Gofry z ciasta francuskiego
Domowe gofry z ciasta francuskiego to szybkie rozwiązanie na pyszny deser! Chrupiące brzegi i środek, a do tego ulubione owoce i bita śmietana to uczta dla podniebienia. Przepis idealny na weekend.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia jednej partii: 5 minut
Liczba porcji: 4 duże gofry
Kaloryczność kcal: 350 w 1 gofrze
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 1 płat ciasta francuskiego XXL - 375 g
- dodatki na słodko: cukier puder, bita śmietana, owoce
- dodatki na słono: plasterki szynki i sera, ketchup
Gofry z ciasta francuskiego
Płat ciasta francuskiego w rozmiarze XXL wyjmij wcześniej z lodówki, by ciasto nie kruszyło się po rozwinięciu. Rozwinięty płat złóż na pół tak, by powstał Ci dłuższy, węższy kawałek ciasta. Ciasto ponownie złóż na pół, by powstał Ci prostokąt. Rozwałkuj go tak, by można go było podzielić na cztery kawałki, które będą idealnie pasowały pod wymiar blaszek grzewczych w Twojej gofrownicy. Ciasto podziel na cztery kawałki - u mnie prostokąty.
Porada: Nie musisz składać ciasta. Można od razu wycinać kształty pod wymiar blaszek. Gofry wyjdą wtedy nieco cieńsze i będą się mniej "listkowały". Możesz też zupełnie inaczej składać ciasto, by pasowało do Twojej gofrownicy.
Czyste płytki gofrownicy bardzo delikatnie wysmaruj olejem (tylko do pierwszej serii gofrów). Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do maksymalnej mocy. Na płytki wyłóż po jednym płacie wyciętego ciasta. Zamknij gofrownicę.
Moja gofrownica ma moc 1300 W. Każda porcja gofrów jest u mnie gotowa po 5 minutach pieczenia. W przypadku gofrów z ciasta francuskiego nic się nie stanie, jeśli czasem zajrzysz go gofrów, by sprawdzić, czy są już wystarczająco zarumienione. Po pierwszych gofrach sprawdź ile czasu potrzebowały one, by być idealnie podpieczone. Każde kolejne gofry piecz tak samo długo.
Gofry z ciasta francuskiego wychodzą chrupiące i "listkujące". Po upieczeniu polecam oprószyć je odrobiną cukru pudru i pokryć bitą śmietaną. Zimą dodaję jeszcze kawałki brzoskwiń z puszki, banany lub dżem. W sezonie możesz sięgnąć po świeże owoce: maliny, jagody, truskawki..
Jeśli masz ochotę na gofry z ciasta francuskiego na słono, to polecam Ci tylko rozłożyć blat ciasta francuskiego i lekko go rozwałkować, a następnie pociąć w parzystą liczbę prostokątów dostosowanych mniej więcej do wielkości płytek grzewczych w gofrownicy. Na jeden płat kładź plaster sera oraz szynki, ale mniejsze od kawałka ciasta francuskiego, by zachować wolne brzegi. Na płat z dodatkami kładź drugi płat i dociśnij brzegi. W ten sposób upieczony gofr będzie miał złączone krawędzie, a w środku soczystą szynkę i ciągnący się ser. Upieczone gofry pokryj ketchupem.
Smacznego.