Placki z kapusty kiszonej

Placki z kapusty kiszonej

Placki z kapusty kiszonej to szybkie placki z gotowanych ziemniaków i szatkowanej, kiszonej kapusty. Zwane często "plackami rolnika".

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość porcji: 10 sztuk 3 x 5 cm

Składniki:
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 180 g gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki słodkiej papryki i szczypta pieprzu
  • smalec do smażenia

Placki z kiszonej kapusty

Kapustę kiszoną przepłucz, odciśnij wodę i pokrój ją nożem. (Jeśli wolisz delikatniejsze w smaku placki - podgotuj kapustę przez 5 minut w małym rondelku pod przykrywą. Odciśnij z soku). Do miski dodaj jajko oraz przyprawy. Gotowane ziemniaki ugnieć na puree. Dodaj do reszty.

Wszystko dobrze wymieszaj. Patelnię nagrzej. Dodaj smalec. Formuj grubsze placki w kształcie kotletów mielonych. Smaż na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej strony.

Placki z kapusty kiszonej, 1

Polecam sprawdzić też mój przepis na placki z cukinii i tradycyjne placki ziemniaczane. Na syty posiłek polecam też placek po węgiersku.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (67 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷