Naleśniki buraczkowe

Naleśniki buraczkowe

Naleśniki z burakiem? Czemu nie :-) Naleśniki świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Najlepsze są po podsmażeniu już z gotowym nadzieniem. Robią się wtedy intensywnie czerwone i chrupiące.

Buraczane naleśniki są też świetnym sposobem na przemycenie kolorowych warzyw do diety Twojego dziecka. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 40 minut
Ilość porcji: do 16 sztuk o średnicy 22 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 średni burak
  • 2 pełne szklanki mleka
  • 5 średnich jajek
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 szklanki mąki pszennej

Buraka obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach najlepiej bezpośrednio do rondelka.

Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, zamieszaj. Doprowadź tarte buraki z mlekiem do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj papkę buraczaną jeszcze 10 minut.

Po wyłączeniu dodaj masło i zamieszaj. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodaj drugą szklankę mleka. Całość przelej do miski i dodaj resztę składników. Wsyp mąkę i wbij jajka. Masę na naleśniki zmiksuj przy użyciu blendera na gładką masę.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po pierwszym naleśniku zmniejsz moc palnika i smaż każdą kolejną sztukę po 1 minucie z każdej strony. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Naleśniki buraczkowe, 1

Ciekawostki i uwagi:
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

– Pod wpływem wysokiej temperatury, po wylaniu ciasta na patelnię jego kolor będzie jeszcze bardziej intensywny.
– Jeśli moc palnika będzie bardzo mała, Twoje naleśniki będą wyglądały jak na zdjęciu - bez przypaleń i o intensywnej barwie. W tej postaci będą jednak elastyczne i polecam po dodaniu nadzienia ponowne podsmażenie.
– Bardziej podsmażone i chrupiące, czyli tak jak na zdjęciu po dodaniu nadzienia, Twoje naleśniki ponownie zmienią kolor. Tym razem na intensywnie czerwony :-)

Naleśniki buraczkowe, 2

U mnie w wersji na słodko, czyli z białym serem, wanilią i cukrem :-)
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (20 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13044

Komentarze

2016-09-22 16:38
Aż trudno uwierzyć, że są prawdziwe :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-23 09:36
:-) Jak najbardziej są :-)
2018-04-25 21:25
Bardzo ciekawe i pomysłowe przepisy bardzo mi się podobają :-)
2018-01-20 15:55
Bo są i tak wyglądają pozdraeiam i polecam 😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne naleśniki Beatko!!❤️❤️👍👌
Wyglądają równie pięknie i apetycznie jak zielone <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-23 09:37
O tak, te szpinakowe są też super ;-)
2016-09-22 20:54
Wyglądają cudnie, świetny pomysł Aniu :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-23 09:37
Dziękuję ślicznie Marzenko :-)
2016-09-23 13:59
Lecę przyrządzić. Cos wspaniałego :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-23 15:12
Smacznego Anetko, i miłej zabawy przy smażeniu :-)
2016-09-23 14:22
Dzięki za przepis! Ale jestem ciekawa jak mi wyjdą te naleśniki.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-23 15:12
Daj znać Beatko :-)
2017-11-24 14:33
Robiłam te naleśniki dwa razy. Są pyszne zarówno na słodko z białym serem, jak i z nadzieniem z kurczaka w sosie beszamelowym.No i można przemycić mojej niejadkowi warzywo.😀
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-24 17:46
Super, że piszesz Marto jak je podajesz. Będzie to inspiracja dla innych Czytelników.

Buraczane naleśniki

Można przygotować naleśniki z sokiem z buraków, jednak śmiało można dodać też całego buraka. Wystarczy go zetrzeć na tarce i podgotować. Wtedy również otrzymamy czerwone naleśniki. Kolor robi się nawet intensywniejszy po ich podsmażeniu. Kolorowe naleśniki są bardzo ciekawym urozmaiceniem w kuchni. Z ciekawostek polecam Wam też mój przepis na naleśniki zielone ze szpinakiem

Naleśniki z buraka

Warto zrobić buraczane naleśniki. Eksperymentowanie w kuchni jest czymś fantastycznym. Nie jest to droga zabawa, a przy okazji otrzymamy też smaczny posiłek.