Naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki - przepis podstawowy

Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele.. i ten jest tylko jednym z kilku, które u mnie poznasz.

W tych bazowych naleśnikach skupiamy się na dużej ilości jajek oraz dodatku maślanki zamiast mleka. Ciasto na naleśniki nie jest ani słodkie, ani słone. Ty decydujesz jaki będzie ich finalny smak, poprzez wybranie ulubionego farszu.

Reklama

Ilość porcji: 12 dużych naleśników

Składniki:
  • 5 średnich jaj
  • 250 ml wody - szklanka
  • 150 ml rzadkiego kefiru/maślanki
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Maślankę i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka umyj. Wszystkie składniki umieść w misce. Kolejność nie ma znaczenia. Pamiętaj o tym, by do ciasta dodać również olej. Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto odstaw na 30 minut, by odpoczęło.

Nagrzej lekko natłuszczoną, płaską patelnię - najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników.

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 30 sekundach przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Uwagi
- Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
- Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
- By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
- Naleśniki wychodzą "miękkie" więc idealnie nadają się do krokietów.

Naleśniki - przepis podstawowy, 1

 Po usmażeniu naleśników zostaje tylko decyzja z czym je zrobisz. Polecam Ci jabłka prażone z cynamonem i goździkami.

Naleśniki - przepis podstawowy, 2

 Bardzo ciekawą propozycją są również masło kakaowe z awokado :-)

Naleśniki - przepis podstawowy, 3

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (15 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Asia z mimookolicznosci.pl
2015-11-25 13:55
To fascynujące, że można tyle ciekawych i praktycznych porad napisać o zwykłych naleśnikach!! Nie jestem fanką gotowania, naleśniki umiem zrobić i zmotywowałaś mnie do ulepszenia receptury. Dziękuję uprzejmie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-11-25 14:22
Dziękuję Asiu.. jeszcze mam kilka wersji ciasta naleśnikowego w zanadrzu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-11-25 17:21
Dziękuję Asiu za radę. Krupczatki używam czasem jako dodatek do tart. Kiedyś byłam zmuszona zrobić naleśniki z krupczatki, bo innej mąki w domu w którym musiałam przebywać aktualnie nie było.. już nie pamiętam smaku, więc może spróbuję znowu :-)
Witek
2015-11-25 13:56
Dziękuję. Zawsze się bałem robić, ale opisałaś to wszystko tak przystępnie, że nie boję się spróbować. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-11-25 14:21
Bardzo mi miło.. trzymam kciuki!
Fromviewof
2015-11-25 14:43
Zabieram się do robienia krokietów i dzięki tobie mam świetny przepis na ciasto naleśnikowe :)
Iza
2015-11-25 17:17
Od niedawna za radą koleżanki zamiast zwykłej mąki używam krupczatki. Nowa jakość - polecam spróbować :-)
Socialmediamixer
2015-11-25 17:26
Ja lubię,standardowe z twarogu, ale zaintrygowalas mnie tym masłem kakaowy z avocado.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-11-25 17:32
Ja też bardzo lobię z wkładem serowym, owocowym, czy zwykłe dżemy.. taki krem z awokado robię zamiast Nutelli.
feel-sexy
2015-11-26 10:47
Ja naleśniki robię na tzw. oko ;) ale zawsze wychodzą smaczne :) ostatnio próbowałam z masą z awokado - mega !! można jeść i jeść ;)
Reklama
www.kwietniowaaa.blogspot.com
2015-11-26 22:34
Bardzo mi się u Ciebie podoba, polubiłam fanpage na facebooku! Będę zaglądać tu do Ciebie. Masz tyle fajnych przepisów, że nie wiedziałam, który skomentować i wybrałam moje ukochane naleśniki;>

Ja najbardziej lubię naleśniki mojej babci, z dżemem truskawkowym i twarożkiem. Zwija je w taki sposób, że te dwa składniki nie mieszają się ze sobą. Podpatrzyłam ten sposób;>

Kolejne, które uwielbiam są z masłem orzechowym bądź z nutellą.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-11-27 10:27
Jak mi miło czytać takie komentarze z rana :-) A jak zwija szanowna Babcia naleśniki :-)??
Fiorka
2015-11-26 23:34
Dla mnie naleśniki z nutellą to numer jeden :) Ale te z jabłkiem też chętnie wypróbuję, szczególnie, że jestem wielką fanką jabłek i pochłaniam ich w ciągu roku baaaardzo dużo :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2015-11-27 10:27
Ja też, uwielbiam jabłka.. twarde i soczyste jak Ligole itp:-)
Piotr
2016-01-22 19:59
U mnie Żonka robi naleśniki z serem zawsze, kiedy mamy na cały dzień Wnuków, rano na śniadanie przed szkołą właśnie je im serwuje. Bez naleśników na śniadanie, Wnuki nie chcą do babci przyjeżdżać :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-23 13:49
Ha ha.. no nie.. na pewno przyjeżdżają chętnie spragnione miłości i atencji kochanych Dziadków :-)
Nina
2017-12-01 10:15
Trochę zmieniłam skład a mianowicie mąkę zastąpiłam zmielonymi płatkami źytnimi a do smarowania uźyłam dźemu z dyni i pigwowca na wierzch łyźeczka jogurtu naturalnego rewelacja.Bardzo smaczne i sycące słodko - kwaśne.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-01 10:38
Super... bardzo dziękuję za Pani modyfikacje przepisu. Inni Czytelnicy zawsze korzystają z porad w komentarzach.
313gramm
2018-03-09 17:53
Najlepszy z Najlepszych przepis na naleśniki 🙂 Wychodzą cienkie, elastyczne a nie jak dotychczas grube pampuchy 😜 Co ważne wyszedł też ten pierwszy!!!
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-09 18:16
Jakie śliczne zdjęcie! Naleśniki wyglądają oczywiście idealnie. A test na pierwszego naleśnik.. to dopiero dowód na dobre ciasto 👍😀

Przepis na naleśniki bez mleka

Prosty przepis na naleśniki to taki przepis, w którym wszystkie składniki umieszcza się w jednej misce a następnie miksuje...i po chwili smaży cieniutkie placuszki. Aby zrobić przepis na naleśniki na słodko wystarczy zdecydować jaki farsz wybrać. Zazwyczaj wybieramy przepis na naleśniki z serem, jednak bardzo popularne są naleśniki z truskawkami i naleśniki z bananem.

Jak zrobić ciasto na naleśniki

Naleśniki nie muszą być puszyste. Czasem im cieńsze, tym lepsze.. szczególnie po podsmażeniu lub po zapieczeniu ich w piekarniku. Mój uniwersalny przepis na ciasto do naleśników można też użyć również do zrobienia krokietów. Aby zrobić ciasto na naleśniki potrzebujesz mąki oraz wody lub mleka, czy też jogurtu.. maślanki. Jeśli nie używasz jajek, to dodaj do ciasta "kisiel" z wywaru z siemienia lnianego lub nasion chia.