Pręga wołowa
Dokonała pręga wołowa duszona w sosie cebulowym. Bardzo smacznie danie, które praktycznie robi się samo. Wystarczy odrobina cierpliwości.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas duszenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 500 g pręgi wołowej
- 2 duże cebule
- odcinek pora – około 20 cm
- 10 łyżek oliwy np. z pestek winogron
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka wody
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
Pręga wołowa przepis
W misce wymieszaj słodką paprykę z mąką ziemniaczaną i pieprzem.
Pręgę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plasterki w poprzek włókien. Kawałki mięsa obtaczaj w mące z przyprawami. Nagrzej dużą patelnię, dodaj 5 łyżek oleju i podsmażaj mięso z każdej strony po jednej minucie.
Jeśli została Ci mąka z obtaczania mięsa zostaw ją na koniec. Jeśli uznasz, że Twoje mięso ma za mało sosu wymieszaj mąkę z połową szklanki wody i dodaj do woka.
Podsmażone mięso partiami odkładaj do dużego woka lub rondelka. Wlej szklankę wody i utrzymuj średnią moc palnika.
Na reszcie oleju przez około 10 minut podsmażaj pokrojoną drobno cebulę i pora. Również dodaj całość do woka i zamieszaj. Na koniec dodaj sól.
Przykryj mięso i duś jeszcze 1,5 godziny.
Podawaj z makaronem lub kopytkami, pomidorem i ogórkiem kwaszonym.
Sprawdź też mój przepis karkówka duszona w sosie własnym oraz wołowina duszona.
Smacznego!