Lany chrust

Lany chrust

Najprostszy przepis na pyszny, chrupiący lany chrust. Do zrobienia tego lanego chrustu nie potrzebujesz specjalnych miarek ani wagi. Domowy lany chrust szykujesz z prostych i tanich składników.

Zapraszam na lany chrust - idealny na Tłusty Czwartek oraz w karnawale.

- bez użycia miarek i wagi
- tylko 5 tanich składników
- szybkie i proste wykonanie
- świetny deser dla początkujących
- bez cukru w cieście

Zapraszam też do sprawdzenia mojego najlepszego przepisu na oponki serowe

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 35-40 sporych chruścików

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo do chrustu:
dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek, cedzak lub szczypce, rękaw cukierniczy, minimum 400 ml oleju roślinnego do smażenia, ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczy, cukier puder do posypania chrustu.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.   
Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia - minimum 20 stopni. 

Chrust lany

Do miski wsyp 1,5 szklanki mąki. Wbij 3 średnie jajka i wlej 3/4 szklanki mleka. Całość dobrze i dokładnie wymieszaj (mikserem, trzepaczką lub łyżką). Dodaj dwie łyżki spirytusu rektyfikowanego (może być też mocna wódka). Na koniec dodaj również 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj ciasto, by było gładkie i lejące.

Przygotuj szeroką patelnię lub garnek. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć chrust. Do chrustu lanego nie wlewam więcej niż 4 cm oleju (głębokość). Możesz wlać odrobinę ciasta, by sprawdzić czy olej jest wystarczająco nagrzany. Ciasto od razu powinno zacząć skwierczeć. 

Czym wyciskać chrust:
- jednorazowe rękawy cukiernicze. Wystarczy odciąć końcówkę do średnicy około 7 mm.
- butelka po wodzie z dziubkiem
- butelka po wodzie (wówczas należy zrobić dziurkę w zakrętce)
- mały lejek

Ja używam jednorazowych woreczków, które wyrzucam po skończonej pracy. Woreczek z odciętym końcem umieszczam w wysokim naczyniu. Wówczas woreczek nie przewraca mi się po wlaniu do niego ciasta. Jest zawsze gotowy do użycia i ciasto nie rozlewa mi się na blacie.

Wyciskam na raz po 5-6 chruścików w kształcie spiralki. Ciasto bardzo szybko rośnie i rumieni się, więc już po chwili można je odwracać na drugą stronę. Po kilku sekundach można już wyjmować chrusty na ręcznik papierowy i smażyć kolejną porcję. Po usmażeniu chrusty można oprószyć cukrem pudrem.

Lany chrust, 1

Lany chrust, 2

A tutaj rewelacyjny przepis na super pączki, które przygotujesz w kilka minut. Zobacz jak zrobić pączki z serka homogenizowanego! Polecam też pyszne, hiszpańskie ciasteczka na ciepło churros.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (209 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lany chrust

Lane chrusty to najprostszy i najszybszy deser przypominający tradycyjny chrust. Słodki lany chrust najczęściej smażymy na Tłusty Czwartek. Nie rzadko jednak pojawia się on również jako deser na Sylwestra oraz w karnawale. 

Przepis na chrust lany

Lany chrust to idealny smakołyk dla początkujących oraz dla tych, którzy lubią szybko przygotować pyszny i efektowny deser. Lane chrusty szykuje się z tanich i prostych do znalezienia składników. Zazwyczaj każdy ma w domu mąkę, jajka oraz mleko. Polecam Ci również inne moje proste przepisy na pączki

Chrust lany

Tłusty czwartek w Polsce jest dniem wyjątkowym. Tego dnia jeśli tylko pozwala nam na to zdrowie, odkładamy diety na bok i pieczemy słodkości. Co najczęściej pieczemy i smażymy? Najlepsze na świecie kulki serowe, pączki z serka homogenizowanego oraz mój super przepis na oponki serowe. Co jeszcze? Może przepis na oponki wiedeńskie na cieście parzonym lub pączki z ziemniakami