Błyskawiczne ciastka migdałowe

Błyskawiczne ciastka migdałowe

Ciastka z kilku składników, które zrobisz w kilka minut. Jeśli lubisz smak migdałów.. Bez mleka, bez mąki pszennej. Zapraszam do pieczenia :-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 30 sztuk średnicy 3 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru np. trzcinowego
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • około 75 g migdałów w płatkach

Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych wymieszaj w misce.

Na głęboki talerz wysyp płatki migdałowe. Ja swoje dodatkowo lekko pokruszyłam, by były drobniejsze. Łyżeczką nakładaj porcję lepkiego ciasta i umieszczaj w talerzu z płatkami. Dłońmi obtaczaj i formuj kuleczki.

Ciastka układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz ciastka do 25 minut do lekkiego zarumienienia.

Błyskawiczne ciastka migdałowe, 1

Błyskawiczne ciastka migdałowe, 2

Ciastka najsmaczniejsze są po całkowitym wystudzeniu.
Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu w puszce lub słoiku do 10 dni.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (28 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13699
Reklama

Komentarze

2016-11-28 21:06
Super przepis wypróbuj na pewno :-) a co polecasz zrobić z maki kukirydzianej i ryzowej bo mam jej troszkę w szafce? :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-29 12:04
Dziękuję Domoniko. Obie mąki sprawdzą się do naleśników (polecam jednak wymieszać z pszenną). Zarówno mąką kukurydzianą, jak i ryżową można zagęszczać zupy i sosy.
2016-11-29 00:31
Ale kusisz!! Takie przepisy lubię!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-29 12:05
Super! Zapraszam do pieczenia :-)
Młodsza siostra ostatnio robiła migdałowe ciacha ale jeszcze dodała maku :D Są mega pyszne i nie mogłyśmy się od nich oderwać :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-30 10:48
Z białym makiem ciekawie smakują.
2016-12-04 15:07
zrobiłam je przed chwilą :) są bardzo, bardzo smaczne ale przyznam szczerze zasmucił mnie fakt, że zamiast 30tu otrzymałam 14 malutkich ciasteczek :( zastanawia mnie skąd taka rozbieżność mi wyszła :) znikają w tempie zatrważającym!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-04 19:40
Nie wiem czemu Marianno.. być może źle zmierzyłam ciasteczka. Upiekę raz jeszcze i sprawdzę średnicę :-)
2017-03-20 00:48
Z podwojnej porcji wyszlo mi 15 ciasteczek ! To jest pyszne!pozdrawiam
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-20 11:09
Super! Dziękuję bardzo :-)
2017-10-12 21:13
Cos dlamnie bo bez glutenu napewno upieke
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-13 11:51
Gosiu, to bardzo pyszne ciasteczka z migdałami, polecam :-)
2017-11-09 20:40
Aniu, czy mielimy migdaly ze skórka?
Przepraszam za pytanie ale jeszcze nigdy nie przerabiałam migdałów na mąkę.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-10 13:58
Wiolu, jeśli sama robisz mąkę migdałową, to polecam użyć migdałów blanszowanych. Do mielenia zaś maszynki do mielenia kawy. Inne będą za słabe (blendery itp)
2018-02-10 18:08
super przepis! ja zrobiłam płaskie, wyglądają jak sklepowe ciasteczka owsiane, ale za to bez mąki pszennej w składzie:) 👌👏️👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 19:06
Karolino, Twoje ciastka wyglądają rewelacyjnie!👏️
2018-07-01 20:17
Nareszcie jakis łatwy przepis na migdalowe ciasteczka. Wszystkie produkty mam więc zaraz robie. Dzięki bardzo
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-02 10:52
Bardzo proszę i smacznego Jolu 🙂
2018-11-29 17:02
A czy migdały mogę zmielić w rozdrabniaczy dołączonym do blendera ręcznego?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, śmiało!
Reklama