Faworki z piwem

Faworki z piwem

Najlepszy przepis na faworki domowe. Te pyszne chruściki na piwie szykuje się bardzo szybko. Faworki z piwem składają się tylko z 4 składników. Najczęściej sięgamy po nie w karnawale.

Ten przepis na faworki nie zawiera spirytusu. Jest to również przepis na faworki bez śmietany. Jeśli lubisz smażyć i piec takie słodkości, to polecam Ci również mój najlepszy przepis na mini pączki serowe

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 40 minut
Ilość porcji: około 50 sztuk

Składniki:
  • 4 żółta średnich jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • trochę mniej niż pół szklanki jasnego piwa

Dodatkowo do faworków: 3 łyżki mąki na stolnicę, minimum szklanka oleju roślinnego do smażenia, cukier puder do oprószenia faworków

Pomocne przy robieniu faworków: mikser, wąska i wysoka miska/kubek, średnia miska i łyżka, drewniana stolnica, wałek i nożyk, średni garnek do smażenia faworków, cedzak do łowienia słodkości, ręcznik papierowy 

Faworki z piwem, 1

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż np. do wykonania bezy, zaś żółtka umieść z dwiema łyżkami cukru w wąskim, wysokim naczyniu. Ucieraj kilka minut przy użyciu miksera na gładki, jasny i gęsty krem. Ucieraj tak długo, aż cały cukier się rozpuści.

Masę żółtkową przełóż do większej i szerszej miski. Dodaj mąkę oraz piwo i wymieszaj buzujące od piwa ciasto. Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż lepkie ciasto. Ciasto oprósz mąką również od góry. Dłońmi uklep kulę z ciasta. Ugnieć i rozwałkuj.

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Po rozwałkowaniu ma się kurczyć. Na tym etapie należy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza. Wałkuj je i i ponownie składaj. Możesz ciasto tłuc wałkiem i rwać na kawałki. Im dłużej je napowietrzasz, tym lepiej. Urosną i będą puchate.

Ostatecznie rozwałkuj ciasto na cienki placek - nie grubszy niż 1,5 mm. (Pamiętaj, by lekko podsypywać stolnicę mąką). Nożem wykrój kwadrat a następnie tnij prostokąty o wymiarach 3/10 cm lub większe. Po środku każdego prostokąta wykonaj nacięcie. Złap za jedną stronę i wywiń przez środek. W ten sposób przygotuj pierwszą turę faworków.

Do średniego garnka wlej olej i ustaw palnik na średnią moc. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący kładź faworki po kilka na raz. Nie powinny się stykać. Faworki mają wypłynąć na powierzchnię. Gdy już zarumienią się z jednej strony lekko przewróć je na drugą. Zdejmij cedzakiem na rozłożony ręcznik papierowy. Smaż faworki porcjami, aż do zużycia całego ciasta.

Przełóż na miseczkę i oprósz cukrem pudrem. Faworki są gotowe.

Faworki z piwem, 2

Faworki z piwem, 3

Faworki z piwem, 4

- Do faworów najlepsze będzie piwo jasne niepasteryzowane.
- Do smażenia użyj delikatnego oleju roślinnego np. ryżowego, z pestek winogron..
- Aby sprawdzić, czy olej wystarczająco się nagrzał wrzuć do garnka kawałeczek ciasta. Jeśli szybko wypłynie i skwierczy - możesz smażyć faworki.
- Aby faworki usmażyły się na rumiano ustaw małą lub średnią moc palnika. Nie nagrzewaj zbyt mocno oleju.
- Smażąc po kilka faworków wałków i wycinaj kolejne partie. Staraj się jak najmniej podsypywać mąką ciasto.

Te faworki nie wchłaniają tak dużo tłuszczu, jak ciastka z cukierni. Są kruche, po wystudzeniu chrupiące. W smaku przypominają ciasto ptysiowe. Oprószone cukrem pudrem smakują cudownie.
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13162

Komentarze

2016-10-07 21:33
Bardzo dawno nie jadłam :D Wyglądają rewelacyjnie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-08 12:18
Dziękuję Ci.. polecam zrobić ;-)
Nasza babcia jak robi chruściki to zawsze z ciasta drożdżowego a te faworki bardzo chciałybyśmy kiedyś spróbować ale takie domowe a nie kupne :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-10 10:06
Dziewczyny.. do dzieła. One są super proste do zrobienia :-)
2016-10-18 12:55
Uwielbiam takie faworki. U mnie znikają bardzo szybko ze stołu :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-18 14:04
To standard w większości domów :-)
2017-02-22 20:34
Przepis wytestowany ? domownicy zachwyceni?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-23 08:56
Super!!! Cieszę się :-)
2017-08-08 21:57
Czy Faworki "nie piją" oleju?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-09 08:38
Trochę piją :-)
2018-01-31 17:12
Sa pyszne
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-31 18:10
Agnieszko.. jakie śliczne faworki Ci wyszły! ❤️❤️👏️👏️
2018-01-31 18:23
Niestety juz ich nie ma nastepnym razem zrobie razy dwa heh
👌👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl To dobry znak. 😀Ściskam Cię mocno!
2018-02-03 19:12
Bardzo smaczne.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 09:50
Ewo, pięknie wyglądają Twoje faworki!!❤️❤️
2018-02-04 14:35
Pyszne faworki🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 15:03
A jakie piękne❤️❤️❤️ Justyno, cudownie wyglądają Twoje faworki!
2018-02-07 21:59
Wyszły idealnie Aniu 😁🤣 a to mój pierwszy raz w tej dziedzinie 🤜💪 jestem dumna z siebie ... A przepis Polecam!! Bardzo szybki i prosty REWELACJA 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-08 09:34
Jakie śliczne! Jak strzały. Twój chrust wygląda wystrzałowo Iwonko🌼.. Tak, możesz być z siebie dumna!👏️

Faworki z piwem

Piwo dodane do ciasta bardzo fajnie nadaje mu puszystości i faktury. Bardzo często piwo dodaje się też do ciasta naleśnikowego jako zamiennik wody gazowanej. Mój prosty przepis na pyszne faworki - chruściki karnawałowe robi się błyskawicznie. Faworki na piwie są kruche i delikatne. To bardzo szybki przepis na chrust na piwie

Przepis na faworki domowe

Moje faworki bez spirytusu robi się również bez śmietany. Są to faworki na bazie jajek. Smakują więc podobnie do ciasta ptysiowego. Takie chruściki gorąco polecam dzieciom. Ponieważ nie piją dużo oleju, nie ma potrzeby dodawania do nich spirytusu, czy octu. Nie są też bardzo kaloryczne. Gorąco polecam Ci również inne moje przepisy na domowe ciastka. A co powiesz na faworki z ciasta francuskiego? Szybszego deseru z piekarnika nie znajdziesz.