Dorsz z kąpieli, pieczony w groszku

Dorsz z kąpieli, pieczony w groszku

Bardzo ciekawa propozycja na dorsza bałtyckiego. Gotowany w przyprawach, a następnie pieczony z groszkiem, ziemniakami i pysznym serem Roquefort :-)

Czas przygotowywania: 90 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
• 500 g filetów z dorsza bałtyckiego - 4 płaty ze skórą
• 500 ml wody
• przyprawy: 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczka imbiru i soli
• pół szklanki mleka
mała puszka groszku - 140 g bez zalewy
• 4 ziemniaki
• łyżka masła
• 30 g sera pleśniowego typu Roquefort
• pomidor

Do garnka wlej wodę, dodaj mleko i przyprawy. Gotuj zalewę przez 5 minut na małym ogniu. Filety z dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym i umieść wszystkie płaty w zalewie. Gotuj na małym ogniu 10 minut.

Wyjmij rybę przez sitko cedzakowe na talerz. Do gotującej się wody włóż obrane ziemniaki. Gotuj je do 20 minut.

W tym czasie z filetów zdejmij skórę (sama odejdzie) i wyjmij ości.
Średniej wielkości brytfankę wysmaruj masłem. Powierzchnię przykryj groszkiem z puszki. Układaj kawałki ryby.

Ziemniaki wyjmij z gotującej zalewy i pokrój na grube plasterki, które również układaj w brytfance.

Pokrusz ser i rozłóż na powierzchni dania. Pomidora pokrój w dzwonka i również rozłóż. Zapiekankę piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Możesz też na końcu użyć grzałki od góry.

dorsz-z-kapieli-pieczony-w-groszku-1

dorsz-z-kapieli-pieczony-w-groszku-2

Przed podaniem zapiekankę oprósz świeżo mielonym pieprzem. Możesz też ułożyć kilka listków bazylii lub kiełków lucerny.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Ogród pod lasem
2016-04-22 13:09
Aniu, uwielbiam ryby i mam zamiar użyć Twojego przepisu już jutro, dziękuję. Serdeczności od Katarzyny.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-22 13:16
Dziękuję Kasiu i życzę Ci smacznego!
user pic
Karlitka - Cały Świat Karli
2016-04-22 13:37
wygląda mega pysznie :-))
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-22 18:34
Dziękuję :-)
user pic
Ewelajna
2016-04-22 14:00
Uwielbiam dorsza, może wypróbuję ten przepis :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-22 18:34
Polecam Ewelino!
user pic
rabarbarowo
2016-04-22 14:20
Wspaniały :) A dodatek sera...myślę że sprawdza się znakomicie w tym wydaniu :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-22 18:34
Tak.. warto spróbować :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-22 19:20
Jadłybyśmy prosto z tego pięknego naczynka :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-23 15:48
Tak właśnie często robię. tylko cicho sza ;-)
user pic
Nianio born to be wild
2016-04-22 23:28
Wygląda niesamowicie, przepis musze wykorzystać bo aż mi slinka cieknie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-23 15:48
Dziękuję i polecam :-)
user pic
Matylda Stępień
2016-04-23 09:03
Rzadko wcinamy dorsza, częściej pojawia się na naszym stole łosoś ale to dlatego, że na dorsza nie miałam pomysłu.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-23 15:49
Dorsz to bardzo smaczna rybka, tylko trzeba znaleźć świeże, ładne filety..
user pic
Joanna Seta-Pryjomska
2016-05-01 11:45
Jak ja kocham takie rybki :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-01 19:04
:-)