Placki rolnika z kapustą kiszoną

Placki rolnika z kapustą kiszoną

Bardzo szybkie placki z gotowanych ziemniaków i szatkowanej, kiszonej kapusty.

Czas przygotowywania: 25 minut
Ilość placów: 10 sztuk 3 x 5 cm

Składniki:
• 150 g kiszonej kapusty
• 180 g gotowanych ziemniaków
• 1 jajko
• pół łyżeczki słodkiej papryki i szczypta pieprzu
• smalec do smażenia

Kapustę kiszoną przepłucz, odciśnij wodę i pokrój ją nożem. (Jeśli wolisz delikatniejsze w smaku placki - podgotuj kapustę przez 5 minut w małym rondelku pod przykrywą. Odciśnij z soku). Do miski dodaj jajko oraz przyprawy. Gotowane ziemniaki ugnieć na puree. Dodaj do reszty.

Wszystko dobrze wymieszaj. Patelnię nagrzej. Dodaj smalec. Formuj grubsze placki w kształcie kotletów mielonych. Smaż na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej strony.

placki-rolnika-z-kapusta-kiszona-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Basia Wiśniewska
2016-03-10 13:35
Nigdy nie próbowałam:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-10 13:48
Bardzo proste i super smaczne.. można zjeść wszystkie samemu :-)
user pic
Marzena
2016-03-10 13:42
Aniu bardzo fajne placuszki :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-10 13:49
Dziękuję Marzenko.. Ty już na pewno robiłaś podobne..
user pic
Smiley Project
2016-03-10 14:39
Wyglądają przepysznie!! :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-10 14:42
Dziękuję Ci Mileno.. będziesz robić?
user pic
http://olamabloga24.blogspot.com/
2016-03-10 15:13
Wiedziałam kiedy znaleźć wpis, bo pora obiadowa, a taki obiad to coś pysznego :) Jeśli nie wypróbuję przepisu dziś, to na pewno niebawem :) Pozdrowienia http://olamabloga24.blogspot.com/
user pic
Daria @ bezgrzesznarozpusta.pl
2016-03-10 23:53
To Ci super pomysł! Świetnie to wymyśliłaś, bardzo chętnie spróbuje. Pozdrawiam cieplutko, Daria
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-11 09:57
Dziękuję Dario.. miło, że przepis przypadł Ci do gustu ;-)
user pic
Bookendorfina
2016-03-11 09:52
Jeszcze takich placków nie jadłam, koniecznie muszę spróbować, bo przepis prosty, a przekonana jestem, że będzie mojej rodzince smakował. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-11 09:57
Też tak myślę :-)
user pic
Kaś
2016-08-19 23:27
Bardzo fajne... Można się najeść, a jest szybciutkie w przyrządzeniu ;) Ale mam pytanko: czy można użyć KISZONEJ kapusty zamiast KWASZONEJ? Moim zdaniem nie robi to różnicy, ale wolę zapytać ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-20 09:17
Dziękuję Kasiu. Tak naprawdę prawidłowo powinno się mówić i pisać - kapusta kwaszona. Nazwa "kiszona" weszła jednak do naszego słownictwa i teraz stosuje się te nazwy zamiennie. Bardzo często producenci trochę oszukują i nie kwaszą/kiszą kapusty tak, jak powinni. Dodają octu i różnych, niepotrzebnych konserwantów przyspieszających proces zakwaszania. Zwróć uwagę na skład kapusty lub kupuj "od Chłopca z beczki" :-) .. a czy będzie napisane kiszona, czy kwaszona - bez różnicy. Jeśli nie masz podanego składu musisz umieć rozróżnić dobrą kapustę po wyglądzie. Ta z octem będzie jasna, prawie jak świeża. Kapusta dobrze kwaszona powinna mieć żółtawy kolor i być naprawdę kwaśna :-)
user pic
agnieszka
2017-01-06 00:28
serdecznie dziękuje bo mam przyjaciółkę która nie je glutenu
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-06 10:54
Bardzo proszę Agnieszko :-)