Sos winegret z miodem
Wspaniały przepis na uniwersalny i szybki do zrobienia sos winegret z musztardą i miodem. To sos sałatkowy z dodatkiem musztardy i syropu klonowego, który idealnie pasuje nawet do zwykłej mieszanki sałat, czy też na warzywa.
Z sosów na ciepło polecam sos pieczarkowy oraz świetny sos koperkowy, które świetnie smakują nawet ze zwykłym makaronem czy ryżem.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 150 g sosu
Kaloryczność kcal: 36 w 10 gramach sosu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 40 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżka musztardy - np. Dijon
- szczypta soli i pieprzu
Sos winegret z miodem
Bardzo często to właśnie sos nadaje ton naszej sałatce. To od niego zależy, czy będzie ona słona, kwaśna, a może słodka. Im więcej dobrze dobranych smaków, tym lepiej i ciekawiej wypada nasza sałatka.
Bardzo lubię szykować sos winegret z musztardą i syropem klonowym. Do tego ocet jabłkowy lub sok z cytryny i obowiązkowo oliwa. Wystarczy wymieszać kilka składników, by otrzymać ten idealny smak.
Sos winegret z musztardą
Do szklanej lub ceramicznej miseczki dodaj łyżeczkę musztardy. Polecam wybrać musztardę o ostrym smaku, więc musztarda Dijon będzie idealna. Jeśli jednak wolisz delikatniejszy smak sosu, to musztarda zwykła czy nawet francuska też się sprawdzi.
Oddaj też 2 łyżeczki syrop klonowego lub ulubionego miodu. Sięgnij po dobrej jakości oliwę i odmierz 50 ml. Polecam oliwy delikatne. Następnie ocet jabłkowy lub ewentualnie sok wyciśnięty z jednej sporej cytryny. Na końcu dodaj szczyptę świeżo mielonego pieprzu oraz soli. Wymieszaj sos i gotowe!
Zobacz też film jak zrobić sos winegret na moim kanale YouTube.
Teraz już tylko pozostaje zdecydować do jakiej sałatki go użyjesz.
Smacznego!