Błyskawiczne ciastka migdałowe

Błyskawiczne ciastka migdałowe

Ciastka z kilku składników, które zrobisz w kilka minut. Jeśli lubisz smak migdałów.. Bez mleka, bez mąki pszennej. Zapraszam do pieczenia :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 30 sztuk średnicy 3 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • około 75 g migdałów w płatkach

Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszaj w misce.

Na głęboki talerz wysyp płatki migdałowe. Ja swoje dodatkowo lekko pokruszyłam, by były drobniejsze. Łyżeczką nakładaj porcję lepkiego ciasta i umieszczaj w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczaj i formuj kuleczki.

Ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciastka do 25 minut do lekkiego zarumienienia.

Błyskawiczne ciastka migdałowe, 1

Błyskawiczne ciastka migdałowe, 2

Ciastka najsmaczniejsze są po całkowitym wystudzeniu.
Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu w puszce lub słoiku do 10 dni.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (191 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷