Domowy chleb pszenny na kefirze

Domowy chleb pszenny na kefirze

Cudowny i pachnący domowy chleb pszenny pieczony na drożdżach. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest wilgotny i puszysty. Z całą pewnością wart wypróbowania.. polecam!

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 1400 gramów chleba

Składniki:
  • 800 g mąki pszennej chlebowej - typ. 750
  • 35 g świeżych drożdży
  • 500 ml dobrego kefiru
  • 150 g nasion i pestek - słonecznik, siemię lniane, sezam..
  • płaska łyżeczka soli


Kefir powinien mieć temperaturę pomieszczenia, więc wyjmij go wcześniej z lodówki - min. 1-2 h.

Nasiona i pestki umieść w osobnej misce i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut a następnie dobrze odcedź z wody. Ja zachowałam proporcje i dałam po 50 gramów pestek słonecznika, siemienia oraz sezamu. W misce nasiona i pestki lekko napęcznieją i ładniej zwiążą się z chlebem w trakcie pieczenia. 

W dużej misce umieść razem wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką bawełnianą. Po 30 minutach ciasto przełóż do dużej formy np. sporej keksówki. Formę wcześniej natłuść np. oliwą i lekko oprósz od wewnątrz mąką. Ciasto chlebowe ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na środkowej półce umieść chleb i piecz go około 50 minut. W trakcie pieczenia warto kilka razy popsikać go wodą z butelki z pompką. Skórka będzie bardziej chrupiąca.

Chleb można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Z formy zaś po lekkim wystudzeniu.

Domowy chleb pszenny na kefirze, 1

Domowy chleb pszenny na kefirze, 2


Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (98 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-06-07 19:38
A może ma Pani jakiś wypróbowany chlebek z mąki jaglanej,taki bezglutenowy?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-08 09:36
Małgosiu, planuję upiec delikatny chlebek z mąką jaglaną. Wpiszę go wyżej na moją listę życzeń Czytelników :-) Z udziałem mąki jaglanej polecam Ci za to pyszne babeczki z dodatkiem bazylii:
https://aniagotuje.pl/przepis/mini-babeczki-bazyliowe-z-maki-jaglanej
oraz super ciasto z truskawkami:
https://aniagotuje.pl/przepis/odwrocone-ciasto-truskawkowe-z-maki-jaglanej
2017-06-08 11:05
czy z tych proporcji wychodzi jedna keksówka?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-08 13:15
Aniu, forma u mnie była spora. Wymiary: 15/30 cm. Chleb wyrósł jeszcze mocno.
2017-10-17 20:58
Swietny przepis, chleb wlasnie sie studzi, ale nie wytrzymalam i juz skubnelam kawalek ;-). Pyszny :-). Dziekuje za inspiracje, pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-18 11:28
Magdaleno.. zapach pieczonego chleba kusi potwornie.. doskonale Cię rozumiem i czekam na zdjęcia!
2018-01-01 16:11
Nie miałam mąki typ 750 więc dałam 650. Ciasto jest bardzo gęste. Pierwszy raz takie wyszło a robiłam z różnych przepisów. Zobaczymy co wyjdzie.
2018-01-12 21:56
Dziękuję Aniu ;) piękny i pyszny ;) po raz pierwszy piekłam chleb w życiu ale z tego co powiedział mi mąż to już nie będziemy kupować w sklepach
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-13 10:04
Chleby wyglądają idealnie! Wielkie gratulacje i udanych kolejnych wypieków👍🌼
2018-01-19 15:11
Aniu czy zamiast kefiru może być jogurt,chodzi o domowy chleb/pieczenie \Pozdrawiam Marianna 😂👍🍨👍👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-19 15:44
Tak, aby upiec ten chlebek rzadszy jogurt też się sprawdzi.
2018-02-23 08:17
A czy można kefir zastąpić Maślanka?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-23 09:48
Tak Agato. Wiele Pań zastępuje w maślanką kefir i chlebek też pysznie wychodzi.
2018-02-24 08:42
Właśnie upiekłam. Bardzo dobry chlebek. Dziękuję za przepis 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-24 09:00
Dziękuję Ci za zdjęcie apetycznego chlebka Teresko. Życzę Ci smacznego i samych udanych wypieków!👍
2018-02-24 08:43
Chlebek w przekroju!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!! ❤️Identyczny jak mój!
2018-05-16 21:14
Czy jeśli kefir jest blisko terminu ważności to chleb po upieczeniu będzie jadalny do daty terminu ważności kefiru?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-17 09:51
Sporo zależy od tego, czy kefir był już otwierany, jakiej jest jakości, czy był cały czas trzymany w lodówce. Produkty mleczne mają zazwyczaj niewielki zapas terminu przydatności. Musisz sama ocenić jego "kondycję" Martyno.
2018-08-24 13:41
A czy mają musi być typ.750 czy może być np.typ1850
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-24 13:59
Może być taki typ mąki.
2018-09-19 10:19
Chlebek pyszny puszysty i pachnący,górę posypałam sezamem i czarnuszką Polecam gorąco. Super przepis, prosty i szybki w wykonaniu, zapach chleba unosi się po całym domu❤️👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-19 12:17
Wygląda rewelacyjnie!👍
2018-10-08 13:21
Witam. Oto mój dzisiejszy chlebek. Zamieniłem mąkę pszenną na orkiszową. Pozdrawiam serdecznie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo! Piękny chleb👏️
Reklama
2018-10-17 17:44
Czy muszę wcześniej rozpuścić drożdże czy wystarczy pokruszyć i dodać do miski z pozostałymi składnikami? 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-17 18:56
Wystarczy je wmieszać z innymi składnikami.
2018-11-14 17:14
A czy moze byc maka zytnia 1200?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Aniu 🙂
2018-11-24 15:57
Piekarnik ma grzac gora/dol?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Aniu🙂
2019-02-13 15:21
Mam tylko jogurt grecki😀ile mam go dodać bo jest gesty?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-13 15:38
Daj tyle samo, czyli 500 ml.
2019-02-19 10:04
Chlebek z wyglądu super ale środek niedopieczony , kluchowaty 😟. Piekłam z termoobiegiem 55 min w 195 stopniach.
2019-04-13 16:11
Wioletko chlebek pieczemy w 200 stpniach i grzanie gora dol. Bez termoobiegu. Ja trzymam 60 minut w piekarniku zawsze wychodzi przesmaczny i wypieczony.
2019-05-04 18:38
Rodzina zachwycona smakiem chleba chociaż trochę mi się spiekł.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale piękny!😍😍
2019-08-03 20:52
Dzisiaj chlebek na kefirze😁😁❤❤
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀👌
2019-08-06 05:50
Robiłam z mąki pszennej graham typ 1850 , chleb wyszedł bardzo smaczny .Do cięższych mąk graham i razowej proponuję zwiększyć ilość kefiru do 310 ml.
2019-08-06 06:17
robiłam z połowy porcji dlatego 310 ml kefiru proponuje dać do ciężkich mąk
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-08-09 10:57
Bardzo udany i smaczny !! 👌 Polecam gorąco przepis bo na pewno każdemu się uda !! 💪
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudny!😀
2019-08-11 18:37
Taka niedziela, bułeczki się studzą i będzie kolacyjka... 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudne!
2019-08-17 14:07
Pani Aniu chciałabym zrobić chleb z połowy porcji. Czy w związku z tym trzeba skrócić czas pieczenia, czy zostawić tak jak jest w przepisie. Bardzo często korzystam z Pani przepisów, zwłaszcza na ciasto na pizzę. Wychodzi super 🙂 Dziękuję
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-17 19:09
Zależy jaka foremka Beatko, ale tak.. raczej trzeba piec chlebek o jakieś 10 minut krócej. 👍
2019-08-19 10:23
Mój chleb na kefirze. Bardzo pyszny! 🙂🍞
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Boski wyszedł Beatko 🙂
Reklama