Ciasteczka pistacjowe
Rewelacyjne ciasteczka pistacjowe. Lekko słone pistacje, gorzka czekolada.. coś pysznego!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: około 25 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 100 g masła
- 100 g jasnobrązowego cukru
- 75 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii (u mnie esencja)
- 75 g mąki pszennej
- 100 g posiekanych pistacji
- 150 g gorzkiej czekolady
Ciastka pistacjowe
Miękkie masło utrzyj z cukrem zwykłym oraz brązowym - ja użyłam gruboziarnistego trzcinowego. Dodaj jajko lub 2 mniejsze oraz wanilię. Do masy dodaj mąkę. Teraz pistacje i czekolada. Użyłam pistacji solonych w łupinkach, więc musiałam je wyłuskać. Zmieliłam orzechy na drobny żwirek przy pomocy melaksera. Tak samo zmieliłam czekoladę. Polecam ten sposób. W ostateczności posiekaj wszystko nożem.
Ciasto wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nabieraj porcje wielkości małego orzecha włoskiego. Dłońmi formuj kulki i układaj na blaszce. Zachowaj min 3 cm odstępu. Ciastka lekko się "rozłożą".
Piecz ciastka w dwój partiach. Wystarczy je piec nie dłużej niż 20 minut. Ja piekłam swoje po 18 minut. Zdejmuj. Odstawiaj na kratę do wystudzenia.
Zobacz też mój przepis na ciastka owsiane czekoladowe oraz kruche ciasteczka z czekoladą. Bardzo ciekawe są też ciasteczka z masłem orzechowym. Niesamowity smak!
Smacznego!
źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”
Autorka: Sabrina Ghayour