Pręga wołowa duszona w sosie cebulowym

Pręga wołowa duszona w sosie cebulowym

Bardzo smacznie danie, które praktycznie robi się samo.. Wystarczy odrobina cierpliwości :-)

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas duszenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 500 g pręgi wołowej
  • 2 duże cebule
  • odcinek pora – około 20 cm
  • 10 łyżek oliwy np. z pestek winogron
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu

W misce wymieszaj słodką paprykę z mąką ziemniaczaną i pieprzem.

Pręgę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plasterki w poprzek włókien. Kawałki mięsa obtaczaj w mące z przyprawami. Nagrzej dużą patelnię, dodaj 5 łyżek oleju i podsmażaj mięso z każdej strony po jednej minucie.

Jeśli została Ci mąka z obtaczania mięsa zostaw ją na koniec. Jeśli uznasz, że Twoje mięso ma za mało sosu wymieszaj mąkę z połową szklanki wody i dodaj do woka.

Podsmażone mięso partiami odkładaj do dużego woka lub rondelka. Wlej szklankę wody i utrzymuj średnią moc palnika.

Na reszcie oleju przez około 10 minut podsmażaj pokrojoną drobno cebulę i pora. Również dodaj całość do woka i zamieszaj. Na koniec dodaj sól.

Przykryj mięso i duś jeszcze 1,5 godziny.
Podawaj z makaronem lub kopytkami, pomidorem i ogórkiem kwaszonym ;-)

 

Pręga wołowa duszona w sosie cebulowym, 1


Pręga wołowa duszona w sosie cebulowym, 2

Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (15 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11231
Reklama

Komentarze

2016-03-10 11:08
Wygląda smakowicie! Jak tylko uda mi się kupić ładny kawałek pręgi wołowej to przetestuję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 11:58
Świetnie Marto.. smacznego!
2016-03-10 11:17
Przepis w sam raz dla zapracowanej Matki - Polki.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 11:58
:-)
2016-03-10 12:07
Muszę podesłać przepis mamie. Ona jest fanką takich mięsistych przepisów :). PIĘKNY garnuszek!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-10 13:15
Dziękuję Wiktorio.. A garnuszek zakupiłam jako używany :-)