Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Biała kiełbasa smażona z cebulą

Biała kiełbasa smażona z cebulą

Bardzo szybki i bardzo efektowny.. i tani obiad ;-) Tylko kilka składników. Wszystko na jednej patelni. Szybko i smacznie.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 6 białych surowych kiełbas
  • 4 duże cebule
  • 50 ml oleju lub smalec
  • szczypta soli i pieprzu oraz szczypiorek do dekoracji

Obierz cebule i pokrój dowolnie: w piórka, pół-krążki lub całe krążki.

Nagrzej dobrze dużą patelnię. Wlej olej lub roztop smalec wieprzowy. Wyłóż kiełbasy, jedna obok drugiej. Podsmażaj na średniej mocy palnika po około 3-4 minuty z każdej strony. Kiełbasy mają się ładnie zarumienić.

Dodaj cebulę i duś wszystko razem bez przykrywania patelni przykrywką. Co parę minut mieszaj cebulę, by się nie przypaliła. Podsmażaj całość około 20 minut, aż cebula się lekko zarumieni i skarmelizuje.

Na półmisek wyłóż cześć cebuli. Rozłóż na całej powierzchni. Na cebuli ułóż kiełbasy, jedna obok drugiej. Wyłóż resztę cebuli. Całość oprósz solą i pieprzem oraz posyp posiekanym szczypiorkiem.

Podawaj gorące :-)

Biała kiełbasa smażona z cebulą, 1
Biała kiełbasa smażona z cebulą, 2

Do kiełbasy polecam sos jajeczno chrzanowy!

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (505 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania