Rogaliki na piwie
Sprawdź czy Twój Mąż dopił już swoje piwo.. Jeśli zostało mu chociaż 100 ml w szklance - zarekwiruj i upiecz pyszne, kruche rogaliki na piwie ;-)
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 9 sporych rogali
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 100 g masła - pół kostki
- 200 g mąki - 1 i 1/5 szklanki + odrobina do oprószenia blatu
- 100 ml piwa + pianka, jeśli powstała - około 1/4 szklanki
- dodatkowo: pół szklanki gęstej marmolady oraz kilka łyżek cukru pudru
Rogaliki z piwem
Masło prosto z lodówki pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce prosto do miski. Dodaj mąkę oraz wlej piwo. Zagnieć ciasto tylko do połączenia składników. Przykryj folią lub talerzykiem i odłóż do lodówki na dwie godziny.
Po dwóch godzinach nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki na oprószony mąką blat.
Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Nożykiem - najlepiej drewnianym - pokrój ciasto na kwadraty 10/10 cm. Każdą sztukę rozwałkuj jeszcze dodatkowo, by ciasto było jeszcze cieńsze. Na środek każdego płatu dodaj małą łyżeczkę marmolady. Nożykiem wykonaj dwa nacięcia po obu stronach marmolady. Złap za obie strony i przełóż je przez siebie, by powstało okienko z marmoladą.
Rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po włożeniu do piekarnika zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz rogaliki 20 minut.
Po wyjęciu obficie oprósz je cukrem pudrem.
Sprawdź też mój przepis na rogaliki drożdżowe kruche.
Smacznego.