Dorsz z kąpieli, pieczony w groszku
Bardzo ciekawa propozycja na dorsza bałtyckiego. Gotowany w przyprawach, a następnie pieczony z groszkiem, ziemniakami i pysznym serem Roquefort :-)
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
- 500 g filetów z dorsza bałtyckiego - 4 płaty ze skórą
- 500 ml wody
- przyprawy: 2 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, łyżeczka imbiru i soli
- pół szklanki mleka
- mała puszka groszku - 140 g bez zalewy
- 4 ziemniaki
- łyżka masła
- 30 g sera pleśniowego typu Roquefort
- pomidor
Do garnka wlej wodę, dodaj mleko i przyprawy. Gotuj zalewę przez 5 minut na małym ogniu. Filety z dorsza umyj, osusz ręcznikiem papierowym i umieść wszystkie płaty w zalewie. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
Wyjmij rybę przez sitko cedzakowe na talerz. Do gotującej się wody włóż obrane ziemniaki. Gotuj je do 20 minut.
W tym czasie z filetów zdejmij skórę (sama odejdzie) i wyjmij ości.
Średniej wielkości brytfankę wysmaruj masłem. Powierzchnię przykryj groszkiem z puszki. Układaj kawałki ryby.
Ziemniaki wyjmij z gotującej zalewy i pokrój na grube plasterki, które również układaj w brytfance.
Pokrusz ser i rozłóż na powierzchni dania. Pomidora pokrój w dzwonka i również rozłóż. Zapiekankę piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Możesz też na końcu użyć grzałki od góry.


Przed podaniem zapiekankę oprósz świeżo mielonym pieprzem. Możesz też ułożyć kilka listków bazylii lub kiełków lucerny.
Smacznego!