Ciastka krowie języczki
Rewelacyjne, proste i pyszne ciastka maślane. Z łatwo dostępnych składników. Chrupiące i słodkie. Cudnie pachną i uroczo wyglądają. Gorąco zachęcam do wspólnego pieczenia razem z Dziećmi :-) Ciastka świetnie pakuje się Dzieciom do szkoły.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: 30 sztuk 4 x 8 cm
Dieta: wegetariańska
- 100 g masła - pół kostki
- 100 g mąki pszennej
- 80 g drobnego cukru
- 3 małe jajka
Miękkie masło ucieraj kilka minut z cukrem. Możesz ucierać masę mikserem lub drewnianą łyżką z kulką. Gdy zrobi się kremowa dodawaj jajka. Wbijaj je w odstępach. Miksuj całość około 5 minut.
Do masy dodaj przesianą mąkę. Wymieszaj całość mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Tylko do połączenia składników.
Ciasto możesz przełożyć do zwykłej szprycy z dziurką o średnicy około 1 cm. Ciasto możesz również nakładać łyżką.
Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 200 stopni. Piec powinien być dobrze nagrzany w momencie wkładania ciastek.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia. Szprycą wyciskaj grube kreski długości około 5 cm. Podobnie nakładaj ciasto łyżką. Zachowaj między nimi odstępy - min. 3 cm. Ciastka się rozleją.
Piecz ciastka w dwój partiach. Wystarczy je piec nie dłużej niż 12 minut, do zarumienienia na brzegach.
Zdejmuj. Odstawiaj na kratę do wystudzenia.



Sprawdź też mój przepis na najlepsze ciasteczka maślane oraz pyszne kruche ciasteczka z kawałkami czekolady.
Smacznego!