Biała kiełbasa smażona z cebulą

Biała kiełbasa smażona z cebulą

Bardzo szybki i bardzo efektowny.. i tani obiad ;-) Tylko kilka składników. Wszystko na jednej patelni. Szybko i smacznie.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 6 białych surowych kiełbas
  • 4 duże cebule
  • 50 ml oleju lub smalec
  • szczypta soli i pieprzu oraz szczypiorek do dekoracji

Obierz cebule i pokrój dowolnie: w piórka, pół-krążki lub całe krążki.

Nagrzej dobrze dużą patelnię. Wlej olej lub roztop smalec wieprzowy. Wyłóż kiełbasy, jedna obok drugiej. Podsmażaj na średniej mocy palnika po około 3-4 minuty z każdej strony. Kiełbasy mają się ładnie zarumienić.

Dodaj cebulę i duś wszystko razem bez przykrywania patelni przykrywką. Co parę minut mieszaj cebulę, by się nie przypaliła. Podsmażaj całość około 20 minut, aż cebula się lekko zarumieni i skarmelizuje.

Na półmisek wyłóż cześć cebuli. Rozłóż na całej powierzchni. Na cebuli ułóż kiełbasy, jedna obok drugiej. Wyłóż resztę cebuli. Całość oprósz solą i pieprzem oraz posyp posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj gorące :-)

Biała kiełbasa smażona z cebulą, 1

Biała kiełbasa smażona z cebulą, 2

Do kiełbasy polecam sos jajeczny z chrzanem!

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (21 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14515

Komentarze

Ta miękka cebulka to już w ogóle w tłuszczyku tak pysznie smakuje :P Jakbyśmy mogły to byśmy jadły :D
2017-04-15 19:57
Ja opiekam w piekarniku z cebulką :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-18 18:36
Super, też można :-)
2017-04-18 12:35
Ja też preferuje opiekanie w piekarniku :) Zdrowsze i mi osobiście lepiej smakuje :)
Reklama
2017-04-19 16:42
mmmm smak dzieciństwa:)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-20 16:33
Dokładnie.. prosto i super smacznie.
2018-05-02 20:45
Surowa kiełbasa będzie gotowa do spożycia w tak krótkim czasie?nie wymaga dłuższej obróbki lub gotowania?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-03 14:22
Wystarczy tyle co w przepisie. Jeśli kiełbasy są bardzo grube, to możesz je podsmażać dłużej.