Aksamitne serniczki z musem z mango
Jesteś wielbicielem owocu mango? Lubisz smak sernika na zimno? Do działa :-)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Liczba porcji: 4-6
Składniki
- Masa serowa:
- 250 g sera twarogowego mielonego*
- 1 torebka galaretki cytrynowej
- 200 ml wrzątku
Mus z mango
- 1 owoc mango - około 600 g**
- 1 pełna łyżka żelatyny w proszku
- 50 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
*Używam gotowego twarogu mielonego z kubełka firmy Piątnica.
**Po obraniu i wypestkowaniu otrzymasz około 450 g miąższu mango.
W większym garnku zagotuj 250 ml wody. Odlej 50 ml do osobnej miseczki (do musu). Do garnka wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.
Do miseczki z 50 ml wody wsyp żelatynę. Mieszaj do rozpuszczenia. W razie potrzeby lekko podgrzej, ale nie gotuj.
Miąższ z mango zblenduj przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę. Warto po zblendowaniu przetrzeć pulpę przez sitko z dużymi oczkami, by pozbyć się ewentualnych włókien. Do gotowej pulpy dodaj świeżo wyciśnięte dwie łyżki soku z cytryny oraz wodę z rozpuszczoną żelatyną. Wymieszaj.
Gdy galaretka cytrynowa lekko przestygnie możesz wymieszać ją z serem. Ja użyłam do tego miksera na niskich obrotach.
Możesz teraz wlać do dowolnej formy masę serową i wstawić ją do lodówki do lekkiego stężenia (30 minut), a następnie wlać na masę mus z mango i pozostawić obie warstwy w lodówce do całkowitego stężenia.
Polecam również zabawę z różnymi foremkami z sylikonu, bądź też wycinanie foremkami do ciastek warstw sernika i układanie ich jedna na drugą.
Pamiętaj jednak, by przy każdej warstwie umieszczać formę w lodówce do lekkiego stężenia. Masę lub mus, który czeka w kolejce do wylania trzymaj w ciepłym pomieszczeniu. Pamiętaj jednak, że i one w końcu zaczną tężeć. W razie potrzeby spowolnisz ten proces mieszając je co jakiś czas.
Jako smaczna dekoracja posłużyły mi owoce miechunki.. idealnie pasują do tego typu sernika.
Smacznego :-)