Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Domowe czekoladki z bakaliami

Domowe czekoladki z bakaliami

Romans gorzkiej i białej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów laskowych oraz jagód inkaskich.. Zobacz mój przepis na pyszne i szybkie domowe czekoladki z gorzkiej i białej czekolady. Coś wspaniałego. 

- pyszne domowe czekoladki
- super pomysł na prezent
- świetne do robienia z dziećmi

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 14 sztuk

Kaloryczność kcal: 100 w 1 czekoladce
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% - 100 g
  • tabliczka białej czekolady - 100 g
  • 30 g orzechów laskowych - 26-30 sztuk
  • 30 g jagód inkaskich lub rodzynek - do 30 sztuk*

* Jagody inkaskie zwane również miechunką peruwiańską możesz śmiało zastąpić rodzynkami. Ja sięgam częściej po jagody, gdyż są cudownie kwaśne.

Domowe czekoladki z gorzką i białą czekoladą to super pomysł na to, by z gotowych czekolad stworzyć własną kompozycję smaków i kształtów czekoladek. To też świetna zabawa z dziećmi. Takie czekoladki mogą być też ciekawym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby. 

Domowe czekoladki z bakaliami, 1

Domowe czekoladki z bakaliami

Aby je zrobić potrzebujesz:
- sucha patelnia do prażenia orzechów
- foremka do czekoladek na 14 sztuk o pojemności 15 ml każda albo zwykłe małe papilotki
- patyczki do szaszłyków lub wykałaczki do wyrównywania czekolady

Na suchej patelni upraż orzechy laskowe. Potrzebujesz na to nie więcej niż 7-15 minut. Orzechy praż na małej mocy palnika, ciągle poruszając patelnią. Skórka z orzechów w trakcie prażenia zejdzie sama.

Połowę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy. Potrzebujesz tylko rozpuścić czekoladę, nie może się ona gotować. Małą łyżeczką rozlej czekoladę do każdego wgłębienia na czekoladki.

Na wierzchu umieść po jednej sztuce uprażonych orzechów oraz suszonych jagód. Całą tabliczkę białej czekolady rozpuść tak samo jak czekoladę gorzką. płynną czekoladę rozlej łyżeczką do każdego otworu na czekoladki.

Rozpuść drugą połowę czekolady gorzkiej i dolej do wgłębień. Przy pomocy drewnianego patyczka (wykałaczka lub patyczek do szaszłyków) rozprowadź czekoladę tak, by wypełniła wszystkie wolne przestrzenie.

Na koniec dodaj resztę bakalii i wstaw formę do lodówki na dwie godziny. Biała czekolada zawsze potrzebuje więcej czasu, by ponownie stężeć.

Domowe czekoladki z bakaliami, 2

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (101 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Domowe czekoladki z bakaliami

Zobacz jak szybko i super prosto możesz zrobić domowe czekoladki. Wystarczy roztopić w kąpieli wodnej różne rodzaje czekolady i dodać do nich ulubione bakalie. Możesz wymieszać ze sobą kilka rodzajów czekolady i dodać wiórki kokosowe, kandyzowane owoce lub nawet ryż preparowany. Moje domowe czekoladki z gorzką i białą czekoladą szykowałam razem z dziećmi. To była super zabawa. 

Domowe czekoladki z gorzką i białą czekoladą

Proste czekoladki z gorzkiej i białej czekolady wzbogaciłam o prażone orzechy laskowe oraz suszone owoce miechunki. Możesz też użyć zwykłych drobnych rodzynek. Takie domowe czekoladki z bakaliami mogą być rewelacyjnym pomysłem na prezent dla bliskiej osoby! Zobacz też inne moje przepisy kulinarne. Ukochane przez dzieci ciastka owsiane oraz ciastka maślane z marmoladą to prawdziwy smak tradycji.