Rosół orientalny
Rosół orientalny to ostra zupa bazująca na tradycyjnym rosole. Dodatek chili, przepiórczych jaj oraz makaronu Udong przeniesie Twoje zmysły na zupełnie inny poziom.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4
Składniki
- 3 pałki z kurczaka
- 3 małe marchewki
- mały korzeń pietruszki
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 litra wody
- łyżka mleka kokosowego
- makaron Udong pakowany próżniowo - świeży. (Udon) - 200 g
- paczka jaj przepiórczych - 18 sztuk
- szczypior
Przyprawy: po pół łyżeczki chili i kolorowego pieprzu, łyżeczka mielonej trawy cytrynowej.
Umyj pałki kurczaka i włóż do garnka z wodą. Umyj i obierz marchewkę i pietruszkę. Dodaj do garnka. Cebulę obierz i pokrój dowolnie np. w piórka. Wstaw rosół na około godzinę na mały ognień (zmniejsz jak zacznie się gotować).
W międzyczasie ugotuj przepiórcze jaja na twardo. Wystarczy 5 minut gotowania. Zalej zimną wodą i obierz ze skorupek.
Po godzinie cedzakiem wyjmij wszystkie składniki z rosołu i połóż na blacie do lekkiego ostygnięcia (cebulę zostaw w garnku). Warzywa pokrój w plasterki i ponownie umieść w rosole. Zdejmij samo mięso z pałek i również dodaj do wywaru.
Pokrój obrany czosnek w plasterki - dodaj. W zupie umieść również wszystkie przyprawy i mleczko kokosowe oraz makaron i jajka. Po 3 minutach zamieszaj i wyłącz zupę.
Posyp szczypiorem. Udekoruj dowolnym ziołem - u mnie mizuna.
Lubisz egzotyczne zupy? Sprawdź mój przepis na japoński ramen. Polecam!
Smacznego :-)