Placki rolnika z kapustą kiszoną

Placki rolnika z kapustą kiszoną

Bardzo szybkie placki z gotowanych ziemniaków i szatkowanej, kiszonej kapusty.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość porcji: 10 sztuk 3 x 5 cm

Składniki:
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 180 g gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki słodkiej papryki i szczypta pieprzu
  • smalec do smażenia

Kapustę kiszoną przepłucz, odciśnij wodę i pokrój ją nożem. (Jeśli wolisz delikatniejsze w smaku placki - podgotuj kapustę przez 5 minut w małym rondelku pod przykrywą. Odciśnij z soku). Do miski dodaj jajko oraz przyprawy. Gotowane ziemniaki ugnieć na puree. Dodaj do reszty.

Wszystko dobrze wymieszaj. Patelnię nagrzej. Dodaj smalec. Formuj grubsze placki w kształcie kotletów mielonych. Smaż na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej strony.

Placki rolnika z kapustą kiszoną, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (10 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2016-03-10 13:35
Nigdy nie próbowałam:)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 13:48
Bardzo proste i super smaczne.. można zjeść wszystkie samemu :-)
2016-03-10 13:42
Aniu bardzo fajne placuszki :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 13:49
Dziękuję Marzenko.. Ty już na pewno robiłaś podobne..
2016-03-10 14:39
Wyglądają przepysznie!! :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 14:42
Dziękuję Ci Mileno.. będziesz robić?
Wiedziałam kiedy znaleźć wpis, bo pora obiadowa, a taki obiad to coś pysznego :) Jeśli nie wypróbuję przepisu dziś, to na pewno niebawem :) Pozdrowienia http://olamabloga24.blogspot.com/
To Ci super pomysł! Świetnie to wymyśliłaś, bardzo chętnie spróbuje. Pozdrawiam cieplutko, Daria
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-11 09:57
Dziękuję Dario.. miło, że przepis przypadł Ci do gustu ;-)
2016-03-11 09:52
Jeszcze takich placków nie jadłam, koniecznie muszę spróbować, bo przepis prosty, a przekonana jestem, że będzie mojej rodzince smakował. :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-11 09:57
Też tak myślę :-)
2016-08-19 23:27
Bardzo fajne... Można się najeść, a jest szybciutkie w przyrządzeniu ;)
Ale mam pytanko: czy można użyć KISZONEJ kapusty zamiast KWASZONEJ? Moim zdaniem nie robi to różnicy, ale wolę zapytać ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-20 09:17
Dziękuję Kasiu. Tak naprawdę prawidłowo powinno się mówić i pisać - kapusta kwaszona. Nazwa "kiszona" weszła jednak do naszego słownictwa i teraz stosuje się te nazwy zamiennie. Bardzo często producenci trochę oszukują i nie kwaszą/kiszą kapusty tak, jak powinni. Dodają octu i różnych, niepotrzebnych konserwantów przyspieszających proces zakwaszania. Zwróć uwagę na skład kapusty lub kupuj "od Chłopca z beczki" :-) .. a czy będzie napisane kiszona, czy kwaszona - bez różnicy. Jeśli nie masz podanego składu musisz umieć rozróżnić dobrą kapustę po wyglądzie. Ta z octem będzie jasna, prawie jak świeża. Kapusta dobrze kwaszona powinna mieć żółtawy kolor i być naprawdę kwaśna :-)
2017-01-06 00:28
serdecznie dziękuje bo mam przyjaciółkę która nie je glutenu
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-06 10:54
Bardzo proszę Agnieszko :-)
2019-05-24 15:19
Placki wygladaja wysmienicie i godne wyprobowania, kapuste kwasze
swoja i ciagle jest swieza w lodowce, ostatnio robilem z bialej i czerwonej kapusty
i marchewki przy uzyciu kuchennego malaksera z dwu milimetrowym nozem, pyszna
prosto se sloja lub zmajonezem i smietana no a teraz trzeba te placki
wyprobowac.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Andrzeju! Też taką zrobię 😀
2019-06-03 05:49
Doswiadczenie nauczylo mnie jak robic aby kapusta idealnie sie ukisila i byla chrupiaca,
wszystko oprucz sloja musi byc sparzone, kamiec gotuje przez kilka minut a pod kamiec
zamiast drewnianego krazka uzywam krazek wyciety z dna wiaderka po sledziach i przeciety
od brzegu do srodka aby go mozna bylo zlozyc, po wcisnieciu do sloja on sie rozklada
i pokrywa cala powiezchnie kapusty, 48 godzin pozniej jest gotowa do przelozenia do
mniejszych sloi, jak woda zakrywa kapuse to wiele miesiecy swieza stoi w lodowce.
Bede probowac cos nowego, zamiast trzech glowek bialej i jednej czerwonej sprobuje
trzy glowki kapust bialej i 2.5 kg czerwonych burakow plus marchew ztarta jak ser do pizzy.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-03 10:46
Dziękuję Ci Andrzeju za ten wspaniały przepis!👍🥗👌
2019-06-14 05:22
Dodam kilka szczegolow, na 10 kilo kiszonki mozna dac 120 do 160 gramow soli morskiej,
ja daje 140 gramow, sol moze byc drobna lub gruba, 10 kilo ukiszonej kapusty zmiesci sie
do trzech 2.25 litra sloi, na wierzch sloja daje maly krazek wyciety z pokrywy wiadra po
sledziach a kamien musi byc o jeden centymetr dluzszy od srednicy sloja, wtedy wlozony
na skos zaprze sie o szyjke sloja, aby usunac kamien po raz pierwszy przyciskamy go z jednej
strony, przez kilka pierwszych dni sok moze sie podnosic, trzeba sprawdzac i odlewac..
zdjecie uzytkownika
2019-06-14 05:42
Ukisilem tez kapuste z dodatkiem burakow czerwonych, 7 kg kapusty, 2 kg burakow
i jeden kilogram marchewki, wyszla wspaniale z delikatnie burakowym posmakiem
i lekkim odcieniem kalarepy lub rzodkiewki, zwykla kapusta jest gotowa w 48 godzin
a z burakami dokisza sie i nabiera koloru w lodowce przez nastepne 48 godzin w ktorym
czasie wydzelac sie moze sok, trzeba sprawdzac i odlewac, tylko nie wylewac bo jest
pyszny do picia.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
Reklama