Karkówka pieczona na soli

Karkówka pieczona na soli

Ten sposób na pieczoną karkówkę znam od lat.. nawet nie wiem już skąd wziął z się ten przepis i ile razy już go modyfikowałam :-)

Jedno jest pewne.. zawsze się udaje i zawsze wspaniale smakuje!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • łyżka ulubionej musztardy
  • łyżka soli - najlepiej gruboziarnistej
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • siatka wędliniarska - niekoniecznie

Mięso wyjmij wcześniej z lodówki. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Osuszone mięso natrzyj musztardą i ziołami. 

Na dno brytfanki wysyp sól. Mięso w całości wciśnij w siatkę wędliniarską odpowiednią do rozmiaru mięsa i zwiąż ścisło na obu końcach. Siatka nie jest konieczna. Brytfankę przykryj szczelnie folią i wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

Pamiętaj, by po upieczeniu usunąć siatkę.

Gorącą karkówkę podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami, oraz surówką. Na zimno możesz pokroić ją w cienkie plasterki i serwować na kanapki, czy też na Świąteczny stół z domową ćwikłą :-)


Karkówka pieczona na soli, 1


Sok i tłuszcz z mięsa, a będzie go około 200 ml, możesz przelać do słoiczka i wykorzystać do zrobienia sosu. Pamiętaj jednak, że jest on dość słony.

Na zdjęciu karkówka jest jeszcze bardzo ciepła.. Po wystygnięciu zrobi się zwarta i łatwiej będzie ją pokroić ;-)

Lubicie?
Smacznego!

Średnia 4.4 / 5 (50 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷