Domowy chleb pszenny na kefirze

Domowy chleb pszenny na kefirze

Cudowny i pachnący domowy chleb pszenny pieczony na drożdżach. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest wilgotny i puszysty. Z całą pewnością wart wypróbowania.. polecam!

Reklama

Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 800 g mąki pszennej chlebowej - typ. 750
  • 35 g świeżych drożdży
  • 500 ml dobrego kefiru
  • 150 g nasion i pestek - słonecznik, siemię lniane, sezam..
  • płaska łyżeczka soli

Kefir powinien mieć temperaturę pomieszczenia, więc wyjmij go wcześniej z lodówki - min. 1-2 h.

Nasiona i pestki umieść w osobnej misce i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut a następnie dobrze odcedź z wody. Ja zachowałam proporcje i dałam po 50 gramów pestek słonecznika, siemienia oraz sezamu. W misce nasiona i pestki lekko napęcznieją i ładniej zwiążą się z chlebem w trakcie pieczenia. 

W dużej misce umieść razem wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką bawełnianą. Po 30 minutach ciasto przełóż do dużej formy np. sporej keksówki. Formę wcześniej natłuść np. oliwą i lekko oprósz od wewnątrz mąką. Ciasto chlebowe ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na środkowej półce umieść chleb i piecz go około 50 minut. W trakcie pieczenia warto kilka razy popsikać go wodą z butelki z pompką. Skórka będzie bardziej chrupiąca.

Chleb można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Z formy zaś po lekkim wystudzeniu.

Domowy chleb pszenny na kefirze, 1

Domowy chleb pszenny na kefirze, 2


Smacznego :-)

Średnia 4.2 / 5 (31 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Małgosia D
2017-06-07 19:38
A może ma Pani jakiś wypróbowany chlebek z mąki jaglanej,taki bezglutenowy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-08 09:36
Małgosiu, planuję upiec delikatny chlebek z mąką jaglaną. Wpiszę go wyżej na moją listę życzeń Czytelników :-) Z udziałem mąki jaglanej polecam Ci za to pyszne babeczki z dodatkiem bazylii:
https://aniagotuje.pl/przepis/mini-babeczki-bazyliowe-z-maki-jaglanej
oraz super ciasto z truskawkami:
https://aniagotuje.pl/przepis/odwrocone-ciasto-truskawkowe-z-maki-jaglanej
Anna
2017-06-08 11:05
czy z tych proporcji wychodzi jedna keksówka?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-08 13:15
Aniu, forma u mnie była spora. Wymiary: 15/30 cm. Chleb wyrósł jeszcze mocno.
Magdalena
2017-10-17 20:58
Swietny przepis, chleb wlasnie sie studzi, ale nie wytrzymalam i juz skubnelam kawalek ;-). Pyszny :-). Dziekuje za inspiracje, pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-18 11:28
Magdaleno.. zapach pieczonego chleba kusi potwornie.. doskonale Cię rozumiem i czekam na zdjęcia!
Ania Lisowska
2018-01-01 16:11
Nie miałam mąki typ 750 więc dałam 650. Ciasto jest bardzo gęste. Pierwszy raz takie wyszło a robiłam z różnych przepisów. Zobaczymy co wyjdzie.
MARI
2018-01-12 21:56
Dziękuję Aniu ;) piękny i pyszny ;) po raz pierwszy piekłam chleb w życiu ale z tego co powiedział mi mąż to już nie będziemy kupować w sklepach
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-13 10:04
Chleby wyglądają idealnie! Wielkie gratulacje i udanych kolejnych wypieków👍🌼
marianna
2018-01-19 15:11
Aniu czy zamiast kefiru może być jogurt,chodzi o domowy chleb/pieczenie \Pozdrawiam Marianna 😂👍🍨👍👍
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-19 15:44
Tak, aby upiec ten chlebek rzadszy jogurt też się sprawdzi.
Agats
2018-02-23 08:17
A czy można kefir zastąpić Maślanka?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-23 09:48
Tak Agato. Wiele Pań zastępuje w maślanką kefir i chlebek też pysznie wychodzi.
Teresa Bonk
2018-02-24 08:42
Właśnie upiekłam. Bardzo dobry chlebek. Dziękuję za przepis 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-24 09:00
Dziękuję Ci za zdjęcie apetycznego chlebka Teresko. Życzę Ci smacznego i samych udanych wypieków!👍
Teresa Bonk
2018-02-24 08:43
Chlebek w przekroju!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!! ❤️Identyczny jak mój!
Martyna
2018-05-16 21:14
Czy jeśli kefir jest blisko terminu ważności to chleb po upieczeniu będzie jadalny do daty terminu ważności kefiru?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-17 09:51
Sporo zależy od tego, czy kefir był już otwierany, jakiej jest jakości, czy był cały czas trzymany w lodówce. Produkty mleczne mają zazwyczaj niewielki zapas terminu przydatności. Musisz sama ocenić jego "kondycję" Martyno.