Karkówka pieczona na soli

Karkówka pieczona na soli

Ten sposób na pieczoną karkówkę znam od lat.. nawet nie wiem już skąd wziął z się ten przepis i ile razy już go modyfikowałam :-)

Jedno jest pewne.. zawsze się udaje i zawsze wspaniale smakuje!

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 90 minut
Ilość porcji: pieczeń na 6-8 porcji

Reklama

Składniki:
• 1 kg karkówki
•  łyżka ulubionej musztardy
• łyżka soli - najlepiej gruboziarnistej
• 2 łyżki ziół prowansalskich
• siatka wędliniarska - niekoniecznie

Mięso wyjmij wcześniej z lodówki. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Osuszone mięso natrzyj musztardą i ziołami. 

Na dno brytfanki wysyp sól. Mięso w całości wciśnij w siatkę wędliniarską odpowiednią do rozmiaru mięsa i zwiąż ścisło na obu końcach. Siatka nie jest konieczna. Brytfankę przykryj szczelnie folią i wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.

Pamiętaj, by po upieczeniu usunąć siatkę.

Gorącą karkówkę podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami, oraz surówką. Na zimno możesz pokroić ją w cienkie plasterki i serwować na kanapki, czy też na Świąteczny stół z domową ćwikłą :-)


Karkówka pieczona na soli, 1


Sok i tłuszcz z mięsa, a będzie go około 200 ml, możesz przelać do słoiczka i wykorzystać do zrobienia sosu. Pamiętaj jednak, że jest on dość słony.

Na zdjęciu karkówka jest jeszcze bardzo ciepła.. Po wystygnięciu zrobi się zwarta i łatwiej będzie ją pokroić ;-)

Lubicie?
Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (14 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-03-24 17:03
Karkóweczka pierwsza klasa.
Takie domowe wyroby najlepsze.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-24 17:09
Zgadzam się i dziękuję.
2016-03-24 17:09
Pysznie i soczyście , ja pozwolę dodać sobie jeszcze czosnku ;-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-24 17:35
Oczywiście.. z czosnkiem będzie również bardzo smacznie.
2016-03-24 17:19
a ja piekłam szyneczkę w marynacie, tez wyszła pyszna...
pozdrawiam Świątecznie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-24 17:35
Smacznego i wszystkiego dobrego :-)
2016-03-24 18:58
domowa najlepsza wędlina, doprawiona, zdrowa:)
Pozdrawiam,
Julianna
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-25 09:41
Dokładnie tak Julianno.. wesołych Świąt Wielkanocnych :-)
2016-03-24 20:45
Karkóweczka palce lizać :)
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-25 09:41
Dziękuję Ci! Wesołych Świąt Wielkanocnych :-)
2016-03-24 22:52
I wygląda przewspaniale! Chętnie bym się poczęstowała :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-25 09:42
Dziękuję.. z pewnością sama również pieczesz takie pyszności :-)
2016-03-25 09:13
Wczoraj upiekłam i jestem zachwycona!

To moje pierwsze mięso w życiu i tak się upiekło..

Dziękuję za ten przepis. Idę testować teraz babeczki bazyliowe?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-25 09:43
Brawo Karolino.. świetny debiut :-)
2016-03-25 17:07
Zaczynam żałować, że nie zrobiłam takiej na Święta :) Odnośnie Świąt, życzę wszystkiego dobrego :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-25 17:33
Jeszcze nie jest za późno.. wszystkiego dobrego!
2016-03-25 19:43
Wygląda na mięciutką i soczystą, pycha!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-26 10:24
Dziękuję Dominiko :-)
2016-03-25 21:46
Świetny pomysł na pyszną szynkę :-) Aniu kochana życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-26 10:25
Dziękuję Ci Marzenko i życzę Tobie i Twojej Rodzinie wspaniałych Świąt !! Ściskam Cię mocno :-)
2016-03-26 03:12
Moja mam taką robiła. Pyszna!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-03-26 10:25
O tak.. to bardzo stary przepis :-)