Wołowina pieczona z warzywami

Wołowina pieczona z warzywami

Zobacz jak zrobić, by Twoja wołowina nie rozpadała się a mimo wszystko zaskakiwała pysznym, rozpływającym się w ustach mięsem o słodko słonym smaku ;-)

Czas przygotowywania:
 do 3 dni marynowania + pieczenie
Łączny czas pieczenia: 2,5 h
Ilość porcji: 4

Składniki do marynaty:
• 600 g pręgi wołowej
• 4 łyżki oliwy
• 4 ząbki czosnku
• przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, łyżka musztardy delikatesowej,

Reszta składników:
500 ml wody
1 marchew
• 3 duże pieczarki

Propozycja podania:
Podawaj z makaronem lub ulubioną kaszą oraz ogórkiem kiszonym lub kapustą :-)

Mięso przepłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę 2 x 2 cm. Umieść w szklanym naczyniu. Dodaj oliwę lub olej, przyprawy oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dobrze wymieszaj, przykryj i trzymaj w lodówce 1-3 dni (u mnie trzy dni).

Mięso razem z marynatą umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni.

Po 1,5 godziny wlej 500 ml wody. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchew oraz pieczarki.
Możesz całość dalej piec w piekarniku (zmniejsz temperaturę do 170 stopni) lub dusić w tym samym naczyniu na kuchence. Nadal pod przykryciem przez godzinę.

wolowina-pieczona-z-warzywami-1

wolowina-pieczona-z-warzywami-2

Talerze warto posypać szczypiorem ;-)
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl