Karkówka w soli
Tradycyjny, stary i sprawdzony przepis na pyszną, pieczoną karkówkę. Karkówka w soli jest soczysta i prosta w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 kg karkówki
- łyżka ulubionej musztardy
- łyżka soli - najlepiej gruboziarnistej
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- siatka wędliniarska - niekoniecznie
Karkówka na soli
Mięso wyjmij wcześniej z lodówki. Opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Osuszone mięso natrzyj musztardą i ziołami.
Na dno brytfanki wysyp sól. Mięso w całości wciśnij w siatkę wędliniarską odpowiednią do rozmiaru mięsa i zwiąż ścisło na obu końcach. Siatka nie jest konieczna. Brytfankę przykryj szczelnie folią i wstaw na 90 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
Pamiętaj, by po upieczeniu usunąć siatkę.
Gorącą karkówkę podawaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami, oraz surówką. Na zimno możesz pokroić ją w cienkie plasterki i serwować na kanapki. Idealnie pasuje do niej domowa ćwikła.
Sok i tłuszcz z mięsa, a będzie go około 200 ml, możesz przelać do słoiczka i wykorzystać do zrobienia sosu. Pamiętaj jednak, że jest on dość słony.
Na zdjęciu karkówka jest jeszcze bardzo ciepła.. Po wystygnięciu zrobi się zwarta i łatwiej będzie ją pokroić ;-)
Lubisz karkówkę? Wypróbuj też przepis karkówka po cygańsku oraz karkówka w sosie własnym z dodatkiem cebuli i czosnku.
Smacznego!