Domowe czekoladki z bakaliami

Domowe czekoladki z bakaliami

Romans gorzkiej i białej czekolady z dodatkiem prażonych orzechów laskowych oraz jagód inkaskich..
Coś wspaniałego :-)

Składniki:
• tabliczka gorzkiej czekolady 60-70% - 100 g
• tabliczka białej czekolady - 100 g

• 30 g orzechów laskowych - 26-30 sztuk
• 30 g jagód inkaskich - 26-30 sztuk*

* Jagody inkaskie zwane również miechunką peruwiańską możesz śmiało zastąpić rodzynkami. Ja sięgam częściej po jagody, gdyż są cudownie kwaśne.

Potrzebujesz:
• sucha patelnia do prażenia orzechów
• foremka do czekoladek na 14 sztuk o pojemności 15 ml każda albo zwykłe małe papilotki
• patyczki do szaszłyków lub wykałaczki do wyrównywania czekolady

Na suchej patelni upraż orzechy laskowe. Potrzebujesz około 15 minut na małym ogniu, ciągle poruszając patelnią. Skórka z orzechów w trakcie prażenia zejdzie sama.

Połowę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na małej mocy. Potrzebujesz tylko rozpuścić czekoladę, nie może się ona gotować. Małą łyżeczką rozlej czekoladę do każdego wgłębienia na czekoladki.

Na wierzchu umieść po jednej sztuce uprażonych orzechów oraz suszonych jagód.

Całą tabliczkę białej czekolady rozpuść tak samo jak w przypadku gorzkiej. Rozlej łyżeczką do każdego otworu na czekoladki.

Rozpuść drugą połowę czekolady gorzkiej i dolej do wgłębień. Przy pomocy drewnianego patyczka (wykałaczka lub patyczek do szaszłyków) rozprowadź czekoladę tak, by wypełniła wszystkie wolne przestrzenie.

Na koniec dodaj resztę bakalii i wstaw formę do lodówki na dwie godziny, gdyż biała czekolada zawsze potrzebuje więcej czasu, by stwardnieć.

domowe-czekoladki-niebianski-romans-1

domowe-czekoladki-niebianski-romans-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Olka
2015-11-19 15:16
Wyglądają wspaniale :) to też fajny pomysł na prezent gwiazdkowy. Ja staram się ograniczać kupne słodycze ale domowe to co innego :)
Ania
2015-11-19 17:21
Też mam takie podejście.
Kamila
2015-11-19 15:52
Wyglądają cudownie, ale przepis musiałabym odrobinę zmodyfikować ze względu na alergię na orzechy. Patrząc na zdjęcia ślinka cieknie :)
Ania
2015-11-19 17:21
Zamiast orzechów proponuję dodać np. jagody goi :-)
justa
2015-11-19 17:11
przeapetyczne! cudowna inspiracja na upominek! :D
Ania
2015-11-19 17:20
To prawda ;-)
justekmakemesmile
2015-11-19 21:11
Ale mi smaka narobiłaś na noc;)
Ważna pisze
2015-11-19 22:21
Wyglądają przepięknie i muszą smakować obłędnie!
Gosia
2015-11-19 22:35
O jakie super te czekoladki. Cieszę się że do ciebie zajrzałam, nie sądziłam że można samemu zrobić czekoladki :)
Ania
2015-11-20 11:48
Oj można już prawie wszystko zrobić samemu ;-)
Polinefashion
2015-11-20 13:00
Super! Pozdrawiam Polinefashion www.polinefashion.pl
feel-sexy
2015-11-20 19:37
Wow, na pewno czekoladki są przepyszne! Wyglądają przeeecudownie :)
Katsunetka
2015-11-21 19:22
Mam jeszcze jedną tabliczkę gorzkiej czekolady to może już wiem co z niej zrobię, ale nie... Poczeka do dnia roboczego aby dodać białej i osłodzić.