Ciasto hinduska baletnica

Ciasto hinduska baletnica

Pyszne i delikatne w smaku ciasto na zimno o smaku białej czekolady i mango :-)
Smak i faktura wzbogacona o jogurt grecki oraz proso preparowane.

- bez pieczenia
- bez spodu
- bez glutenu
- bez dodatku cukru

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas chłodzenia: minimum 4 godziny
Ilość: tortownica średnicy do 18 cm lub inna mała forma

Składniki na białą masę:

• 100 g białej czekolady - cała tabliczka
• 150 ml słodkiej śmietanki 36 %
• 200 g jogurtu greckiego
• szklanka prosa lub ryżu ekspandowanego/dmuchanego
• 1 łyżka żelatyny i 50 ml wrzątku

Składniki na pierzynkę z mango:
• 1 dojrzały owoc mango
• 200 g jogurtu greckiego
• łyżeczka żelatyny i 50 ml wrzątku


- Przygotuj białą masę:

Żelatynę na białą masę zalej około 50 ml wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania pozostałych składników.

Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub też nie. Jeśli masz ceramiczny spód, to nie ma potrzeby przenoszenia potem ciasta. Zapnij obręcz.

Do małego rondelka wlej śmietankę i dobrze podgrzej - nie gotuj. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

W misce umieść jogurt grecki. Ciągle miksując wlewaj masę z białej czekolady oraz żelatynę. Możesz odstawić masę na 30 minut, jeśli chcesz by lekko stężała inie wylewała się przez szpary tortownicy. Nie jest to jednak konieczne. W masę wmieszaj łyżką proso dmuchane. Masę przelej do formy i odstaw do lodówki.

- Przygotuj pierzynkę z mango
Łyżeczkę żelatyny zalej 50 ml wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Obierz mango i odetnij miąższ od pestki. Umieść w naczyniu razem z jogurtem. Zmiksuj na gładko przy użyciu blendera ręcznego. Cienką strużką wlewaj żelatynę ciągle mieszając masę łyżką.

Pierzynkę z mango wylej na białą masę, gdy ta tylko lekko stężeje. Sernik ponownie umieść w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.

ciasto-hinduska-baletnica-1

ciasto-hinduska-baletnica-2

ciasto-hinduska-baletnica-3

Sernik nie jest ścisły. Należy trzymać go w lodówce i wyjmować tylko przed podaniem. Przechowuj go w lodówce do 7 dni.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Art
2017-03-17 17:03
Wygląda wyśmienicie. Gratulacje!
Ania
2017-03-17 17:11
;-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-19 16:11
Nazwa jest naprawdę obiecująca :) Prezentuje się przepysznie szczególnie ta górna warstwa :D
Ania
2017-03-20 11:07
Dziękuję :-)
Ewelina
2017-03-28 15:04
Proso / ryż nie namaka?
Ania
2017-03-28 15:52
Nasiąka, owszem. Dlatego też powstają pęcherzyki z powietrzem. Im chłodniejsza masa podczas tężenia, tym mniej nasiąkają.
Maja
2017-08-04 16:30
A jest możliwa jakaś wersja light? Piękne i z pewnością pyszne, ale wszystkie składniki maksymalnie tłuste. Można je zastąpić chudszymi,
Ania
2017-08-05 13:38
Maju, jogurt grecki możesz zastąpić chudszym. Sprawdź tylko czy nie jest kwaśny.