Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciastka krowie języczki

Ciastka krowie języczki

Rewelacyjne, proste i pyszne ciastka maślane. Z łatwo dostępnych składników. Chrupiące i słodkie. Cudnie pachną i uroczo wyglądają. Gorąco zachęcam do wspólnego pieczenia razem z Dziećmi :-) Ciastka świetnie pakuje się Dzieciom do szkoły.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: 30 sztuk 4 x 8 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 100 g masła - pół kostki
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru
  • 3 małe jajka

Miękkie masło ucieraj kilka minut z cukrem. Możesz ucierać masę mikserem lub drewnianą łyżką z kulką. Gdy zrobi się kremowa dodawaj jajka. Wbijaj je w odstępach. Miksuj całość około 5 minut.

Do masy dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj całość mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Tylko do połączenia składników.

Ciasto możesz przełożyć do zwykłej szprycy z dziurką o średnicy około 1 cm. Ciasto możesz również nakładać łyżką.

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 200 stopni. Piec powinien być dobrze nagrzany w momencie wkładania ciastek.

Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Szprycą wyciskaj grube kreski długości około 5 cm. Podobnie nakładaj ciasto łyżką. Zachowaj między nimi odstępy - min. 3 cm. Ciastka się rozleją.

Piecz ciastka w dwój partiach. Wystarczy je piec nie dłużej niż 12 minut, do zarumienienia na brzegach.

Zdejmuj. Odstawiaj na kratę do wystudzenia.

Ciastka krowie języczki, 1
Ciastka krowie języczki, 2
Ciastka krowie języczki, 3

Sprawdź też mój przepis na najlepsze ciasteczka maślane oraz pyszne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (216 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania