Błyskawiczne ciastka migdałowe

Błyskawiczne ciastka migdałowe

Ciastka z kilku składników, które zrobisz w kilka minut. Jeśli lubisz smak migdałów.. zapraszam do pieczenia :-)

- bez mleka
- bez mąki pszennej

Czas przygotowywania: około 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Ilość ciasteczek: około 30 sztuk średnicy do 3 cm

Składniki:
• 
100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru np. trzcinowego
• 2 krople aromatu migdałowego
• około 75 g migdałów w płatkach

Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszaj w misce.

Na głęboki talerz wysyp płatki migdałowe. Ja swoje dodatkowo lekko pokruszyłam, by były drobniejsze. Łyżeczką nakładaj porcję lepkiego ciasta i umieszczaj w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczaj i formuj kuleczki.

Ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciastka do 25 minut do lekkiego zarumienienia.

blyskawiczne-ciastka-migdalowe-1

blyskawiczne-ciastka-migdalowe-2

Ciastka najsmaczniejsze są po całkowitym wystudzeniu.
Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu w puszce lub słoiku do 10 dni.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Dominika
2016-11-28 21:06
Super przepis wypróbuj na pewno :-) a co polecasz zrobić z maki kukirydzianej i ryzowej bo mam jej troszkę w szafce? :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-29 12:04
Dziękuję Domoniko. Obie mąki sprawdzą się do naleśników (polecam jednak wymieszać z pszenną). Zarówno mąką kukurydzianą, jak i ryżową można zagęszczać zupy i sosy.
user pic
Jola
2016-11-29 00:31
Ale kusisz!! Takie przepisy lubię!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-29 12:05
Super! Zapraszam do pieczenia :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-29 18:47
Młodsza siostra ostatnio robiła migdałowe ciacha ale jeszcze dodała maku :D Są mega pyszne i nie mogłyśmy się od nich oderwać :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-30 10:48
Z białym makiem ciekawie smakują.
user pic
Wiewióra
2016-12-04 15:07
zrobiłam je przed chwilą :) są bardzo, bardzo smaczne ale przyznam szczerze zasmucił mnie fakt, że zamiast 30tu otrzymałam 14 malutkich ciasteczek :( zastanawia mnie skąd taka rozbieżność mi wyszła :) znikają w tempie zatrważającym!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-04 19:40
Nie wiem czemu Marianno.. być może źle zmierzyłam ciasteczka. Upiekę raz jeszcze i sprawdzę średnicę :-)
user pic
Ewa
2017-03-20 00:48
Z podwojnej porcji wyszlo mi 15 ciasteczek ! To jest pyszne!pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-20 11:09
Super! Dziękuję bardzo :-)
user pic
GOSIA
2017-10-12 21:13
Cos dlamnie bo bez glutenu napewno upieke
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-13 11:51
Gosiu, to bardzo pyszne ciasteczka z migdałami, polecam :-)
user pic
Wiola
2017-11-09 20:40
Aniu, czy mielimy migdaly ze skórka? Przepraszam za pytanie ale jeszcze nigdy nie przerabiałam migdałów na mąkę.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-10 13:58
Wiolu, jeśli sama robisz mąkę migdałową, to polecam użyć migdałów blanszowanych. Do mielenia zaś maszynki do mielenia kawy. Inne będą za słabe (blendery itp)