Mini pączki bananowe
Koniecznie zobacz jak zrobić błyskawiczne mini pączki bananowe. Z kilku składników, a do tego bez nabiału i bez cukru, wyczarujesz najpyszniejszy deser dla całej rodziny.
- bez nabiału i bez cukru
- super błyskawiczne wykonanie
- tylko kilka łatwo dostępnych składników
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia łącznie: 20 minut
Liczba porcji: 40 mini pączków
Kaloryczność kcal: 35 w 1 mini pączku
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej - 160 g
- 2 małe, dojrzałe banany - 200 g bez skórki
- 2 małe jajka - 100 g po rozbiciu
- po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
Pączki bananowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Do zrobienia mini pączków potrzebujesz również: dobrej jakości mały garnek z grubym dnem lub głębszą patelnię; około 400-500 ml oleju roślinnego do smażenia; metalowy cedzak lub szczypce do łowienia pączków; ręcznik papierowy do odcedzania tłuszczu.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam równo 40 mini pączków o średnicy około 3,5-4 cm po usmażeniu. Podczas liczenia kaloryczności mini pączków bananowych, nie uwzględniłam lekkiej posypki ze zmielonego na puder erytrolu. Zanim zaczniesz szykować pączki z bananów, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pączki bananowe przepis
Obierz ze skórki dwa małe, dojrzałe lub nawet lekko przejrzałe banany. Banany gotowe do użycia powinny ważyć łącznie 200 gramów.

Banany ugnieć widelcem, by powstała papka. Nie miksuj ich jednak blenderem na gładko. Zostaw nieregularne kawałki bananów. Do miski wbij kolejno dwa małe jajka o łącznej wadze 100 gramów. Całość wymieszaj krótko widelcem.
Porada: Do miski można też dodać odrobinę esencji waniliowej lub/oraz cynamon.

W osobnej misce przesiej razem szklankę (160 gramów) mąki pszennej tortowej z sodą i proszkiem do pieczenia (po pół łyżeczki) i dodaj do miski z bananami i jajkami. Wymieszaj wszystkie składniki na gładkie, gęste ciasto.


Przygotuj sobie mały garnek lub rondelek. Wlej do niego około 400-500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze dymienia. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 175 stopni. Jeśli masz termometr cukierniczy, to gorąco polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka lub nawet kilkanaście minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć. Ciasto może już ładnie skwierczeć przy temperaturze 140 stopni, wiec nie tak łatwo jest zorientować się w temperaturze. Warto więc poczekać trochę dłużej lub zaopatrzyć się w termometr, który może się w przyszłości przydać przy smażeniu pączków lub faworków.
Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładaj małe porcje na pączki. Na jedną łyżeczkę nakładasz ciasto, a drugą łyżeczką zdejmujesz je bezpośrednio na olej. Dodając pączki na tłuszcz staraj się utrzymać temperaturę 175 stopni. Mini pączki bananowe w trakcie smażenia jeszcze sporo urosną. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju, ale w razie potrzeby przekręcaj je na druga stronę. Nie kładź ich za dużo na raz, by nie stykały się ze sobą. Pączki nie powinny się smażyć dłużej niż trzy minuty. Jeśli nie masz pewności, czy dana partia pączków jest już gotowa, to możesz wyłowić jednego pączka i przekroić go na pół. Jeśli pączek bananowy jest w środku dosmażony, możesz wyłowić pączki z tłuszczu i odkładać je na ręcznik papierowy do osuszenia.
Jeśli pączki smażą się długo, a nadal są w środku surowe, to albo olej ma za niską temperaturę, albo ciasto było zimne. Jeśli pączki smażą się krótko i za szybko się rumienią (prawdopodobnie w środku są jeszcze surowe), to znaczy, że olej jest za gorący.


Usmażyłam łącznie 40 malutkich pączków z bananami. Po przestudzeniu prószyłam je odrobiną zmiksowanego na puder erytrolu.
Smacznego.