Kaszanka z grilla
Kaszanka z grilla to bardzo prosta propozycja na szybkie danie w sezonie grillowym. Zapraszam po garść pomysłów na atrakcyjne i super smaczne podanie kaszanki. Z kilku składników wyczarujesz świetny obiad.
- prosto, szybko i pysznie
- tylko kilka składników na dodatki
- 3 pomysły na ciekaw podanie kaszanki
Czas przygotowania: 20 minut
Czas szykowania cebuli: 15 minut
Czas grillowania kaszanki: 15 minut
Liczba porcji: 6 porcji
Kaloryczność kcal: 360 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa
Składniki
Kaszanka na grilla
Cebula ważona były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz 6 porcji kaszanki z cebulką.
Tak.. kaszanka z grilla jest daniem prostym. I właśnie dlatego warto pokusić się o to, by podać ją w sposób atrakcyjny i apetyczny, ale i nie wymagający dużego nakładu pracy oraz użycia ogromnej ilości produktów i przypraw. Zapraszam po moją ulubioną wersję.. z cebulką podsmażoną z dobrej jakości ketchupem i musztardą.
Kaszanka z grilla
Cebulę zawsze szykuję sobie nawet dzień wcześniej. Wystarczy wówczas podgrzać ją na koniec z ugrillowaną już kaszanką.
Dwie duże lub trzy średnie cebule (czosnkowa, zwykła lub czerwona) obierz i pokrój w piórka. Przygotuj sobie małą lub średnią patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Dodaj cztery łyżki oleju do smażenia. Na patelnię wyłóż pokrojoną cebulę i podsmażaj ją na trochę niższej niż średnia moc palnika przez około 15 minut. Co parę minut zamieszaj cebulę przy pomocy drewnianej łyżki. Pod koniec dodaj też dwie łyżki Musztardy Kieleckiej Delikatesowej oraz tyle samo Ketchupu Kieleckiego Łagodnego. Oba produkty są już dostępne w nowych wygodniejszych opakowaniach. Całość zamieszaj, wyłącz i odstaw... taka cebulka jest pyszna!
Przygotuj sobie sześć dobrej jakości kaszanek. Kaszanki układaj na średnio nagrzanym grillu lub na patelni grillowej. W trakcie grillowania pamiętaj o tym, by kontrolować stopień przypieczenia kaszanek. Warto co kilka minut lub częściej przekręcać je na druga stronę. To jak szybko będą gotowe do zjedzenia zależy od wielkości kawałków oraz tego, jakiego grilla używasz. Na grillu ogrodowym na węgiel kaszanki mogą się szybciej podpiekać, więc uważaj z temperaturą i ogniem. Na grillu elektrycznym masz większą kontrolę i może to potrwać znacznie dłużej.
Kaszanki grilluję około 15 minut na małej lub średniej mocy, by ładnie się podpiekły i były w środku gorące, ale by nie pękały. Ładnie podpieczone kaszanki można podać z gorącą cebulką, która została wcześniej przygotowana. Nie trzeba wówczas używać metalowych tacek i folii. Do kaszanki i cebuli podawaj świeże pieczywo oraz ulubione surówki lub świeże warzywa. Polecam pomidory malinowe z cebulką lub szczypiorkiem lub ogórki małosolne. Na stole nie powinno zabraknąć też ketchupu i musztardy do smaku.
Dla urozmaicenia (pod koniec grillowania) można też kaszanki umieścić w naczynku z folii aluminiowej lub na metalowej patelni. Po jednej stronie wyłóż też porcję cebulki i podgrzewaj kilka minut.
Bardzo ładnie wygląda też kieszonka na kapustę. Skórę w kaszance natnij wzdłuż pod koniec grillowania kaszanki. Środek wypełnij cebulką a następnie podgrzewaj całość przez kilka minut.
Warto wiedzieć, że dokładnie tak samo jak cebulę można też przygotować kapustę kiszoną. Zatem zamiast podsmażać piórka z cebuli można podsmażyć lekko posiekaną kapustę kiszoną. Kapustę podsmażaj krócej, bo do 10 minut. Na koniec jeszcze musztarda i ketchup i gotowe. Jeśli masz ochotę na połączenie cebuli i kapusty, to śmiało.. po pięciu minutach podsmażania cebuli dodaj też kapustę kiszoną (pół na pół) i postępuj tak samo, jak to wcześniej opisałam :)
Wybierz swój ulubiony sposób i ciesz się smakiem pachnącej kaszanki z grilla. Musztardę Kielecką Delikatesową oraz Ketchup Kielecki łagodny extra WSP Społem możesz też podać na stół obok gotowych dań. Wysoka zawartość soczystych pomidorów w ketchupie, a także aromat świeżych ziół idealnie dopełnią smak potraw mięsnych i warzywnych. Połączenie kilku odmian gorczycy i dobrych przypraw to gwarancja świetnej jakości i smaku musztardy delikatesowej. A do tego, zarówno ketchup, jak i musztarda dostępne są w wygodnych, profilowanych butelkach ułatwiających ich dozowanie.
Udanego grilla!
Wpis zawiera lokowanie produktu.