Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka z jabłkiem to szybki i pyszny pomysł na obiad lub na kolację. Dla mnie jest to typowo jesienny przepis, ponieważ jednym z trzech najważniejszych składników dania są jabłka. 

- wszystko robimy na jednej patelni
- tani, szybki i prosty pomysł na obiad
- garść ciekawych porad i propozycje podania 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia łącznie: 40 minut
Liczba porcji: około 1300 g dania

Kaloryczność kcal: 150 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 800 g wątróbki drobiowej - u mnie z kurczaka
  • 400 gramów cebuli - u mnie 3 mniejsze (lub więcej)
  • 400 g twardych jabłek - u mnie 2 mniejsze
  • 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • zioła i przyprawy: listek laurowy (można pominąć); łyżeczka majeranku; łyżka listów rozmarynu; płaska łyżeczka soli; pół płaskiej łyżeczki pieprzu

Wątróbka z jabłkami

Cebule i jabłka ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii policzona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie (użyłam wątróbki z kurczaka). Z podanej ilości składników otrzymasz cztery duże porcje. 

Przed szykowaniem wątróbki z jabłkami i cebulą zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zechcesz użyć większej ilości przypraw do wątróbki np. słodkiej papryki lub też zapragniesz dodać do wątróbki wino. Uwaga - na podaną przeze mnie ilość wątróbki można śmiało podwoić ilość cebuli. 

Wątróbka z jabłkiem, 1

Wątróbka z jabłkami i cebulą

Około 800 gramów wątróbki drobiowej, z indyka lub z kurczaka oczyść z żyłek i tłuszczu. Wątróbki z kurczaka nie trzeba kroić na mniejsze kawałki. Jeśli zaś szykujesz przepis z użyciem wątróbki z indyka, to polecam podzielić każdy kawałek jeszcze na pół.

Kawałki wątróbek można dodatkowo lekko nakłuć widelcem. Wątroba ma w sobie sporo wody. Dzięki temu będzie znacznie mniej "strzelać" podczas smażenia. Przygotowane kawałki wątroby polecam też osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym.

Porada: Jeśli danie planujesz szykować dnia następnego, to oczyszczoną wątróbkę można dodatkowo moczyć w mleku. Należy wówczas zalać wątróbki ziemnym mlekiem (mają być całkiem przykryte mlekiem) i trzymać przez noc pod przykryciem w lodówce (jeśli wątróbka zakupiona była rano, a smażona będzie na kolację, to wystarczy moczyć ją tylko przez kilka godzin). Do mleka warto wówczas dodać trochę roztartego kminku, pokruszony listek laurowy lub listki rozmarynu. Po wyjęciu całej wątróbki z mleka należy przed smażeniem osuszyć ją ręcznikiem papierowym.

Moczenie w mleku sprawi, że wątróbka będzie jeszcze delikatniejsza. Być może pomoże to też odrobinę w przypadku, gdy zakupiona wątróbka była zanieczyszczona płynem z woreczka żółciowego (nieumiejętne oddzielanie mięsa i podrobów przez rzeźnika). Gorycz w wątróbce wyczuwa się zazwyczaj z tego właśnie powodu (dostanie się płynu z woreczka do naczynia z wątróbką). 

Wątróbka z jabłkiem, 2

Ponieważ całe danie szykuje się bardzo szybko, to warto przygotować sobie też cebulę. Trzy mniejsze cebule o łącznej wadze około 400 gramów obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Użyłam cebuli cukrowej, ale możesz też sięgnąć po cebulę zwykłą lub czerwoną. Bardzo dobrze smakuje też połączenie cebuli cukrowej, czerwonej i zwykłej (po jednej cebuli). Jeśli lubisz smażoną cebulę, to do tego dania możesz dać jej nawet i dwa razy więcej niż podałam w przepisie. 

Wątróbki nie obtaczam dodatkowo w mące przed smażeniem (można to jednak zrobić). Nagrzej dużą patelnię (lub głębszy rondel). Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia lub smalcu. Na dobrze nagrzaną patelnię z tłuszczem wyłóż kawałki wątróbki. Smaż je z obu stron po około półtorej do dwóch minut, na lekko rumiano. Wątróbka nie musi być nawet idealnie usmażona, ponieważ będziesz ją potem dusić razem z jabłkami i cebulą. 

Całą wątróbkę (bez płynu z patelni) przełóż na chwilę do osobnego naczynia (do szklanej miski). Patelnię zostaw na palniku. 

Porada: Nie dawaj na patelnię zbyt dużo oleju. Mniej tłuszczu = mniej strzelania wątróbki na patelni. 

Wątróbka z jabłkiem, 3

Na patelnię po wątróbce wylej dwie łyżki oleju do smażenia i wyłóż pokrojone w piórka cebule. Ja dodaję też świeży listek laurowy. Jak masz suszony, to możesz go wkruszyć. Listek nie jest jednak niezbędny i można go pominąć. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Smaż cebulkę przez około 20 minut, aż zrobi się szklista i rumiana. Co parę minut zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. 
Wątróbka z jabłkiem, 4

W trakcie podsmażania cebuli przygotuj jabłka. Wybrałam dwa małe, twarde i lekko kwaśne jesienne jabłka. Jabłek nie obieraj, a tylko umyj dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój je na pół wzdłuż gniazda nasiennego. Każdą połówkę przekrój na cztery lub więcej dzwonków. Usuń fragmenty gniazda nasiennego oraz ogonki i szypułki. 

Jabłka umieść na patelni z cebulą. Dodaj też łyżeczkę majeranku oraz listki (u mnie świeże) rozmarynu. Całość smaż dalej tak samo przez 10 minut. Staraj się delikatnie mieszać zawartość patelni, by jabłka lekko się  przypiekły.

Porada: Jeśli masz dość małą patelnię, to zalecam rumianą cebulkę przełożyć do naczynia z podsmażonymi wątróbkami i prażyć na patelni same jabłka. 
Wątróbka z jabłkiem, 5

Gdy kawałki jabłek lekko się zarumienią, (nie muszą być miękkie) na patelnię ponownie wyłóż wątróbki. Całość oprósz pieprzem (pół płaskiej łyżeczki) i przykryj przykrywką. Ustaw małą moc palnika i duś danie przez około 15 minut. Po tym czasie jabłka puszczą więcej soku i zmiękną. 

Porada: W tym momencie można też dodać pół łyżeczki słodkiej papryki dla smaku. 
Wątróbka z jabłkiem, 6

Po zdjęciu patelni z palnika można posolić wątróbki z jabłkami (wystarczy płaska łyżeczka soli). Danie należy wówczas delikatnie wymieszać. 

Porada: Aby otrzymać więcej sosu i aby wątróbki miały ciekawszy smak, na patelnię podczas duszenia wylej około 50 ml wytrawnego wina (białe lub czerwone). 

Wątróbka z jabłkiem, 7

Wątróbka z jabłkiem, 8

Jeśli wątróbkę z jabłkami i cebulką podaję na obiad, to gotuję jeszcze ryż. Jeśli zaś będzie to kolacja, to wystarczy kromka ciemnego pieczywa. Talerze z gotowym daniem warto udekorować natką pietruszki lub świeżym tymiankiem. 

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (48 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Wątróbka z jabłkami

Jeśli miałabym wybrać ulubione podroby, to z pewnością byłaby to wątróbka. Szczególnie wątróbka drobiowa, z której klasycznie zazwyczaj robię szybkie danie ze smażoną cebulą. Wątróbka jest też fantastycznym dodatkiem do wszelkich mięsnych pasztetów. Domowy pasztet wielkanocny jest wspaniały i delikatny właśnie z dodatkiem wątróbki. Wspaniały i delikatny pasztet z królika najlepiej smakuje właśnie z wątróbką. Wątróbka będzie też świetna również po zmiksowaniu na gładko. Powstaje wówczas pasztet do smarowania. Pasztet z wątróbek jest tak pyszny, że mogę go jeść prosto ze słoiczka. Tym razem jednak mam dla moich Czytelników koleją propozycję na pyszne i proste w wykonaniu danie z wątróbką w roli głównej. Jest to wątróbka z jabłkiem i cebulką. Taka watrobka z jablkiem jest wspaniała na obiad lub na kolację. Wątróbka z jabłkami i cebulą to danie, które zaczynam szykować na jesieni, gdy pojawiają się najlepsze jabłka. Jeśli chodzi o wybór wątróbki, to ja zdecydowanie wybieram wątróbkę z kurczaka. Jak dla mnie i moich bliskich, wątróbka drobiowa z jabłkami jest najlepsza. Szczególnie właśnie z kurczaka, a rzadziej z indyka. 

Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Wybieraj podroby ze sprawdzonego źródła. Sama świeżość i pewność, że mięso jest badane to nie wszystko. Jeśli rzeźnik niewprawnie  dzieli mięso i podroby, to nawet najlepszej jakości wątróbka może wyjść gorzka. Wątróbka drobiowa z jabłkiem wyjdzie pyszna jeśli kupujesz ją w sprawdzonym punkcie i wiesz, że zawsze jest idealna. Jeśli bowiem podczas dzielenia mięsa i podrobów do pojemnika z wątróbkami dostanie się chociaż trochę płynu z pęcherzyka żółciowego, to wątróbka wyjdzie gorzka. Czasem pomaga solidne płukanie wątróbki w zimnej wodzie lub też dodatkowe moczenie jej w mleku. Jesienna wątróbka z jabłkiem i cebulką będzie pyszna podana z kromką świeżego pieczywa. Moja wątróbka z jabłkami i cebulką na obiad podawana jest z ryżem. Na kolację idzie przepis na wątróbka z jablkiem. Szukając hasła typu: wątróbka z jabłkiem przepis lub też wątróbka z jabłkiem przepisy, albo wątróbka z jabłkami przepis, pokaże się wiele przepisów. Ją one do siebie dość podobne. Każdy ma jednak jakiś swój ulubiony sposób lub też daje jakiś ciekawy składnik. Ja pokazuję mój ulubiony przepis na wątróbkę z jabłkiem i cebulą. Być może moim Czytelnikom również posmakuje to danie. Zapraszam po przepis i życzę smacznego.