Ciasto hinduska baletnica
Pyszne i delikatne w smaku ciasto na zimno o smaku białej czekolady i mango :-)
Smak i faktura wzbogacona o jogurt grecki oraz proso preparowane. Bez pieczenia, bez spodu. Bez glutenu i bez dodatku cukru.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: 8-10
Dieta: bezglutenowa
Składniki na białą masę
- 100 g białej czekolady - cała tabliczka
- 150 ml słodkiej śmietanki 36 %
- 200 g jogurtu greckiego
- szklanka prosa lub ryżu ekspandowanego/dmuchanego
- 1 łyżka żelatyny i 50 ml wrzątku
Składniki na pierzynkę z mango
- 1 dojrzały owoc mango
- 200 g jogurtu greckiego
- łyżeczka żelatyny i 50 ml wrzątku
Przygotuj białą masę
Żelatynę na białą masę zalej około 50 ml wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania pozostałych składników.
Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub też nie. Jeśli masz ceramiczny spód, to nie ma potrzeby przenoszenia potem ciasta. Zapnij obręcz.
Do małego rondelka wlej śmietankę i dobrze podgrzej - nie gotuj. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj całość do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
W misce umieść jogurt grecki. Ciągle miksując wlewaj masę z białej czekolady oraz żelatynę. Możesz odstawić masę na 30 minut, jeśli chcesz by lekko stężała inie wylewała się przez szpary tortownicy. Nie jest to jednak konieczne. W masę wmieszaj łyżką proso dmuchane. Masę przelej do formy i odstaw do lodówki.
Przygotuj pierzynkę z mango
Łyżeczkę żelatyny zalej 50 ml wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Obierz mango i odetnij miąższ od pestki. Umieść w naczyniu razem z jogurtem. Zmiksuj na gładko przy użyciu blendera ręcznego. Cienką strużką wlewaj żelatynę ciągle mieszając masę łyżką.
Pierzynkę z mango wylej na białą masę, gdy ta tylko lekko stężeje. Sernik ponownie umieść w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.
Sernik nie jest ścisły. Należy trzymać go w lodówce i wyjmować tylko przed podaniem. Przechowuj go w lodówce do 7 dni.
Smacznego!