Wołowina pieczona z warzywami
Zobacz jak zrobić, by Twoja wołowina nie rozpadała się a mimo wszystko zaskakiwała pysznym, rozpływającym się w ustach mięsem o słodko słonym smaku ;-)
Czas przygotowania: 3 dni
Czas pieczenia: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki do marynaty
- 600 g pręgi wołowej
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, łyżka musztardy delikatesowej
Reszta składników
- 500 ml wody
- 1 marchew
- 3 duże pieczarki
Propozycja podania:
Podawaj z makaronem lub ulubioną kaszą oraz ogórkiem kiszonym lub kapustą :-)
Mięso przepłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Umieść w szklanym naczyniu. Dodaj oliwę lub olej, przyprawy oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dobrze wymieszaj, przykryj i trzymaj w lodówce 1-3 dni (u mnie trzy dni).
Mięso razem z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni.
Po 1,5 godziny wlej 500 ml wody. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchew oraz pieczarki. Możesz całość dalej piec w piekarniku (zmniejsz temperaturę do 170 stopni) lub dusić w tym samym naczyniu na kuchence. Nadal pod przykryciem przez godzinę.
Talerze warto posypać szczypiorem ;-)
Smacznego!