Rosół orientalny z makaronem Udong

Rosół orientalny z makaronem Udong

Ostra, orientalna zupa bazująca na tradycyjnym rosole. Dodatek chili, przepiórczych jaj oraz makaronu Udong przeniesie Twoje zmysły na zupełnie inny poziom.

Ilość porcji: 4

Składniki:
• 3 pałki z kurczaka
• 3 małe marchewki
• mały korzeń pietruszki
• pół cebuli
• 3 ząbki czosnku
• 1,5 litra wody
• łyżka mleka kokosowego

• makaron Udong pakowany próżniowo - świeży. (Udon) - 200 g
• paczka jaj przepiórczych - 18 sztuk
• szczypior

przyprawy: po pół łyżeczki chili i kolorowego pieprzu, łyżeczka mielonej trawy cytrynowej.

Umyj pałki kurczaka i włóż do garnka z wodą. Umyj i obierz marchewkę i pietruszkę. Dodaj do garnka. Cebulę obierz i pokrój dowolnie np. w piórka. Wstaw rosół na około godzinę na mały ognień (zmniejsz jak zacznie się gotować).

W międzyczasie ugotuj przepiórcze jaja na twardo. Wystarczy 5 minut gotowania. Zalej zimną wodą i obierz ze skorupek.

Po godzinie cedzakiem wyjmij wszystkie składniki z rosołu i połóż na blacie do lekkiego ostygnięcia (cebulę zostaw w garnku). Warzywa pokrój w plasterki i ponownie umieść w rosole. Zdejmij samo mięso z pałek i również dodaj do wywaru.

Pokrój obrany czosnek w plasterki - dodaj. W zupie umieść również wszystkie przyprawy i mleczko kokosowe oraz makaron i jajka. Po 3 minutach zamieszaj i wyłącz zupę.

Posyp szczypiorem. Udekoruj dowolnym ziołem - u mnie mizuna.

rosol-orientalny-z-makaronem-udong-1

rosol-orientalny-z-makaronem-udong-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

kulinarny blog samanthy
2015-11-06 00:51
Pyszne orientalne smaki, pięknie podana :)