Lany chrust

Lany chrust

Najprostszy przepis na pyszny, chrupiący lany chrust. Do zrobienia tego lanego chrustu nie potrzebujesz specjalnych miarek ani wagi. Obejdzie się również bez miksera :-) Lany chrust szykujesz z prostych i tanich składników, które zazwyczaj każdy ma w swoim domu.

Zapraszam na lany chrust - idealny na Tłusty Czwartek oraz w karnawale ;-)

- bez użycia miarek i wagi
- tylko 5 tanich składników
- szybkie i proste wykonanie
- świetny deser dla początkującyh
- bez cukru w cieście

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 35-40 sporych chruścików

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo: dobrej jakości szeroka patelnia lub garnek, cedzak lub szczypce, rękaw cukierniczy, minimum 400 ml oleju roślinnego do smażenia, ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczy, cukier puder do posypania chrustu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.  
Mleko oraz jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia - minimum 20 stopni. 

CIASTO
Do miski wsyp 1,5 szklanki mąki. Wbij 3 średnie jajka i wlej 3/4 szklanki mleka. Całość dobrze i dokładnie wymieszaj (mikserem, trzepaczką lub łyżką). Dodaj dwie łyżki spirytusu rektyfikowanego (może być też mocna wódka). Na koniec dodaj również 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj ciasto, by było gładkie i lejące.

SMAŻENIE
Przygotuj szeroką patelnię lub garnek. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć chrust. Do chrustu lanego nie wlewam więcej niż 4 cm oleju (głębokość). Możesz wlać odrobinę ciasta, by sprawdzić czy olej jest wystarczająco nagrzany. Ciasto od razu powinno zacząć skwierczeć. 

Czym wyciskać chrust?
- jednorazowe rękawy cukiernicze. Wystarczy odciąć końcówkę do średnicy około 7 mm.
- butelka po wodzie z dziubkiem
- butelka po wodzie (wówczas należy zrobić dziurkę w zakrętce)
- mały lejek

Ja używam jednorazowych woreczków, które wyrzucam po skończonej pracy. Woreczek z odciętym końcem umieszczam w wysokim naczyniu. Wówczas woreczek nie przewraca mi się po wlaniu do niego ciasta. Jest zawsze gotowy do użycia i ciasto nie rozlewa mi się na blacie.

Wyciskam na raz po 5-6 chruścików w kształcie spiralki. Ciasto bardzo szybko rośnie i rumieni się, więc już po chwili można je odwracać na drugą stronę. Po kilku sekundach można już wyjmować chrusty na ręcznik papierowy i smażyć kolejną porcję. Po usmażeniu chrusty można oprószyć cukrem pudrem.

lany-chrust-1

lany-chrust-2
Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (33 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Janina
2017-11-22 21:59
Super, bardzo mi się spodobałl ten przepis i sposób i tą butelką:)))
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-23 08:49
Dziękuję Janino.. teraz czekam tylko na wieści jak Ci wyszły ;-) I być może na Twoje zdjecia lanego chrustu!
Candy Pandas
2017-11-23 17:36
Taki świeży smakuje najlepiej :D
Joanna Mirek
2017-11-23 18:45
A to mój.
zdjecie uzytkownika
Olga
2017-11-23 20:50
Aniu... Jak Ty je robisz że takie ładne? Moje paskudy 😁
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-24 17:42
Olgo, na Instagramie umieściłam krótki filmik jak leję chruściki :-) Nie ważne jak wyglądają.. ważne, że z pewnością super smaczne :-)
Ann
2017-11-28 11:57
Co mozna dodac zamiast spirytusu ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-28 13:53
Aniu, jeśli masz termometr cukierniczy, to sprawdź by olej miał około 180 stopni. W za niskiej temperaturze pączki chłoną dużo tłuszczu. Jeśli zaś ustawisz za wysoką temperaturę, to paczki spieką się na zewnątrz a pozostaną w środku surowe.
Spirytus możesz zastąpić octem lub sokiem z cytryny.
Sylwia
2017-12-01 10:40
Dzięki za super przepis. Pychotka 😁😁😁😁
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-01 10:45
Bardzo proszę :-)
Jolanta Wrocławek
2017-12-01 18:59
Ciekawe przepisy.Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-01 20:12
To ja dziękuję i ściskam mocno!
Pichceniomania
2017-12-05 22:33
Fantastyczne! Jutro robię, nie ma co. Cudny przepis Aniu :) no i prezentują się tak ślicznie :)
Agnieszka
2017-12-13 10:06
Cześć Ania czy jest możliwość zrobienia tych chrustów bez spirytusu ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-13 10:23
Agnieszko, spirytus możesz zastąpić sokiem z cytryny lub octem.

Lany chrust, czyli słodka przekąska na Tłusty Czwartek i nie tylko

Lane chrusty to najprostszy i najszybszy deser przypominający tradycyjny chrust. Słodki lany chrust najczęściej smażymy na Tłusty Czwartek. Nie rzadko jednak pojawia się on również jako deser na Sylwestra oraz w karnawale. 

Przepis na chrust lany

Lany chrust to idealny smakołyk dla początkujących oraz dla tych, którzy lubią szybko przygotować pyszny i efektowny deser. Lane chrusty szykuje się z tanich i prostych do znalezienia składników. Zazwyczaj każdy ma w domu mąkę, jajka oraz mleko :-)