Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Faworki z piekarnika

Faworki z piekarnika

Faworki z piekarnika będą świetną alternatywą dla klasycznych chrustów. Pieczone faworki robi się bardzo szybko i niezwykle prosto. Wychodzą super kruche i delikatne. 

- bez smażenia na głębokim tłuszczu
- rewelacyjne w karnawale i na Tłusty Czwartek
- dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia ciasta: 30 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Liczba porcji: 50 faworków

Kaloryczność kcal: 35 w 1 faworku

Składniki

  • 240 g mąki pszennej tortowej - 1,5 szklanki
  • 20 g cukru pudru - około 2 łyżki
  • 50 g smalcu lub masła - 1/4 klasycznej kostki o wadze 200 g
  • 50 g żółtek jajek - 3 średnie żółtka
  • 100 g śmietany kwaśnej 18 % - 5 łyżek
  • szczypta soli
  • do podania: cukier puder

Faworki z piekarnika

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietanę oraz smalec/masło mają być schłodzone, czyli trzymane przed użyciem w lodówce. 

Pieczenie: 175 stopni, o stopnień niżej niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Ewentualnie 160 stopni z funkcją termoobiegu. 
Czas pieczenia: do 10 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam cukru pudru użytego do prószenia gotowych faworków pieczonych. Zanim zaczniesz szykować faworki z piekarnika, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Faworki z piekarnika, 1

Faworki pieczone przepis

W jednej misce umieść razem: 240 gramów mąki pszennej np. tortowej, czyli około 1,5 szklanki mąki; 100 gramów śmietany kwaśnej 18 %, czyli około 5 niepełnych łyżek; 50 gramów zimnego smalcu lub masła pokrojonego w kostkę; 50 gramów żółtek jajek, czyli 3 średnie żółtka; 2 łyżki cukru pudru, czyli około 20 gramów cukru i szczyptę soli. 

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania tłuszczu powinno połączyć się w zwarte, idealnie elastyczne ciasto. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na desce, czystym blacie lub na stolnicy. 

Porada: Jeśli dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę, zalecam dodać łyżkę lodowatej wody lub dodatkową, płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %. 

Faworki z piekarnika, 2

Kulę ciasta zawiń w przezroczystą folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Lekko schłodzone ciasto lepiej się wałkuje. Nie ma też potrzeby podsypywania go mąką. Gdyby podczas rozwałkowywania ciasta okazało się, że nie jest ono jednolite i widać w nim np. kawałki tłuszczu lub żółtek, zalecam je kilkakrotnie lekko rozwałkować, składać,  a następnie ponownie wygładzić, by miało zaokrąglony kształt.
Faworki z piekarnika, 3

Ciasto podziel na dwa kawałki. Jeden przykryj folią lub ściereczką bawełnianą (by ciasto nie obsychało). Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj jak najcieniej na czystym i suchym blacie lub na drewnianej stolnicy. Ciasto ma być prawie przezroczyste. Nożem lub specjalnym radełkiem pokrój placek w paski nie szersze niż 2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Po środku każdego podłużnego prostokąta wykonaj niewielkie nacięcie. Złap za jedną stronę i wywiń przez środek. W ten sposób przygotuj pierwszą turę faworków. Układaj je jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Formę gotowymi do pieczenia chruścikami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (mniej więcej na środku komory piekarnika lub odrobinę niżej) z opcją pieczenia góra/dół lub ewentualnie ustaw 160 stopni z funkcją termoobiegu. Faworki piecz tak do 10 minut, aż zrobią się lekko rumiane (już po pięciu minutach pieczenia obserwuj faworki, by ich za mocno nie przypiec). Po tym czasie możesz od razu wyjąć formę z chrustem z piekarnika. Upieczone faworki przełóż na deskę lub na kratkę do studzenia wypieków i zabieraj się za szykowanie i piszczenie kolejnej partii.

Faworki z piekarnika, 4

Pieczone faworki można podawać od razu po całkowitym przestudzeniu. Polecam jednak oprószyć je przed podaniem cukrem pudrem lub cukrem zmiksowanym na puder z nasionkami wanilii. Chrust z piekarnika nie smakuje tak samo, jak ten smażony. Faworki wychłodzą jednak bardzo kruche i super pyszne. 
Faworki z piekarnika, 5

Faworki z piekarnika, 6

Przechowuj je w puszce lub zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Faworki z piekarnika najświeższe i najpyszniejsze są pierwszego i drugiego dnia po upieczeniu.
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1378 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Faworki z piekarnika

Ostatnio dostaję coraz więcej zapytań o przepis na pączki z piekarnika lub właśnie na faworki pieczone w piekarniku. Na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz klasyczne faworki, czyli chrusty smażone na głębokim tłuszczu. Ma też kilka innych przepisów na faworki oraz pączki i pączusie, które można przygotować w karnawale i na Tłusty czwartek. Na faworki pieczone w piekarniku przepis jest bardzo prosty i przypomina ten na faworki klasyczne. Mój przepis na faworki z piekarnika zwiera również trochę tłuszczu w samym cieście, ponieważ nie smaży się ich na tłuszczu. Dzięki temu chrust pieczony w piekarniku wychodzi kruchy i bardzo smaczny. Osoby, które szukają dietetycznej wersji na chrust pieczony muszą brać pod uwagę to, że faworki z piekarnika nie będą smakowały i wyglądały, jak te smażone. Pieczone w piekarniku faworki nie będą tak "soczyste" jak te smażone, ponieważ nie umieszczamy ich na tłuszczu. Będą kruche i delikatne. Ponieważ dodaję do ciasta smalec lub masło, to nawet na drugie dzień faworki z piekarnika będą smaczne i nie stwardnieją. Koniecznie sprawdź też przepis na Oliebollen, czyli super holenderskie pączki. 

Faworki pieczone

Mój przepis na faworki pieczone sprawdzi się nie tylko osobom, które wolą bardziej dietetyczne słodkości, ale i tym, co nie przepadają nad staniej nad garnkiem z wrzącym tłuszczem. Faworki pieczone w piekarniku będą tez znacznie tańsze w przygotowaniu, ponieważ zużywamy tylko 50 gramów tłuszczu, a nie minimum 500 ml. Mój przepis na faworki pieczone w piekarniku polecam szykować nie tylko na Tłusty Czwartek. Jest to porcja idealna dla czterech osób, które lubią zjeść sporą porcję pysznych słodkości. Na faworki z piekarnika przepis jest prosty i sprawdzony. Aby pieczone faworki miały ciekawszy smak zawsze można je oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z wanilią lub z tartą skórką z cytrusów, np. z cytryny lub z pomarańczy. W karnawale warto też zrobić pyszne ptysie z kremem oraz eklerki. Super pyszne i bardzo ładne są też rurki z kremem, które uwielbiają nie tylko dzieci. Polecam wszystkie przepisy i życzę smacznego.