Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Boczniaki smażone

Boczniaki smażone

Boczniaki smażone z idealnie dobranymi przyprawami oraz z natką pietruszki, to przepyszny i prosty pomysł na posiłek. Przepis sprawdzi się również do jajecznicy, czy też na kanapki lub makaronu. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia łącznie: 6 minut
Liczba porcji: około 190 g - 1 porcja
W 1 porcji: Wartość energetyczna 295 kcal Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • boczniaki 250 g
  • olej do smażenia 2 łyżki
  • natka pietruszki mała garść
  • syrop klonowy lub cukier płaska łyżeczka
  • sól, pieprz i ostra papryka po sporej szczypcie

Smażone boczniaki
Boczniaki smażone, 1

Krok 1: Przygotuj boczniaki

250 gramów świeżych boczniaków oczyść z ewentualnych zanieczyszczeń, przepłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 

Przygotuj boczniaki

Krok 2: Usmaż boczniaki

Bardzo dobrze nagrzej patelnię z grubym dnem. Wylej dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia, a po chwili dodaj również grzyby. Podsmażaj je na dość wysokiej mocy palnika przez 5-7 minut. Kontroluj stopień podsmażenia grzybów. Przewracaj je na drugą stronę, a w razie potrzeby zredukuj moc. 

Usmaż boczniaki

Krok 3: Dodaj przyprawy i natkę

Kolejno dodaj garść świeżo siekanej natki pietruszki, po sporej szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki (u mnie z dodatkiem papryki ostrej Gochugaru w płatkach) oraz całkiem płaską łyżeczkę syropu klonowego lub cukru trzcinowego (lub mniej na początek). Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze trzy minuty już na niższej mocy palnika. Sprawdź smak grzybów i zdecyduj, czy dodasz np. więcej soli, czy pieprzu.

Porada: Sól można zamienić na ciemny sos sojowy. 

Dodaj przyprawy i natkę

Krok 4: Podawaj tak, jak lubisz

Gotowe boczniaki smażone podawaj z pieczywem. Świetnie pasują do bagietki, ciabaty czy ulubionego chleba na zakwasie (u mnie bułki dyniowe). Mogą być też dodatkiem do kanapek i burgerów. Dobrze komponują się też z sałatkami. Rukola, pomidorki koktajlowe i czerwona cebula stworzą razem z boczniakami smaczny posiłek.

Boczniaki smażone rewelacyjnie sprawdzają się jako dodatek do makaronów. Można przygotować szybki sos śmietanowy z czosnkiem i parmezanem, aby uzyskać kremowe danie. Doskonale dopełniają także risotto. Ich mięsista struktura i delikatny smak są wprost stworzone do łączenia z kremowym ryżem i delikatnym winem. Smażone boczniaki można także podać na pizzy.

Podawaj tak, jak lubisz

Boczniaki smażone, 6

Smacznego.
Średnia 5.0 / 5 (24 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Boczniak smażony

Domowe boczniaki smażone na oleju z odrobiną przypraw i natką pietruszki, to najprostszy i bardzo smaczny sposób na podanie boczniaków. To danie jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także banalnie proste w przygotowaniu. Boczniaki, delikatnie przyprawione solą, pieprzem, ostrą papryką i odrobiną syropu klonowego, nabierają niezwykłego aromatu, który po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek natki pietruszki nie tylko podkreśla smak grzybów, ale również dodaje potrawie świeżości. Nie musisz spędzać godzin w kuchni ani posiadać wyjątkowych umiejętności kulinarnych, aby cieszyć się tym daniem. Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka minut na patelni i już możesz delektować się pysznymi boczniakami. Są one na tyle uniwersalne, że świetnie smakują z pieczywem, szczególnie na świeżo wypieczonym chlebie. Możesz je także podać z jajecznicą na śniadanie, dodając tym samym trochę elegancji do porannego posiłku. Niech smażone boczniaki będą także inspiracją jako dodatek do mięsnego obiadu. Ich intensywny smak świetnie uzupełnia smakowo różnorodne potrawy, dodając im wyjątkowego charakteru. Raz spróbujesz, a przekonasz się, że boczniak smażony będzie się u Ciebie pojawiał bardzo często. Z grzybami polecam też super przepis na kulebiak, nie tylko na Święta. Świetne i super proste są tez leśne grzyby w śmietanie. Bardzo smaczny i szybki do zrobienia jest makaron z twarogiem na słono. Bardzo dobry jest też przepis na makaron z grzybami leśnymi.