Rogaliki na piwie

Rogaliki na piwie

Sprawdź czy Twój Mąż dopił już swoje piwo.. Jeśli zostało mu chociaż 100 ml w szklance - zarekwiruj i upiecz pyszne, kruche rogaliki ;-)

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 9 sporych rogali

Składniki

  • 100 g masła - pół kostki
  • 200 g mąki - 1/5 szklanki + odrobina do oprószenia blatu
  • 100 ml piwa + pianka, jeśli powstała - około 1/4 szklanki

Dodatkowo

  • pół szklanki gęstej marmolady
  • kilka łyżek cukru pudru

Rogaliki z piwem

Masło prosto z lodówki pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce prosto do miski. Dodaj mąkę oraz wlej piwo. Zagnieć ciasto tylko do połączenia składników. Przykryj folią lub talerzykiem i odłóż do lodówki na dwie godziny.

Po dwóch godzinach nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki na oprószony mąką blat.

Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Nożykiem - najlepiej drewnianym - pokrój ciasto na kwadraty 10/10 cm. Każdą sztukę rozwałkuj jeszcze dodatkowo, by ciasto było jeszcze cieńsze. Na środek każdego płatu dodaj małą łyżeczkę marmolady. Nożykiem wykonaj dwa nacięcia po obu stronach marmolady. Złap za obie strony i przełóż je przez siebie, by powstało okienko z marmoladą.

Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po włożeniu do piekarnika zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz rogaliki 20 minut.

Po wyjęciu obficie oprósz je cukrem pudrem.

Rogaliki na piwie, 1

 

Sprawdź też mój przepis na rogaliki z marmoladą oraz rogaliki kruche.

Smacznego :-)

 

Średnia 4.8 / 5 (21 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷