Biała kiełbasa smażona z cebulą
Bardzo szybki i bardzo efektowny.. i tani obiad ;-) Tylko kilka składników. Wszystko na jednej patelni. Szybko i smacznie.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 6 białych surowych kiełbas
- 4 duże cebule
- 50 ml oleju lub smalec
- szczypta soli i pieprzu oraz szczypiorek do dekoracji
Obierz cebule i pokrój dowolnie: w piórka, pół-krążki lub całe krążki.
Nagrzej dobrze dużą patelnię. Wlej olej lub roztop smalec wieprzowy. Wyłóż kiełbasy, jedna obok drugiej. Podsmażaj na średniej mocy palnika po około 3-4 minuty z każdej strony. Kiełbasy mają się ładnie zarumienić.
Dodaj cebulę i duś wszystko razem bez przykrywania patelni przykrywką. Co parę minut mieszaj cebulę, by się nie przypaliła. Podsmażaj całość około 20 minut, aż cebula się lekko zarumieni i skarmelizuje.
Na półmisek wyłóż cześć cebuli. Rozłóż na całej powierzchni. Na cebuli ułóż kiełbasy, jedna obok drugiej. Wyłóż resztę cebuli. Całość oprósz solą i pieprzem oraz posyp posiekanym szczypiorkiem.
Podawaj gorące :-)
Do kiełbasy polecam sos jajeczno chrzanowy!
Smacznego :-)