Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chleb na kefirze

Chleb na kefirze

Cudowny i pachnący domowy chleb na kefirze pieczony na drożdżach. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest wilgotny i puszysty. Z całą pewnością wart wypróbowania.. polecam!

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 1400 gramów chleba

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 800 g mąki pszennej chlebowej - typ. 750
  • 35 g świeżych drożdży
  • 500 ml dobrego kefiru
  • 150 g nasion i pestek - słonecznik, siemię lniane, sezam..
  • płaska łyżeczka soli


Kefir powinien mieć temperaturę pomieszczenia, więc wyjmij go wcześniej z lodówki - min. 1-2 h.

Nasiona i pestki umieść w osobnej misce i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut a następnie dobrze odcedź z wody. Ja zachowałam proporcje i dałam po 50 gramów pestek słonecznika, siemienia oraz sezamu. W misce nasiona i pestki lekko napęcznieją i ładniej zwiążą się z chlebem w trakcie pieczenia. 

W dużej misce umieść razem wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką bawełnianą. Po 30 minutach ciasto przełóż do dużej formy np. sporej keksówki. Formę wcześniej natłuść np. oliwą i lekko oprósz od wewnątrz mąką. Ciasto chlebowe ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na środkowej półce umieść chleb i piecz go około 50 minut. W trakcie pieczenia warto kilka razy popsikać go wodą z butelki z pompką. Skórka będzie bardziej chrupiąca.

Chleb można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Z formy zaś po lekkim wystudzeniu.

Chleb na kefirze, 1
Chleb na kefirze, 2


Polecam wypróbuj też pyszny chleb z garnka.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (931 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania