Rosół orientalny

Rosół orientalny

Rosół orientalny to ostra zupa bazująca na tradycyjnym rosole. Dodatek chili, przepiórczych jaj oraz makaronu Udong przeniesie Twoje zmysły na zupełnie inny poziom.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4

Składniki
  • 3 pałki z kurczaka
  • 3 małe marchewki
  • mały korzeń pietruszki
  • pół cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wody
  • łyżka mleka kokosowego
  • makaron Udong pakowany próżniowo - świeży. (Udon) - 200 g
  • paczka jaj przepiórczych - 18 sztuk
  • szczypior

Przyprawy: po pół łyżeczki chili i kolorowego pieprzu, łyżeczka mielonej trawy cytrynowej.

Umyj pałki kurczaka i włóż do garnka z wodą. Umyj i obierz marchewkę i pietruszkę. Dodaj do garnka. Cebulę obierz i pokrój dowolnie np. w piórka. Wstaw rosół na około godzinę na mały ognień (zmniejsz jak zacznie się gotować).

W międzyczasie ugotuj przepiórcze jaja na twardo. Wystarczy 5 minut gotowania. Zalej zimną wodą i obierz ze skorupek.

Po godzinie cedzakiem wyjmij wszystkie składniki z rosołu i połóż na blacie do lekkiego ostygnięcia (cebulę zostaw w garnku). Warzywa pokrój w plasterki i ponownie umieść w rosole. Zdejmij samo mięso z pałek i również dodaj do wywaru.

Pokrój obrany czosnek w plasterki - dodaj. W zupie umieść również wszystkie przyprawy i mleczko kokosowe oraz makaron i jajka. Po 3 minutach zamieszaj i wyłącz zupę.

Posyp szczypiorem. Udekoruj dowolnym ziołem - u mnie mizuna.

Rosół orientalny, 1
Rosół orientalny, 2

Lubisz egzotyczne zupy? Sprawdź mój przepis na japoński ramen. Polecam!

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (113 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷