Naleśniki buraczkowe

Naleśniki buraczkowe

Naleśniki z burakiem?
Czemu nie!

Naleśniki świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.

Najlepsze po podsmażeniu już z gotowym nadzieniem. Robią się wtedy intensywnie czerwone i chrupiące :-)

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas smażenia: do 40 minut
Ilość naleśników: do 16 sztuk o średnicy 22 cm


Składniki:

• 1 średni burak
• 2 pełne szklanki mleka
• 5 jajek
• 2 pełne łyżki masła
• 2 szklanki mąki pszennej

Buraka obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach najlepiej bezpośrednio do rondelka.

Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, zamieszaj. Doprowadź tarte buraki z mlekiem do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj papkę buraczaną jeszcze 10 minut.

Po wyłączeniu dodaj masło i zamieszaj. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodaj drugą szklankę mleka. Całość przelej do miski i dodaj resztę składników. Wsyp mąkę i wbij jajka.

Masę na naleśniki zmiksuj przy użyciu blendera na gładką masę.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po pierwszym naleśniku zmniejsz moc palnika i smaż każdą kolejną sztukę po 1 minucie z każdej strony. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

nalesniki-buraczkowe-1

Ciekawostki i uwagi:
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu masła do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

– Pod wpływem wysokiej temperatury, po wylaniu ciasta na patelnię jego kolor będzie jeszcze bardziej intensywny.
– Jeśli moc palnika będzie bardzo mała, Twoje naleśniki będą wyglądały jak na zdjęciu - bez przypaleń i o intensywnej barwie. W tej postaci będą jednak elastyczne i polecam po dodaniu nadzienia ponowne podsmażenie.
– Bardziej podsmażone i chrupiące, czyli tak jak na zdjęciu po dodaniu nadzienia, Twoje naleśniki ponownie zmienią kolor. Tym razem na intensywnie czerwony :-)

nalesniki-buraczkowe-2

U mnie w wersji na słodko, czyli z białym serem, wanilią i cukrem :-)

Smacznego!

 

Średnia 5.0 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Art
2016-09-22 16:38
Aż trudno uwierzyć, że są prawdziwe :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-23 09:36
:-) Jak najbardziej są :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-09-22 20:11
Wyglądają równie pięknie i apetycznie jak zielone <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-23 09:37
O tak, te szpinakowe są też super ;-)
user pic
Marzena
2016-09-22 20:54
Wyglądają cudnie, świetny pomysł Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-23 09:37
Dziękuję ślicznie Marzenko :-)
user pic
Aneta
2016-09-23 13:59
Lecę przyrządzić. Cos wspaniałego :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-23 15:12
Smacznego Anetko, i miłej zabawy przy smażeniu :-)
user pic
mamashouse
2016-09-23 14:22
Dzięki za przepis! Ale jestem ciekawa jak mi wyjdą te naleśniki.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-09-23 15:12
Daj znać Beatko :-)