Boczniaki smażone
Boczniaki smażone z idealnie dobranymi przyprawami oraz z natką pietruszki, to przepyszny i prosty pomysł na posiłek. Przepis sprawdzi się również do jajecznicy, czy też na kanapki lub makaronu.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia łącznie: 6 minut
Liczba porcji: około 190 g - 1 porcja
W 1 porcji:
Wartość energetyczna
295 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- boczniaki 250 g
- olej do smażenia 2 łyżki
- natka pietruszki mała garść
- syrop klonowy lub cukier płaska łyżeczka
- sól, pieprz i ostra papryka po sporej szczypcie
Smażone boczniaki
250 gramów świeżych boczniaków oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń, przepłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Bardzo dobrze nagrzej patelnię z grubym dnem. Wylej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia, a po chwili dodaj również grzyby. Podsmażaj je na dość wysokiej mocy palnika przez 5-7 minut. Kontroluj stopień podsmażenia grzybów. Przewracaj je na drugą stronę, a w razie potrzeby zredukuj moc.
Kolejno dodaj garść świeżo siekanej natki pietruszki, po sporej szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki (u mnie z dodatkiem papryki ostrej Gochugaru w płatkach) oraz całkiem płaską łyżeczkę syropu klonowego lub cukru trzcinowego (lub mniej na początek). Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze trzy minuty już na niższej mocy palnika. Sprawdź smak grzybów i zdecyduj, czy dodasz np. więcej soli, czy pieprzu.
Porada: Sól można zamienić na ciemny sos sojowy.
Gotowe boczniaki smażone podawaj z pieczywem. Świetnie pasują do bagietki, ciabaty czy ulubionego chleba na zakwasie (u mnie bułki dyniowe). Mogą być też dodatkiem do kanapek i burgerów. Dobrze komponują się też z sałatkami. Rukola, pomidorki koktajlowe i czerwona cebula stworzą razem z boczniakami smaczny posiłek.
Boczniaki smażone rewelacyjnie sprawdzają się jako dodatek do makaronów. Można przygotować szybki sos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem, aby uzyskać kremowe danie. Doskonale dopełniają także risotto. Ich mięsista struktura i delikatny smak są wprost stworzone do łączenia z kremowym ryżem i delikatnym winem. Smażone boczniaki można także podać na pizzy.
Smacznego.