Ciasto ucierane ze śliwkami
To jedno z moich ulubionych ciast ze śliwkami. To bardzo proste i super smaczne ciasto ucierane ze śliwkami na oleju. A co najważniejsze - zawsze wychodzi. Zachęcam do pieczenia, bowiem jest to przepis podstawowy na ciasto ucierane. Ciasto jest bardzo wilgotne i pięknie wyrasta.
Koniecznie zobacz też mój przepis na ciasto ucierane z jabłkami. Jest bardzo proste, jednak szykuje się je zupełnie inaczej. Warto spróbować.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: keksówka 11/30 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3 średnie jajka
- ponad 1/3 szklanki leju - 100 ml
- 5 łyżek drobnego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g śliwek ważonych przed wypestkowaniem
Ciasto ucierane ze śliwkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka powinny mieć temperaturę pomieszczenia.
Jajka oraz cukier ucieraj kilka minut np. przy pomocy miksera. Ciągle miksując dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Keksówkę wysmaruj od środka resztkami oleju. Wylej ciasto, na które układaj umyte i wypestkowane połówki śliwek. Najpierw po ukosie, resztę zaś skórką do ciasta.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz około godziny, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż temperaturą się wyrówna.
Smacznego.