Lany chrust
Najprostszy przepis na pyszny, chrupiący lany chrust. Do zrobienia tego lanego chrustu nie potrzebujesz specjalnych miarek ani wagi. Domowy lany chrust szykujesz z prostych i tanich składników.
Zapraszam na lany chrust - idealny na Tłusty Czwartek oraz w karnawale.
- bez użycia miarek i wagi
- tylko 5 tanich składników
- szybkie i proste wykonanie
- świetny deser dla początkujących
- bez cukru w cieście
Zapraszam też do sprawdzenia mojego najlepszego przepisu na oponki serowe.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 35-40 sporych chruścików
Dieta: wegetariańska
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu
Lany chrust
Dodatkowo do chrustu:
dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek, cedzak lub szczypce, rękaw cukierniczy, minimum 400 ml oleju roślinnego do smażenia, ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczy, cukier puder do posypania chrustu.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia - minimum 20 stopni.
Chrust lany
Do miski wsyp 1,5 szklanki mąki. Wbij 3 średnie jajka i wlej 3/4 szklanki mleka. Całość dobrze i dokładnie wymieszaj (mikserem, trzepaczką lub łyżką). Dodaj dwie łyżki spirytusu rektyfikowanego (może być też mocna wódka). Na koniec dodaj również 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj ciasto, by było gładkie i lejące.
Przygotuj szeroką patelnię lub garnek. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć chrust. Do chrustu lanego nie wlewam więcej niż 4 cm oleju (głębokość). Możesz wlać odrobinę ciasta, by sprawdzić czy olej jest wystarczająco nagrzany. Ciasto od razu powinno zacząć skwierczeć.
Czym wyciskać chrust:
- jednorazowe rękawy cukiernicze. Wystarczy odciąć końcówkę do średnicy około 7 mm.
- butelka po wodzie z dziubkiem
- butelka po wodzie (wówczas należy zrobić dziurkę w zakrętce)
- mały lejek
Ja używam jednorazowych woreczków, które wyrzucam po skończonej pracy. Woreczek z odciętym końcem umieszczam w wysokim naczyniu. Wówczas woreczek nie przewraca mi się po wlaniu do niego ciasta. Jest zawsze gotowy do użycia i ciasto nie rozlewa mi się na blacie.
Wyciskam na raz po 5-6 chruścików w kształcie spiralki. Ciasto bardzo szybko rośnie i rumieni się, więc już po chwili można je odwracać na drugą stronę. Po kilku sekundach można już wyjmować chrusty na ręcznik papierowy i smażyć kolejną porcję. Po usmażeniu chrusty można oprószyć cukrem pudrem.


A tutaj rewelacyjny przepis na super pączki, które przygotujesz w kilka minut. Zobacz jak zrobić pączki z serka homogenizowanego! Polecam też pyszne, hiszpańskie ciasteczka na ciepło churros.
Smacznego.