Naleśniki - przepis podstawowy
Przepisów na ciasto naleśnikowe jest wiele.. i ten jest tylko jednym z kilku, które u mnie poznasz.
W tych bazowych naleśnikach skupiamy się na dużej ilości jajek oraz dodatku maślanki zamiast mleka. Ciasto na naleśniki nie jest ani słodkie, ani słone. Ty decydujesz jaki będzie ich finalny smak, poprzez wybranie ulubionego farszu.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 1 minuta
Liczba porcji: 12 dużych naleśników
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 5 średnich jaj
- 250 ml wody - szklanka
- 150 ml rzadkiego kefiru/maślanki
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
Maślankę i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Jajka umyj. Wszystkie składniki umieść w misce. Kolejność nie ma znaczenia. Pamiętaj o tym, by do ciasta dodać również olej. Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Ciasto odstaw na 30 minut, by odpoczęło.
Nagrzej lekko natłuszczoną, płaską patelnię - najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników.
Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.
Po 30 sekundach przewracaj placek na drugą stronę. Druga strona potrzebuje o połowę mniej czasu. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.
Uwagi
- Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
- Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
- By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
- Naleśniki wychodzą "miękkie" więc idealnie nadają się do krokietów.
Po usmażeniu naleśników zostaje tylko decyzja z czym je zrobisz. Polecam Ci jabłka prażone z cynamonem i goździkami.
Bardzo ciekawą propozycją są również masło kakaowe z awokado :-)
Smacznego.