Błyskawiczne ciastka migdałowe

Błyskawiczne ciastka migdałowe

Ciastka z kilku składników, które zrobisz w kilka minut. Jeśli lubisz smak migdałów.. zapraszam do pieczenia :-)

- bez mleka
- bez mąki pszennej

Czas przygotowywania: około 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Ilość ciasteczek: około 30 sztuk średnicy do 3 cm

Składniki:
• 
100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru np. trzcinowego
• 2 krople aromatu migdałowego
• około 75 g migdałów w płatkach

Reklama

Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszaj w misce.

Na głęboki talerz wysyp płatki migdałowe. Ja swoje dodatkowo lekko pokruszyłam, by były drobniejsze. Łyżeczką nakładaj porcję lepkiego ciasta i umieszczaj w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczaj i formuj kuleczki.

Ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciastka do 25 minut do lekkiego zarumienienia.

Błyskawiczne ciastka migdałowe, 1

Błyskawiczne ciastka migdałowe, 2

Ciastka najsmaczniejsze są po całkowitym wystudzeniu.
Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu w puszce lub słoiku do 10 dni.

Smacznego :-)

Średnia 4.4 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Dominika
2016-11-28 21:06
Super przepis wypróbuj na pewno :-) a co polecasz zrobić z maki kukirydzianej i ryzowej bo mam jej troszkę w szafce? :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-29 12:04
Dziękuję Domoniko. Obie mąki sprawdzą się do naleśników (polecam jednak wymieszać z pszenną). Zarówno mąką kukurydzianą, jak i ryżową można zagęszczać zupy i sosy.
Jola
2016-11-29 00:31
Ale kusisz!! Takie przepisy lubię!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-29 12:05
Super! Zapraszam do pieczenia :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-29 18:47
Młodsza siostra ostatnio robiła migdałowe ciacha ale jeszcze dodała maku :D Są mega pyszne i nie mogłyśmy się od nich oderwać :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-30 10:48
Z białym makiem ciekawie smakują.
Wiewióra
2016-12-04 15:07
zrobiłam je przed chwilą :) są bardzo, bardzo smaczne ale przyznam szczerze zasmucił mnie fakt, że zamiast 30tu otrzymałam 14 malutkich ciasteczek :( zastanawia mnie skąd taka rozbieżność mi wyszła :) znikają w tempie zatrważającym!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-04 19:40
Nie wiem czemu Marianno.. być może źle zmierzyłam ciasteczka. Upiekę raz jeszcze i sprawdzę średnicę :-)
Ewa
2017-03-20 00:48
Z podwojnej porcji wyszlo mi 15 ciasteczek ! To jest pyszne!pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-20 11:09
Super! Dziękuję bardzo :-)
GOSIA
2017-10-12 21:13
Cos dlamnie bo bez glutenu napewno upieke
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-13 11:51
Gosiu, to bardzo pyszne ciasteczka z migdałami, polecam :-)
Wiola
2017-11-09 20:40
Aniu, czy mielimy migdaly ze skórka?
Przepraszam za pytanie ale jeszcze nigdy nie przerabiałam migdałów na mąkę.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-10 13:58
Wiolu, jeśli sama robisz mąkę migdałową, to polecam użyć migdałów blanszowanych. Do mielenia zaś maszynki do mielenia kawy. Inne będą za słabe (blendery itp)
korusheevytch
2018-02-10 18:08
super przepis! ja zrobiłam płaskie, wyglądają jak sklepowe ciasteczka owsiane, ale za to bez mąki pszennej w składzie:) 👌👏️👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-10 19:06
Karolino, Twoje ciastka wyglądają rewelacyjnie!👏️