. (Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco nagrzany umieść kawałek ciasta w garnku. Jeśli od razu zaczyna skwierczeć, olej jest gotowy do smażenia). Po około 40 sekundach oponki powinny być już rumiane od spodu. Powinny też sporo urosnąć. Przy pomocy szczypiec przewróć je na drugą stronę i smaż około 30 sekund. Jeśli oponki za szybko się rumienią zmniejsz moc palnika. 

Smażąc kolejne serie szykuj ciasto pod następne oponki. Na początek warto przygotować sobie kilka serii oponek, ponieważ smaży się je błyskawicznie. Pamiętaj o podsypywaniu mąką ciasta przed wałkowaniem. Ciasto jest bowiem lepiące. Swoje oponki po wyjęciu z garnka układałam na ręczniku papierowym. 

oponki-serowe-1

Możesz też smażyć jednocześnie oponki wraz z kółeczkami, które wycinasz ze środka. Polecam też wycinać same krążki i smażyć okrągłe pączki.

oponki-serowe-2

oponki-serowe-3

Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (39 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Milena
2018-01-06 14:59
Proszę bardzo :) dzisiejsze 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍Przepysznie Mileno!
Barbara Perz
2018-01-06 20:30
Aniu masz racje, nie wytrzymałam ( tak pysznie wyglądają) i dzis zrobiłam. Lepszych w życiu nie jadłam a wierz mi swoje latka juz mam i od ho, ho, ho jestem babcią. A oto jak mi wyszły( ponad 50 szt z Twojego przepisu).
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Przepięknie!
Barbara Perz
2018-01-06 20:31
;-) :-)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️Brawo
Aga
2018-01-07 10:22
Oto i moje cudeńka ☺Przepyszne😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍piękne oponki!
kasiulamm
2018-01-07 21:50
Pyszne! Dziękuję za inspirację!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę 👏️❤️
Reklama
Ania
2018-01-08 08:22
Moja córka mówi, że są jak babci... Czyli idealne...najlepsze na świecie 🍩🍩🍩
Przepis super 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️i wyglądają przepysznie! Brawo Aniu👏️
Kasia
2018-01-08 16:14
Dziękuję są świetne
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Smacznego Kasiu!
Pichceniomania
2018-01-09 18:30
Nie no, to ja już też nie mogę, idę robić!!!!! Serio! Bo ubóstwiam jest od zawsze! Spróbuję według Twojego przepisu :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂Dziękuję i zapraszam.
Baska
2018-01-19 08:01
Juz produkty kupione ,przepis zapisany i ide robic oponki. Slinka mi ciekla wczoraj jak ogladalam Twoje :) zobaczymy co mnie wyjdzie.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-19 09:26
Świetnie.. życzę Ci powodzenia i czekam na zdjecia Twoich słodkości 😍👍

Prosty przepis na oponki z serem

To mój najlepszy przepis na oponki tradycyjne. Jest najlepszy ponieważ bardzo dobrze mi się kojarzy. Oponki z serem to jeden z ulubionych przepisów mojej babci, która bardzo często smażyła też oponki serowe z drożdżami. Uwielbiałam ten zapach. Jeśli tylko babcia miała bardzo tłusty i świeży ser, to smażyła oponki serowe bez śmietany. Zazwyczaj jednak szykowaliśmy je z dodatkiem świeżej śmietanki zebranej z mleka.

Sprawdzony przepis na oponki

Te oponki bez drożdży robię zawsze zimą. Karnawał sprzyja takim wypiekom. W wersji dietetycznej można zrobić też oponki serowe pieczone. Te smażone na oleju są jednak najlepsze. Oponki szykuję z proszkiem do pieczenia i sodą. Pięknie wyrastają i cudownie smakują. To świetny przepis na oponki tradycyjne

Co zrobić żeby oponki nie były twarde

Takie pączki, oponki serowe smażone na oleju wyjdą idealne jeśli użyjesz dobrej jakości sera. Masa powinna być idealnie wymieszana, oraz dodasz odpowiednią ilość śmietany i proszku do pieczenia z sodą. Do tego delikatna mąka tortowa oraz świeży olej do smażenia i wprawa w odpowiednim wysmażaniu oponek. Powinny być rumiane. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić oponki z ciasta parzonego to zapraszam po mój przepis na oponki wiedeńskie. Miłośnikom wypieków polecam też inne moje przepisy na pączki i babeczki