Kaszanka z grilla

Kaszanka z grilla

Kaszanka z grilla to bardzo prosta propozycja na szybkie danie w sezonie grillowym. Zapraszam po garść pomysłów na atrakcyjne i super smaczne podanie kaszanki. Z kilku składników wyczarujesz świetny obiad.

- prosto, szybko i pysznie
- tylko kilka składników na dodatki
- 3 pomysły na ciekaw podanie kaszanki

Czas przygotowania: 20 minut
Czas szykowania cebuli: 15 minut
Czas grillowania kaszanki: 15 minut
Ilość porcji: 6 porcji

Kaloryczność kcal: 360 w 1 porcji

Składniki:

Kaszanka na grilla

Cebula ważona były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 6 porcji kaszanki z cebulką. 

Tak.. kaszanka z grilla jest daniem prostym. I właśnie dlatego warto pokusić się o to, by podać ją w sposób atrakcyjny i apetyczny, ale i nie wymagający dużego nakładu pracy oraz użycia ogromnej ilości produktów i przypraw. Zapraszam po moją ulubioną wersję.. z cebulką podsmażoną z dobrej jakości ketchupem i musztardą. 

Kaszanka z grilla, 1

Kaszanka z grilla, 2

Kaszanka z grilla

Cebulę zawsze szykuję sobie nawet dzień wcześniej. Wystarczy wówczas podgrzać ją na koniec z ugrillowaną już kaszanką. 
Dwie duże lub trzy średnie cebule (czosnkowa, zwykła lub czerwona) obierz i pokrój w piórka. Przygotuj sobie małą lub średnią patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Dodaj cztery łyżki oleju do smażenia. Na patelnię wyłóż pokrojoną cebulę i podsmażaj ją na trochę niższej niż średnia moc palnika przez około 15 minut. Co parę minut zamieszaj cebulę przy pomocy drewnianej łyżki. Pod koniec dodaj też dwie łyżki Musztardy Kieleckiej Delikatesowej oraz tyle samo Ketchupu Kieleckiego Łagodnego. Oba produkty są już dostępne w nowych wygodniejszych opakowaniach. Całość zamieszaj, wyłącz i odstaw... taka cebulka jest pyszna!

Kaszanka z grilla, 3

Przygotuj sobie sześć dobrej jakości kaszanek. Kaszanki układaj na średnio nagrzanym grillu lub na patelni grillowej. W trakcie grillowania pamiętaj o tym, by kontrolować stopień przypieczenia kaszanek. Warto co kilka minut lub częściej przekręcać je na druga stronę. To jak szybko będą gotowe do zjedzenia zależy od wielkości kawałków oraz tego, jakiego grilla używasz. Na grillu ogrodowym na węgiel kaszanki mogą się szybciej podpiekać, więc uważaj z temperaturą i ogniem. Na grillu elektrycznym masz większą kontrolę i może to potrwać znacznie dłużej. 

Kaszanki grilluję około 15 minut na małej lub średniej mocy, by ładnie się podpiekły i były w środku gorące, ale by nie pękały. Ładnie podpieczone kaszanki można podać z gorącą cebulką, która została wcześniej przygotowana. Nie trzeba wówczas używać metalowych tacek i folii. Do kaszanki i cebuli podawaj świeże pieczywo oraz ulubione surówki lub świeże warzywa. Polecam pomidory malinowe z cebulką lub szczypiorkiem lub ogórki małosolne. Na stole nie powinno zabraknąć też ketchupu i musztardy do smaku. 
Kaszanka z grilla, 4

Dla urozmaicenia (pod koniec grillowania) można też kaszanki umieścić w naczynku z folii aluminiowej lub na metalowej patelni. Po jednej stronie wyłóż też porcję cebulki i podgrzewaj kilka minut.
Kaszanka z grilla, 5

Bardzo ładnie wygląda też kieszonka na kapustę. Skórę w kaszance natnij wzdłuż pod koniec grillowania kaszanki. Środek wypełnij cebulką a następnie podgrzewaj całość przez kilka minut. 
Kaszanka z grilla, 6

Warto wiedzieć, że dokładnie tak samo jak cebulę można też przygotować kapustę kiszoną. Zatem zamiast podsmażać piórka z cebuli można podsmażyć lekko posiekaną kapustę kiszoną. Kapustę podsmażaj krócej, bo do 10 minut. Na koniec jeszcze musztarda i ketchup i gotowe. Jeśli masz ochotę na połączenie cebuli i kapusty, to śmiało.. po pięciu minutach podsmażania cebuli dodaj też kapustę kiszoną (pół na pół) i postępuj tak samo, jak to wcześniej opisałam :)
Kaszanka z grilla, 7

Wybierz swój ulubiony sposób i ciesz się smakiem pachnącej kaszanki z grilla. Musztardę Kielecką Delikatesową oraz Ketchup Kielecki łagodny extra WSP Społem możesz też podać na stół obok gotowych dań. Wysoka zawartość soczystych pomidorów w ketchupie, a także aromat świeżych ziół idealnie dopełnią smak potraw mięsnych i warzywnych. Połączenie kilku odmian gorczycy i dobrych przypraw to gwarancja świetnej jakości i smaku musztardy delikatesowej. A do tego, zarówno ketchup, jak i musztarda dostępne są  w wygodnych, profilowanych butelkach ułatwiających ich dozowanie. 

Udanego grilla!

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.9 / 5 (58 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kaszanka z grilla

W sezonie grillowym, czyli zawsze wtedy kiedy masz ochotę na dania z grilla, oraz wtedy gdy pogoda sprzyja temu, by szykować i jeść posiłki na dworze, przyda się kilka dobrych przepisów na grillowane jedzenie. Wśród tych prostszych znajdzie się kiełbasa z grilla oraz kaszanka z grilla z kapustą kiszoną lub też z cebulką. Osobiście wolę wersję z cebulą podsmażana, jednak również kiszona kapusta z patelni idealnie pasuje do kaszanki z grilla. Tak więc mój ulubieniec to właśnie kaszanka z grilla z cebulką i taki przepis a może prędzej prezentację danie pokażę w tym wpisie. Teoretycznie w przygotowaniu na grillu gotowej kaszanki nie ma dużej filozofii. Wystarczy bowiem umieścić kawałek kaszanki na grillu i podgrzewać do momentu, w którym kaszanka będzie podpieczona tak jak lubimy. Są jednak mimo to różne ciekawe sposoby na to, by smacznie i atrakcyjnie podać nawet zwykłą kaszankę. Z dań na grilla bardzo gorąco polecam szaszłyki w różnych wersjach. Świetna i godna polecenia jest też moja marynata do karkówki oraz innych mięs. 

Kaszanka na grilla

Najprościej jest grillować kaszankę bezpośrednio na kratce grilla tradycyjnego, czy też elektrycznego. Kiedy jednak chcemy przygotować dodatki do kaszanki, to trzeba się zastanowić jak je zestawić i kiedy dodać. Kaszanka na grilla w folii sprawi, że ułożysz obok kaszanki kapustę lub kawałki cebuli i drobne składniki nie spadną do środka grilla. Taki sposób podania kaszanki pokazałam w tym właśnie przepisie. Wyjdzie Ci wówczas zarównano kaszanka na grilla z kapustą kiszoną, jak i z cebulką podsmażaną. Kaszanka z grilla przepisy bez dodatków, czy też z dodatkami.. ważne jest to, by użyć dobrej jakości kaszankę ze sprawdzonego źródła. Najlepsza jest bowiem kaszanka domowa lub taka, którą produkuje lokalny, zaufany sprzedawca. Kaszanka kaszance nie równa i jedna będzie zawierała w składzie więcej kaszy, inna zaś dodatkowe składniki takie, jak podroby. Kaszanka z grilla kalorie - w 100 gramach kaszanki będzie to około 210-250 kcal. Kaszanka z grilla powinna być według mnie dość długo podpiekana na wypalającym się już grillu lub na małej mocy grilla elektrycznego. Jeśli lubisz dobrą kuchnię, to zapraszam też po inne moje przepisy i kulinarne inspiracje.