Lany chrust

Lany chrust

Najprostszy przepis na pyszny, chrupiący lany chrust. Do zrobienia tego lanego chrustu nie potrzebujesz specjalnych miarek ani wagi. Domowy lany chrust szykujesz z prostych i tanich składników.

Zapraszam na lany chrust - idealny na Tłusty Czwartek oraz w karnawale.

- bez użycia miarek i wagi
- tylko 5 tanich składników
- szybkie i proste wykonanie
- świetny deser dla początkującyh
- bez cukru w cieście

Zapraszam też do sprawdzenia mojego najlepszego przepisu na mini pączki serowe oraz oponki serowe

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 35-40 sporych chruścików

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo do chrustu:
dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek, cedzak lub szczypce, rękaw cukierniczy, minimum 400 ml oleju roślinnego do smażenia, ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczy, cukier puder do posypania chrustu.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.   
Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia - minimum 20 stopni. 

Do miski wsyp 1,5 szklanki mąki. Wbij 3 średnie jajka i wlej 3/4 szklanki mleka. Całość dobrze i dokładnie wymieszaj (mikserem, trzepaczką lub łyżką). Dodaj dwie łyżki spirytusu rektyfikowanego (może być też mocna wódka). Na koniec dodaj również 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj ciasto, by było gładkie i lejące.

Przygotuj szeroką patelnię lub garnek. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć chrust. Do chrustu lanego nie wlewam więcej niż 4 cm oleju (głębokość). Możesz wlać odrobinę ciasta, by sprawdzić czy olej jest wystarczająco nagrzany. Ciasto od razu powinno zacząć skwierczeć. 

Czym wyciskać chrust:
- jednorazowe rękawy cukiernicze. Wystarczy odciąć końcówkę do średnicy około 7 mm.
- butelka po wodzie z dziubkiem
- butelka po wodzie (wówczas należy zrobić dziurkę w zakrętce)
- mały lejek

Ja używam jednorazowych woreczków, które wyrzucam po skończonej pracy. Woreczek z odciętym końcem umieszczam w wysokim naczyniu. Wówczas woreczek nie przewraca mi się po wlaniu do niego ciasta. Jest zawsze gotowy do użycia i ciasto nie rozlewa mi się na blacie.

Wyciskam na raz po 5-6 chruścików w kształcie spiralki. Ciasto bardzo szybko rośnie i rumieni się, więc już po chwili można je odwracać na drugą stronę. Po kilku sekundach można już wyjmować chrusty na ręcznik papierowy i smażyć kolejną porcję. Po usmażeniu chrusty można oprószyć cukrem pudrem.

Lany chrust, 1

Lany chrust, 2

A tutaj rewelacyjny przepis na super pączki, które przygotujesz w kilka minut. Zobacz jak zrobić mini pączki z serków homogenizowanych!


Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (67 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-11-22 21:59
Super, bardzo mi się spodobałl ten przepis i sposób i tą butelką:)))
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-23 08:49
Dziękuję Janino.. teraz czekam tylko na wieści jak Ci wyszły ;-) I być może na Twoje zdjecia lanego chrustu!
2017-11-23 17:36
Taki świeży smakuje najlepiej :D
2017-11-23 18:45
A to mój.
zdjecie uzytkownika
2017-11-23 20:50
Aniu... Jak Ty je robisz że takie ładne? Moje paskudy 😁
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-24 17:42
Olgo, na Instagramie umieściłam krótki filmik jak leję chruściki :-) Nie ważne jak wyglądają.. ważne, że z pewnością super smaczne :-)
2017-11-28 11:57
Co mozna dodac zamiast spirytusu ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-28 13:53
Aniu, jeśli masz termometr cukierniczy, to sprawdź by olej miał około 180 stopni. W za niskiej temperaturze pączki chłoną dużo tłuszczu. Jeśli zaś ustawisz za wysoką temperaturę, to paczki spieką się na zewnątrz a pozostaną w środku surowe.
Spirytus możesz zastąpić octem lub sokiem z cytryny.
2017-12-01 10:40
Dzięki za super przepis. Pychotka 😁😁😁😁
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-01 10:45
Bardzo proszę :-)
2017-12-01 18:59
Ciekawe przepisy.Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-01 20:12
To ja dziękuję i ściskam mocno!
2017-12-05 22:33
Fantastyczne! Jutro robię, nie ma co. Cudny przepis Aniu :) no i prezentują się tak ślicznie :)
Reklama
2017-12-13 10:06
Cześć Ania czy jest możliwość zrobienia tych chrustów bez spirytusu ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-13 10:23
Agnieszko, spirytus możesz zastąpić sokiem z cytryny lub octem.
2017-12-14 20:27
Bardzo pieknie i smakowicie wygladaja te chrusty w zeszłym tygodniu piekłam z innego przepisu,nie byly złe tylko zbyt chrupiące,napewno wypróbuje Twój przepis Aniu 😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-15 08:48
Dziękuję i gorąco polecam mój przepis na proste chruściki :-)
2018-01-22 18:14
Moje Grubaski👌 D :
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-22 19:27
Twój lany chrust wygląda bardzo ciekawie.. troszkę jak pączusie zawijane 🌼👌
2018-01-24 20:56
Muszę zrobić wyglądają pyszne
-- Ania z AniaGotuje.pl Zapraszam Kasiu🌼
2018-01-25 10:18
Według twojego przepisu Aniu, dziękuje jest najlepszy!!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-25 12:39
Basiu, Twój lany chrust wygląda pięknie ❤️
2018-02-08 19:10
Aniu, zmotywowałaś! I powstała bezglutenowa wersja Twego lanego chrustu :) super!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-09 09:20
Maju, piękny chruścik!!! Jestem pod wrażeniem. Możesz napisać jakiej mieszanki/mąki użyłaś i w jakich ilościach?
2018-02-09 15:42
Ilości te same co w przepisie (nie wiem czy dobrze czy nie, bo brak mi doświadczenia, nowa jestem w diecie bezglutenowej), mąka ta co na zdjęciu (miks). Pyszne, chrupiące a najfajniejsze było wyciskanie i smażenie :) Następnym razem zrobię "grubsze" by nie wchłonęły tyle oleju (na drugi dzień smak przypomina mi "prażynki" jakie się robiło na patelni, takie krateczki na głęboki tłuszcz ;) )
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Dziękuję za opis Maju🌼
2018-02-09 20:41
Ostatnio u nas bardzo często 😊👏️👍
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 09:27
Jaki pyszny chruścik... smacznego 👍

Lany chrust, czyli słodka przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko

Lane chrusty to najprostszy i najszybszy deser przypominający tradycyjny chrust. Słodki lany chrust najczęściej smażymy na Tłusty Czwartek. Nie rzadko jednak pojawia się on również jako deser na Sylwestra oraz w karnawale. 

Przepis na chrust lany

Lany chrust to idealny smakołyk dla początkujących oraz dla tych, którzy lubią szybko przygotować pyszny i efektowny deser. Lane chrusty szykuje się z tanich i prostych do znalezienia składników. Zazwyczaj każdy ma w domu mąkę, jajka oraz mleko. Polecam Ci również inne moje przepisy na pączki i oponki

Przepisy na Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek w Polsce jest dniem wyjątkowym. Tego dnia jeśli tylko pozwala nam na to zdrowie, odkładamy diety na bok i pieczemy słodkości. Co najczęściej pieczemy i smażymy? Najlepsze na świecie mini pączki serowe, mini pączki z serków danio oraz mój super przepis na oponki serowe. Co jeszcze? Może przepis na oponki wiedeńskie na cieście parzonym lub pączki z ziemniakami