Ciasteczka z mąki migdałowej
Prosty przepis na najlepsze ciasteczka z mąki migdałowej, bezglutenowe. Idealne dla alergików. Ciasto do przygotowania w 10 minut. Sprawdź!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 30 sztuk średnicy 3 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru np. trzcinowego
- 2 krople aromatu migdałowego
- około 75 g migdałów w płatkach
Ciastka migdałowe bezglutenowe
Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszaj w misce.
Na głęboki talerz wysyp płatki migdałowe. Ja swoje dodatkowo lekko pokruszyłam, by były drobniejsze. Łyżeczką nakładaj porcję lepkiego ciasta i umieszczaj w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczaj i formuj kuleczki.
Ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciastka do 25 minut do lekkiego zarumienienia.
Ciastka najsmaczniejsze są po całkowitym wystudzeniu. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu w puszce lub słoiku do 10 dni.
Sprawdź też moje inne desery bezglutenowe. Polecam pyszne brownie z fasoli czy ciasto z kaszy gryczanej.
Smacznego :-)