Pręga wołowa duszona w sosie cebulowym

Pręga wołowa duszona w sosie cebulowym

Bardzo smacznie danie, które praktycznie robi się samo.. Wystarczy odrobina cierpliwości :-)


Czas przygotowywania: 40 minut
Czas duszenia mięsa: 1,5 godziny
Ilość porcji: 4


Składniki:
• 500 g pręgi wołowej
• 2 duże cebule
• odcinek pora – około 20 cm
• 10 łyżek oliwy np. z pestek winogron
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• szklanka wody
• łyżka słodkiej papryki
• łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu


W misce wymieszaj słodką paprykę z mąką ziemniaczaną i pieprzem.

Pręgę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plasterki w poprzek włókien. Kawałki mięsa obtaczaj w mące z przyprawami. Nagrzej dużą patelnię, dodaj 5 łyżek oleju i podsmażaj mięso z każdej strony po jednej minucie.

Jeśli została Ci mąka z obtaczania mięsa zostaw ją na koniec. Jeśli uznasz, że Twoje mięso ma za mało sosu wymieszaj mąkę z połową szklanki wody i dodaj do woka.

Podsmażone mięso partiami odkładaj do dużego woka lub rondelka. Wlej szklankę wody i utrzymuj średnią moc palnika.

Na reszcie oleju przez około 10 minut podsmażaj pokrojoną drobno cebulę i pora. Również dodaj całość do woka i zamieszaj. Na koniec dodaj sól.

Przykryj mięso i duś jeszcze 1,5 godziny.
Podawaj z makaronem lub kopytkami, pomidorem i ogórkiem kwaszonym ;-)

prega-wolowa-duszona-w-sosie-cebulowym-1


prega-wolowa-duszona-w-sosie-cebulowym-2

Smacznego!

My CookBook Soko
2016-03-10 11:08
Wygląda smakowicie! Jak tylko uda mi się kupić ładny kawałek pręgi wołowej to przetestuję :)
Ania
2016-03-10 11:58
Świetnie Marto.. smacznego!
Dana
2016-03-10 11:17
Przepis w sam raz dla zapracowanej Matki - Polki.
Ania
2016-03-10 11:58
:-)
Wiktoria
2016-03-10 12:07
Muszę podesłać przepis mamie. Ona jest fanką takich mięsistych przepisów :). PIĘKNY garnuszek!
Ania
2016-03-10 13:15
Dziękuję Wiktorio.. A garnuszek zakupiłam jako używany :-)