Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Dynia makaronowa pieczona

Dynia makaronowa pieczona

Dynia makaronowa pieczona z dodatkiem fety i natki pietruszki, to danie proste i pyszne, a do tego pięknie się prezentuje. Podajemy je bowiem w skorupach dyni. To jest naprawdę super przepis.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia łącznie: 55 minut
Liczba porcji: 2 duże porcje
W 1 porcji: Wartość energetyczna 380 kcal Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • mała dynia makaronowa do 1200 g
  • feta 150 g
  • oliwa lub olej do smażenia 2 łyżki
  • natka mała garść
  • sól i pieprz po 1/4 płaskiej łyżeczki
  • papryczka chili - można pominąć spora szczypta

Dynia makaronowa pieczona
Dynia makaronowa pieczona, 1

Krok 1: Przekrój dynię na pół

Do tego dania wybierz małą dynię makaronową, ponieważ połówka takiej dyni, to jedna porcja. Moja dynia ważyła około 1150 gramów. Dynię przekrój w poprzek na dwie części/łódeczki, a następnie wydrąż z nich gniazdo nasienne. Od środka wysmaruj je oliwą lub olejem roślinnym do smażenia. Wystarczy po jednej łyżce na każdą połówkę.  

Przekrój dynię na pół

Krok 2: Upiecz dynię i dodaj składniki

Połówki dyni umieść na cienkiej blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Wybierz środkową i o piętro niższą półkę. Po 40-45 minutach pieczenia miąższ powinien już zmięknąć na tyle, by można go było rozpulchnić. 

Nie wyłączaj piekarnika, tylko ostrożnie wyjmij blaszkę z upieczonymi połówkami dyni z piekarnika. Używając widelca zeskrobuj miąższ prawie do twardej skorupy dyni. Do połówek z "makaronem" z miąższu dodaj po około 75 gramów fety i po pół garści siekanej natki pietruszki. Całość oprósz solą i pieprzem (łącznie po 1/4 płaskiej łyżeczki). 

Porada: Ser feta możesz zamienić na zwykły twaróg lub na ser ricotta. Warto wówczas dodać nieco więcej soli.  

Upiecz dynię i dodaj składniki

Krok 3: Zapiekaj i podawaj

Połówki dyni makaronowej z dodatkami ponownie umieść w nagrzanym piekarniku. Temperaturę podnieś do 190-200 stopni i zapiekaj danie przez około 10-15 minut. Podpieczone podawaj od razu w skorupach dyni. Jedna połówka, to jedna porcja, którą warto dodatkowo oprószyć płatkami chili. 

Zapiekaj i podawaj

Dynia makaronowa pieczona, 5

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (37 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Dynia makaronowa pieczona

Dziś mam dla Was coś naprawdę wyjątkowego. Dynia makaronowa z fetą i natką pietruszki to danie, które z pewnością zachwyci Waszą rodzinę i znajomych. Jest nie tylko pyszne i sycące, ale też niezwykle zdrowe oraz proste do przygotowania. Dynie makaronowe to prawdziwy dar jesieni. Wystarczy je przekroić na pół i upiec, a wnętrze zamienia się w delikatne, przypominające makaron nitki. Dzięki temu danie staje się bezmięsną propozycją idealną dla tych, którzy szukają czegoś nowego i ciekawego na talerz bez konieczności sięgania po mięso. Połączenie naturalnej słodyczy dyni z intensywnym smakiem fety oraz świeżością natki pietruszki sprawia, że potrawa nabiera wyjątkowego charakteru i głębi smaku. Jednym z największych atutów tej potrawy jest jej sezonowość. Jesień to czas, kiedy dynie są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne, więc warto to wykorzystać. Co więcej, dynia makaronowa pieczona prezentuje się wyjątkowo efektownie. Podawanie posiłku w upieczonych połówkach dyni to nie tylko przemiłe dla oka, ale też bardzo praktyczne rozwiązanie. Przygotowanie takiej potrawy nie wymaga wiele pracy ani  skomplikowanych składników. Samodzielne pieczenie dyni makaronowej daje też dużą satysfakcję. To naprawdę prosty sposób na wprowadzenie do swojej kuchni zdrowego, pełnego smaku posiłku, który przypadnie do gustu Waszym bliskim. Zapewniam Was, że raz spróbowana, na stałe zagości w Waszym jesiennym menu. Zachęcam do eksperymentowania i odkrywania tego wspaniałego dania we własnej kuchni. Zapraszam też po inny bezmięsny przepis, czy po pyszne boczniaki smażone z natką pietruszki. Ciekawym wypiekiem np. jesienią jest tarta dyniowa, którą można przed poddaniem pysznie udekorować. Bardzo smaczny i szybki do zrobienia jest makaron z twarogiem na słono. Bardzo dobry jest też przepis na makaron z grzybami leśnymi.