Domowy chleb pszenny na kefirze

Domowy chleb pszenny na kefirze

Cudowny i pachnący domowy chleb pszenny pieczony na drożdżach. Dodatek kefiru sprawia, że chleb jest wilgotny i puszysty. Z całą pewnością wart wypróbowania.. polecam!

Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 800 g mąki pszennej chlebowej - typ. 750
  • 35 g świeżych drożdży
  • 500 ml dobrego kefiru
  • 150 g nasion i pestek - słonecznik, siemię lniane, sezam..
  • płaska łyżeczka soli

Kefir powinien mieć temperaturę pomieszczenia, więc wyjmij go wcześniej z lodówki - min. 1-2 h.

Nasiona i pestki umieść w osobnej misce i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut a następnie dobrze odcedź z wody. Ja zachowałam proporcje i dałam po 50 gramów pestek słonecznika, siemienia oraz sezamu. W misce nasiona i pestki lekko napęcznieją i ładniej zwiążą się z chlebem w trakcie pieczenia. 

W dużej misce umieść razem wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką bawełnianą. Po 30 minutach ciasto przełóż do dużej formy np. sporej keksówki. Formę wcześniej natłuść np. oliwą i lekko oprósz od wewnątrz mąką. Ciasto chlebowe ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejnych 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Na środkowej półce umieść chleb i piecz go około 50 minut. W trakcie pieczenia warto kilka razy popsikać go wodą z butelki z pompką. Skórka będzie bardziej chrupiąca.

Chleb można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Z formy zaś po lekkim wystudzeniu.

domowy-chleb-pszenny-na-kefirze-1

domowy-chleb-pszenny-na-kefirze-2

Smacznego :-)

Średnia 4.1 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Małgosia D
2017-06-07 19:38
A może ma Pani jakiś wypróbowany chlebek z mąki jaglanej,taki bezglutenowy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-08 09:36
Małgosiu, planuję upiec delikatny chlebek z mąką jaglaną. Wpiszę go wyżej na moją listę życzeń Czytelników :-) Z udziałem mąki jaglanej polecam Ci za to pyszne babeczki z dodatkiem bazylii: https://aniagotuje.pl/przepis/mini-babeczki-bazyliowe-z-maki-jaglanej oraz super ciasto z truskawkami: https://aniagotuje.pl/przepis/odwrocone-ciasto-truskawkowe-z-maki-jaglanej
user pic
Anna
2017-06-08 11:05
czy z tych proporcji wychodzi jedna keksówka?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-08 13:15
Aniu, forma u mnie była spora. Wymiary: 15/30 cm. Chleb wyrósł jeszcze mocno.
user pic
Magdalena
2017-10-17 20:58
Swietny przepis, chleb wlasnie sie studzi, ale nie wytrzymalam i juz skubnelam kawalek ;-). Pyszny :-). Dziekuje za inspiracje, pozdrawiam