Dynia makaronowa pieczona
Dynia makaronowa pieczona z dodatkiem fety i natki pietruszki, to danie proste i pyszne, a do tego pięknie się prezentuje. Podajemy je bowiem w skorupach dyni. To jest naprawdę super przepis.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia łącznie: 55 minut
Liczba porcji: 2 duże porcje
W 1 porcji:
Wartość energetyczna
380 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- mała dynia makaronowa do 1200 g
- feta 150 g
- oliwa lub olej do smażenia 2 łyżki
- natka mała garść
- sól i pieprz po 1/4 płaskiej łyżeczki
- papryczka chili - można pominąć spora szczypta
Dynia makaronowa pieczona
Do tego dania wybierz małą dynię makaronową, ponieważ połówka takiej dyni, to jedna porcja. Moja dynia ważyła około 1150 gramów. Dynię przekrój w poprzek na dwie części/łódeczki, a następnie wydrąż z nich gniazdo nasienne. Od środka wysmaruj je oliwą lub olejem roślinnym do smażenia. Wystarczy po jednej łyżce na każdą połówkę.
Połówki dyni umieść na cienkiej blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Wybierz środkową i o piętro niższą półkę. Po 40-45 minutach pieczenia miąższ powinien już zmięknąć na tyle, by można go było rozpulchnić.
Nie wyłączaj piekarnika, tylko ostrożnie wyjmij blaszkę z upieczonymi połówkami dyni z piekarnika. Używając widelca zeskrobuj miąższ prawie do twardej skorupy dyni. Do połówek z "makaronem" z miąższu dodaj po około 75 gramów fety i po pół garści siekanej natki pietruszki. Całość oprósz solą i pieprzem (łącznie po 1/4 płaskiej łyżeczki).
Porada: Ser feta możesz zamienić na zwykły twaróg lub na ser ricotta. Warto wówczas dodać nieco więcej soli.
Połówki dyni makaronowej z dodatkami ponownie umieść w nagrzanym piekarniku. Temperaturę podnieś do 190-200 stopni i zapiekaj danie przez około 10-15 minut. Podpieczone podawaj od razu w skorupach dyni. Jedna połówka, to jedna porcja, którą warto dodatkowo oprószyć płatkami chili.
Smacznego.