Pączki z mascarpone
Pączki z mascarpone to jeden z szybszych pomysłów na słodki deser, który polecam szykować nie tylko na Tłusty Czwartek. To mini paczki z serkiem mascarpone, które przygotujesz do smażenia dosłownie w 10 minut!
- bez wyrastania i beż użycia miksera
- 10 minut szykowania ciasta na pączusie
- szybkie pączki bez dodatku drożdży
- aż 60 pączków idealnych na jeden kęs
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia pączków: 20 minut
Liczba porcji: 60 mini pączków
Kaloryczność kcal: 50 w 1 mini pączku
Dieta: wegetariańska
Składniki na pączki
- 250 g serka mascarpone - 1 małe opakowanie
- nieco ponad 1,5 szklanki mąki pszennej - 250 g
- 2 duże jajka
- łyżka cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- płaska łyżeczka wódki lub spirytusu
Pozostałe składniki
- po łyżce cukru pudru i cukru drobnego
- do 700 ml oleju roślinnego do smażenia
Pączki z mascarpone
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Serek mascarpone oraz jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki.
W wersji wegetariańskiej pączki smażymy wyłącznie na oleju roślinnym.
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem cukru na pączkach. Jest to jednak bardzo orientacyjna ilość kalorii, która zależy od ilości wchłoniętego przez pączki tłuszczu, czy też ilości cukru jaki zostanie użyty do obtoczenia pączków po usmażeniu.
Do zrobienia mini pączków potrzebujesz również: dobrej jakości mały garnek z grubym dnem lub głębszą patelnię; około 500-700 ml oleju roślinnego do smażenia np. ryżowy lub rzepakowy; metalowy cedzak lub szczypce do łowienia pączków; ręcznik papierowy.

Pączki z mascarpone przepis
W jednej misce umieść razem serek mascarpone, 250 gramów mąki pszennej tortowej, 2 duże jajka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżkę cukru pudru, szczyptę soli oraz łyżeczkę spirytusu (może być rum a nawet ocet jabłkowy lub sok z cytryny).
Jeśli nie masz dużych jajek, to możesz dodać trzy średnie lub mniejsze jajka. Zamiast cukru pudru możesz użyć drobnego cukru lub cukru wanilinowego. Zobacz jak zrobić domowy cukier waniliowy. Bardzo ważne jest to, by składniki takie jak jajka i serek mascarpone miały temperaturę pomieszczenia.
Istotne jest również to, by nie dawać za dużo proszku do pieczenia. Płaska łyżeczka proszku wystarczy. Jeśli dasz za dużo proszku, to pączki w trakcie smażenia będą "puszczać ciasto" bokiem lub też smażyć się na kształt leśnych grzybów :) Takie atrakcje mogą się również wydarzyć, jeśli mąka nie jest dokładnie wymieszana z proszkiem do pieczenia. Polecam na wszelki wypadek przesiać wcześniej mąką z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem wymieszaj. Jeśli masz mikser pod ręką, to możesz go użyć. Wystarczy jednak zwykła łyżka lub czyste dłonie. Ciasto wymieszaj dokładnie. Będzie klejące i gęste.

Ciasto nie potrzebuje leżakowania i chłodzenia w lodówce. Może zostać użyte do szykowania pączków od razu po wymieszaniu.
Przygotuj sobie mały lub średniej wielości garnek. Wlej do niego minimum 500 ml świeżego oleju roślinnego o wysokiej temperaturze spalania. Polecam olej rafinowany: rzepakowy, ryżowy lub kokosowy. Jeśli masz świeży, dobrej jakości smalec, to również będzie idealny do smażenia mini pączków z mascarpone. Zacznij nagrzewać olej. Ustaw średnią moc palnika i cierpliwie czekaj, aż garnek z olejem nagrzeje się do temperatury nie wyższej niż 180 stopni.
Jeśli masz termometr cukierniczy, to polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się smażyć. Obok garnka połóż ręczniki papierowe, mały spodek z odrobiną oleju oraz cedzak do łowienia pączków.

Czyste i suche dłonie lekko natłuść olejem. Wówczas znacznie łatwiej będzie Ci formować kulki z ciasta. Na nagrzany olej kładź pączusie o średnicy 2 cm (malutkie kuleczki). Sprawnie formuj kulki z ciasta i ostrożnie kładź na olej. Dodając pączki na tłuszcz staraj się utrzymać temperaturę 170-175 stopni.

Mini pączki w trakcie smażenia jeszcze sporo urosną. Pączki powinny się powoli rumienić i same obracać w oleju. Nie kładź ich za dużo na raz, by nie stykały się ze sobą. Pączki nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty. Jeśli nie masz pewności, czy dana partia pączków jest już gotowa, to możesz wyłowić jednego pączka i przekroić go na pół. Jeśli pączek jest w środku dosmażony, możesz wyłowić pączki z tłuszczu i odkładać je na ręcznik papierowy do osuszenia.
Jeśli pączki smażą się długo a nadal są w środku surowe, to albo olej ma za niską temperaturę, albo ciasto było zimne. Jeśli pączki smażą się krótko i za szybko się rumienią (prawdopodobnie w środku są jeszcze surowe), to znaczy, że olej jest za gorący.

Gdy kolejna partia pączków smaży się już na tłuszczu, możesz tę gotową partię przełożyć z ręcznika papierowego do miseczki z mieszanką cukru pudru i drobnego cukru. Jeśli pączki od razu po usmażeniu będziesz kłaść w misce z cukrem (z pominięciem kładzenia ich na ręcznik papierowy), to do pączków przyklei się za dużo cukru a cukier w misce nabierze wilgoci i zacznie się kleić.
Po obtoczeniu odkładaj pączki na talerz. W ten sposób usmaż wszystkie pączki z mascarpone. Z podanej porcji składników usmażyłam 60 mini pączusiów.


Pączki z mascarpone po usmażeniu możesz też obtoczyć w domowym cukrze waniliowym lub w cukrze z dodatkiem cynamonu.
Smacznego.