Sezamki
W tych sezamkach jest więcej sezamu w stosunku do masy karmelowej, niż w wersji ze sklepu. Zobacz jak zrobić pyszne i super proste domowe sezamki. Przepis jest sprawdzony i godny polecenia. Zapraszam do zabawy!
- pyszne domowe sezamki
- tylko dwa składniki w przepisie
- szybka i słodka przekąska dla każdego
Czas przygotowania: 15 minut
Czas prażenia: 15 minut
Liczba porcji: 20 sztuk 2/3 cm
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 200 g cukru
- 200 g sezamu - pełna szklanka
Sezamki
Będziesz potrzebować: papier/pergamin do pieczenia, wałek i ostry nóż
Jak zrobić sezamki
Na suchą, szeroką patelnię wysyp cały sezam. Ustaw małą moc palnika i praż sezam około 15 minut co chwila poruszając patelnią lub mieszając drewnianą łyżką. Sezam powinien się lekko zarumienić. Wyłącz i odstaw na bok.
W międzyczasie przygotuj sobie dwa kawałki pergaminu (wielkości kartki A3 lub mniejsze). Połóż jeden na desce do krojenia. Drugim będziesz przykrywać masę sezamową. Połóż wałek i ostry nóż.
Do wysokiego rondelka wsyp cukier. Włącz małą moc palnika i czekaj aż cukier zacznie się rozpuszczać, ale nie dymić. Możesz lekko zamieszać karmel. Jeśli powstaną Ci grudki, bo za wcześnie zamieszasz cukier; nic nie szkodzi.. końcem łyżki rozbijaj grudki i mieszaj. W ciągu kilku minut masa cukier całkiem się skarmelizuje.
Wyłącz palnik spod rondelka. Wsyp cały sezam i bardzo energicznie i szybko wymieszaj sezam z karmelem; nie dłużej niż 10 sekund. Całość wyłóż na przygotowany wcześniej pergamin. Przykryj drugim papierem i rozwałkuj masę na grubość około 1 cm.
Zdejmij papier z góry i niemal od razu zacznij kroić blok na mniejsze kawałki. Sezamki bardzo szybko robią się twarde.
Domowe sezamki porady
- Podczas wykładania masy na pergamin nie staraj się wyskrobywać resztek z brzegów - szkoda na to czasu; pamiętaj, że masa szybko robi się twarda.
- Do wykrawania sezamków możesz użyć metalowych foremek do wycinania ciastek lub zwyczajnie łamać je na kawałki.
- Nie skrob naczyń po pracy z karmelem. Rondelek oraz sztućce zalej w zlewie ciepłą wodą i poczekaj, aż cukier sam się rozpuści.
Jeżeli lubisz sezam zobacz też koniecznie przepis na bułki pszenne z sezamem.
Smacznego!