Placki z kapusty kiszonej
Placki z kapusty kiszonej to szybkie placki z gotowanych ziemniaków i szatkowanej, kiszonej kapusty. Zwane często "plackami rolnika".
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Liczba porcji: 10 sztuk 3 x 5 cm
Dieta: bezglutenowa
- 150 g kiszonej kapusty
- 180 g gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- pół łyżeczki słodkiej papryki i szczypta pieprzu
- smalec do smażenia
Placki z kiszonej kapusty
Kapustę kiszoną przepłucz, odciśnij wodę i pokrój ją nożem. (Jeśli wolisz delikatniejsze w smaku placki - podgotuj kapustę przez 5 minut w małym rondelku pod przykrywą. Odciśnij z soku). Do miski dodaj jajko oraz przyprawy. Gotowane ziemniaki ugnieć na puree. Dodaj do reszty.
Wszystko dobrze wymieszaj. Patelnię nagrzej. Dodaj smalec. Formuj grubsze placki w kształcie kotletów mielonych. Smaż na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej strony.

Polecam sprawdzić też mój przepis na placki z cukinii i tradycyjne placki ziemniaczane. Na syty posiłek polecam też placek po węgiersku.
Smacznego :-)