Jabłecznik z nutą cynamonu

Jabłecznik z nutą cynamonu

Jabłkowe oponki z cynamonem to "wisienka na torcie" tego pysznego jabłecznika :-)

Ilość porcji: około 10 z tortownicy średnicy 24 cm.

Składniki:
• 800 g jabłek - ważone przed obraniem
• 300 g mąki pszennej
• 4 jaja (s/m)
• 150 g drobnego cukru
• 200 g margaryny
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• czubata łyżka cynamonu

Jajka i margarynę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Do miski wbij umyte wcześniej jajka, dodaj margarynę i cukier. Miksuj składniki około 2 minut na wyższych obrotach.

Do miski z  mokrą masą przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej miksuj jeszcze kilka minut. Odstaw ciasto na bok.

Jabłka obierz i pokrój w plasterki grubości około 1 cm w poprzek gniazda niesiennego. Przy pomocy ostrego nożyka lub okrągłej foremki do wykrawania ciastek o małej średnicy wytnij środek z nasionami.

Kilka ładniejszych, udanych krążków odłóż na bok (6-10 w zależności od tego jak duże jabłka były użyte). Te które pękły oraz mniejsze i nieforemne pokrój w kostkę wielkości 1-2 cm i dodaj do ciasta. Wymieszaj ciasto z  łyżką.

Ustaw piekarnik na 180 stopni.

Przygotuj formę w tradycyjny sposób. Wysmaruj jej wnętrze resztkami margaryny oraz obsyp od wewnątrz bułką tartą. Wylej do środka ciasto.

Ładne krążki jabłek obtocz z każdej strony w cynamonie wysypanym na talerzyk i ułóż obok siebie na wylanym do formy cieście.

Forma średnicy 21 cm - czas pieczenia do 80 minut
Forma średnicy 24 cm - czas pieczenia do 60 minut

jablecznik-z-nuta-cynamonu-1

Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

DARIA
2016-01-12 14:50
Wprost uwielbiam! Pamiętam swoją pierwszą...przepis wygrzebany w internecie na szarlotkę z bezą i totalna klapa, bo z lupą możnaby szukać bezy, po której ani śladu. Zawzięłam się i zrobiłam po swojemu... beza niemal do sufitu ;) Przyznam szczerze,że w takiej formie nie próbowałam i chętnie spróbuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-12 14:55
Serdecznie Ci polecam.. super, że eksperymentujesz w kuchni.. to podstawa, by się rozwijać kulinarnie!
Bookendorfina
2016-01-13 00:25
To chyba jakieś intuicyjne działanie, właśnie jutro mam w planach pieczenie jabłecznika, tylko troszkę mój przepis się przejadł i chciałam poszukać nowego. I już teraz mam, zachowuję, a jutro piekę. :) Tylko, że ja od razu zrobię podwójną porcję. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-13 12:03
Daj znać jak Ci smakował ;-)
blogierka
2016-01-13 03:05
Mam jabłka i zamierzam ich użyć! Wygląda przepysznie a przepis bardzo atrakcyjny dla osoby ułomnej w kuchni ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-13 12:04
No wiesz.. jaka ułomna?? Trzeba mieć wiarę w swoje możliwości! Do dzieła i niech pięknie wyrasta ;-)
Kasia W | Ograniczam Się
2016-01-17 22:28
Dziś go upiekłam i ...wyszedł niesamowity! Improwizowałam jednak z mąką - dodałam większość jaglanej, by było zdrowiej. Ciasto mi wyszło dosyć gęste, ale po upieczeniu było idealne - nie za suche, nie za mokre, w sam raz do ciepłej herbaty :) Dzięki Aniu za ten przepis!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-18 10:54
Kasiu.. cudownie, że wybrałaś mąkę jaglaną jako częściowy zamiennik - strzał w 10! Też czasem mieszam z jaglaną ;-) I bardzo się cieszę, że ciasto się tak cudnie udało :-)
BasiaF.
2016-08-21 11:25
Mam pytanko - margarynę to rozpuszczamy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-22 09:54
Basiu, margaryna wcześniej wyjęta powinna zmięknąć na tyle, by dała się ładnie ubić. W ostateczności możesz ją trochę podgrzać w mikrofalówce na małej mocy używanej do rozmrażania potraw.
Iwona
2017-09-08 18:43
Czy zamiast margaryny mozna uzyc maslo?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-11 09:13
Tak, ja zawsze jednak daję go odrobinę mniej niż margaryny.
Iwona
2017-09-15 12:32
Dziekuje za odpowiedz.