Chleb na kefirze
Cudowny i pachnący domowy chleb na kefirze pieczony na drożdżach. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest wilgotny i puszysty. Z całą pewnością wart wypróbowania.. polecam!
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 1400 gramów chleba
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 800 g mąki pszennej chlebowej - typ. 750
- 35 g świeżych drożdży
- 500 ml dobrego kefiru
- 150 g nasion i pestek - słonecznik, siemię lniane, sezam..
- płaska łyżeczka soli
Kefir powinien mieć temperaturę pomieszczenia, więc wyjmij go wcześniej z lodówki - min. 1-2 h.
Nasiona i pestki umieść w osobnej misce i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut a następnie dobrze odcedź z wody. Ja zachowałam proporcje i dałam po 50 gramów pestek słonecznika, siemienia oraz sezamu. W misce nasiona i pestki lekko napęcznieją i ładniej zwiążą się z chlebem w trakcie pieczenia.
W dużej misce umieść razem wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką bawełnianą. Po 30 minutach ciasto przełóż do dużej formy np. sporej keksówki. Formę wcześniej natłuść np. oliwą i lekko oprósz od wewnątrz mąką. Ciasto chlebowe ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na środkowej półce umieść chleb i piecz go około 50 minut. W trakcie pieczenia warto kilka razy popsikać go wodą z butelki z pompką. Skórka będzie bardziej chrupiąca.
Chleb można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Z formy zaś po lekkim wystudzeniu.
Polecam wypróbuj też pyszny chleb z garnka.
Smacznego :-)