Ciasteczka pistacjowe

Ciasteczka pistacjowe

Rewelacyjne ciasteczka pistacjowe. Lekko słone pistacje, gorzka czekolada.. coś pysznego!

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: około 25 sztuk

Składniki:
  • 100 g masła
  • 100 g jasnobrązowego cukru
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (u mnie esencja)
  • 75 g mąki pszennej
  • 100 g posiekanych pistacji
  • 150 g gorzkiej czekolady

Ciastka pistacjowe

Ciasteczka pistacjowe, 1

Miękkie masło utrzyj z cukrem zwykłym oraz brązowym - ja użyłam gruboziarnistego trzcinowego. Dodaj jajko lub 2 mniejsze oraz wanilię. Do masy dodaj mąkę. Teraz pistacje i czekolada. Użyłam pistacji solonych w łupinkach, więc musiałam je wyłuskać. Zmieliłam orzechy na drobny żwirek przy pomocy melaksera. Tak samo zmieliłam czekoladę. Polecam ten sposób. W ostateczności posiekaj wszystko nożem.

Ciasto wymieszaj i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Łyżką nabieraj porcje wielkości małego orzecha włoskiego. Dłońmi formuj kulki i układaj na blaszce. Zachowaj min 3 cm odstępu. Ciastka lekko się "rozłożą".

Piecz ciastka w dwój partiach. Wystarczy je piec nie dłużej niż 20 minut. Ja piekłam swoje po 18 minut. Zdejmuj. Odstawiaj na kratę do wystudzenia.

Ciasteczka pistacjowe, 2

Zobacz też mój przepis na ciastka owsiane czekoladowe oraz kruche ciasteczka z czekoladą. Bardzo ciekawe są też ciasteczka z masłem orzechowym. Niesamowity smak!

Smacznego!

źródło przepisu:
książka kucharska „Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu”

Autorka: Sabrina Ghayour

Średnia 4.8 / 5 (17 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷