Proste domowe sezamki

Proste domowe sezamki

W tych sezamkach jest więcej sezamu w stosunku do masy karmelowej, niż w wersji ze sklepu.

Ilość sezamków: około 20 sztuk 2/3 cm

Składniki:
• 200 g cukru
• 200 g sezamu

Będziesz potrzebować: papier/pergamin do pieczenia, wałek i ostry nóż

Na suchą, szeroką patelnię wysyp cały sezam. Ustaw małą moc palnika i praż sezam około 15 minut co chwila poruszając patelnią lub mieszając drewnianą łyżką. Sezam powinien się lekko zarumienić. Wyłącz i odstaw na bok.

W międzyczasie przygotuj sobie dwa kawałki pergaminu (wielkości kartki A3 lub mniejsze). Połóż jeden na desce do krojenia. Drugim będziesz przykrywać masę sezamową. Połóż wałek i ostry nóż.

Do wysokiego rondelka wsyp cukier. Włącz małą moc palnika i czekaj aż cukier zacznie się rozpuszczać, ale nie dymić. Możesz lekko zamieszać karmel. Jeśli powstaną Ci grudki, bo za wcześnie zamieszasz cukier; nic nie szkodzi.. końcem łyżki rozbijaj grudki i mieszaj. W ciągu kilku minut masa cukier całkiem się skarmelizuje.

Wyłącz palnik spod rondelka. Wsyp cały sezam i bardzo energicznie i szybko wymieszaj sezam z karmelem; nie dłużej niż 10 sekund. Całość wyłóż na przygotowany wcześniej pergamin. Przykryj drugim papierem i rozwałkuj masę na grubość około 1 cm.

Zdejmij papier z góry i niemal od razu zacznij kroić blok na mniejsze kawałki. Sezamki bardzo szybko robią się twarde.

proste-domowe-sezamki-1

Kilka rad:
- Podczas wykładania masy na pergamin nie staraj się wyskrobywać resztek z brzegów - szkoda na to czasu; pamiętaj, że masa szybko robi się twarda.
- Do wykrawania sezamków możesz użyć metalowych foremek do wycinania ciastek lub zwyczajnie łamać je na kawałki.
- Nie skrob naczyń po pracy z karmelem. Rondelek oraz sztućce zalej w zlewie ciepłą wodą i poczekaj, aż cukier sam się rozpuści.

proste-domowe-sezamki-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Kasia
2016-01-14 14:32
Coś dla mnie :) Fajne, proste i szybko się robi.
user pic
zaniczka
2016-01-14 14:46
Uwielbiamy sezamki, czy zamiast cukru można dodać miodu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-15 10:27
Możesz dodać miód w proporcji nie większej niż pół na pół.. im więcej miodu, tym sezamki będą miększe i bardziej ciągnące.
user pic
Jogosfera
2016-01-14 15:34
Wygladaja pieknie :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-15 10:27
Dziękuję.
user pic
Lekcje jogi
2016-01-14 15:35
Pieknie wygladaja :)
user pic
Monika Miriam Kowalczyk
2016-01-14 20:30
Tak idealnie wykrojone, robią apetyt aż ślinka cieknie :) Zawsze się bałam, że mi się ten cukier spali wraz z garnkiem, ale może w końcu skuszę się i zrobię sobie te sezamki. Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-15 10:30
Trzeba cały czas kontrolować karmel oraz sezam, być cierpliwym i wszystko ładnie się uda ;-)
user pic
Trzydziestka z Vatem
2016-01-15 11:08
No i zachciało mi się słodkiego z rana :-) Ale wyglądają super i na proste do zrobienia nawet dla antytalentu kucharskiego :-)
user pic
Basia
2016-01-15 11:32
Idealnie wykrojone.
user pic
Tedi
2016-01-15 11:36
Wyglądają smakowicie, jednak ja wolę wersję z miodem, bo zdrowsza :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-15 12:16
To prawda, ale czasem warto spróbować różnych wariacji ;-) Będzie też przepis z miodem i cynamonem..
user pic
Gulbaska
2016-01-15 12:16
Wyglądają cudownie :) Niestety nie przepadam za sezanem, więc dla mnie odpadają.
user pic
Zielona Karuzela
2016-01-15 12:36
Na pewno sięgnę po ten przepis bo mam w domu prawdziwych fanów tego smakołyku :)
user pic
Renata
2016-12-03 21:25
Aniu dzieki i wykorzystam i zrobie jedna wersje zTwojego przeisu a druga jak znam siebie pewnie dorzuce cos. Dzieki za inspiracje,pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-04 12:23
Bardzo proszę Renatko :-)
user pic
Ola
2017-11-15 00:30
Nie chcę być niegrzeczna, ale popracuj nad poprawnością i stylistyką tego co piszesz. :) Sezamki mogą być bardziej miękkie ale nie "miększe".
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-15 10:17
Olu, stopień wyższy od przymiotnika: miękki; bardziej miękki lub "miększy" - poprawne. Bardziej miękki - ładniej brzmi i jest 'bezpieczne', jednak obie wersje są dobre. Pozdrawiam.