Ciastka półkruche witrażyki

Ciastka półkruche witrażyki

Piękne bardzo proste ciastka na każdą okazję :-)

- półkruche i maślane
- pyszne i proste i ciekawe

Czas przygotowywania: około 5 minut
Chłodzenie:  1 h
Pieczenie: około 4 x 15 minut
Ilość ciasteczek: około 50 sztuk średnicy 4-6 cm

Składniki:
• 
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 0,5 szklanki drobnego cukru
• 120 g masła
• 1 jajko
• 2 łyżki śmietany 18%

• około 100 g twardych landrynek lub cukru

Czytaj dalej: Ciastka półkruche witrażyki
Deserniczki pieczone z trzech składników

Deserniczki pieczone z trzech składników

Niesamowity i pyszny deser z czekolady.

- tylko trzy składniki
- bez mąki
- aksamitne i pyszne
- zawsze puszyste

Czas przygotowywania: 25 minut
Czas pieczenia: 
około 70 minut
Ilość porcji:
 5 foremek o średnicy 9 cm

Składniki:
• 5 dużych jajek
• 250 g serka mascarpone
• 200 g czekolady (2 tabliczki)*

Czytaj dalej: Deserniczki pieczone z trzech składników
Domowe krówki ciągutki

Domowe krówki ciągutki

Domowe krówki ciągutki.. prawdziwe, niezawodne ;-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas " smażenia" masy: 
około 33 minut
Ilość krówek:
 niska forma 20/20 cm

Składniki:
• puszka mleka słodzonego, skondensowanego - 530 g
• 5 czubatych łyżek drobnego cukru
• 50 g prawdziwego masła
• opcjonalnie szczypta kakao

Czytaj dalej: Domowe krówki ciągutki
Pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie

Cudowne pierniczki!
Nie wierzcie mi na słowo, tylko sprawdźcie sami.

- miękkie i pyszne już w dniu pieczenia
- puszyste i delikatne


Czas przygotowywania:
 około 30 minut
Leżakowanie: 16 godzin
Czas pieczenia:
5 blaszek po 12 min
Ilość pierniczków:
około 120 sztuk

Składniki:
• 500 g mąki pszennej tortowej
• 4 żółtka jaj
• 2 białka jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 2 łyżki kakao
• 150 g miodu
• 100 ml śmietany kwaśnej 18 %
• 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
• 120 g masła

przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego

Czytaj dalej: Pierniczki jak alpejskie
Pierniczki bez mleka

Pierniczki bez mleka

Jeśli szukasz prostego przepisu na idealne, świąteczne, korzenne pierniczki, które już w dniu pieczenia chrupie się tak samo dobrze, jak każdego kolejnego dnia... zabierajmy się do pieczenia :-)

Czas przygotowywania: do 1h
Czas pieczenia: 
około 20 minut
Ilość pierniczków:
około 50 sztuk

Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
• 1 małe jajko
• 3 łyżki miodu (prawdziwego)
• 3 łyżki cukru
• łyżka oleju roślinnego
• niecałe pół szklanki ciepłe wody lub mleka midałowego lub ryżowego
• łyżeczka sody

przyprawy: po płaskiej łyżce imbiru, i goździków, po dwie płaskie łyżki cynamonu i kakao, szczypta czarnego pieprzu i chilli

Czytaj dalej: Pierniczki bez mleka
Ciastka makowe minutki

Ciastka makowe minutki

Muszę przyznać, że to są ciastka które powstały z resztek, które leżały sobie w lodówce i na półce w kuchni.

W moim domu nic się nie marnuje, więc po pięciu minutach ciastka już rumieniły się w piekarniku ;-)

Czas przygotowywania: do 5 minut
Czas pieczenia: około 15 minut
Ilość ciastek: 18-20 sztuk średnicy około 3-4 cm

Składniki:
pół szklanki maku
• garść rodzynek
• płaska łyżka cukru
• 2 białka jajek
• 2 łyżki mąki pszennej tortowej

Czytaj dalej: Ciastka makowe minutki
Masa makowa do wypieków

Masa makowa do wypieków

Tradycyjna, domowa masa makowa.

Sprawdzony i uniwersalny przepis na słodką masę makową, którą możesz użyć do makowców, bułeczek, serników z makiem i wszelkich drożdżowych wypieków.

Seromakowiec tradycyjny - przepis!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość masy: 500 g

Składniki:
500 g niebieskiego maku
• 100 g rodzynków
• 50 g orzechów włoskich
• 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
• 4 łyżki miodu
• 100 g cukru
• łyżka masła

Czytaj dalej: Masa makowa do wypieków
Błyskawiczne ciastka migdałowe

Błyskawiczne ciastka migdałowe

Ciastka z kilku składników, które zrobisz w kilka minut. Jeśli lubisz smak migdałów.. zapraszam do pieczenia :-)

- bez mleka
- bez mąki pszennej

Czas przygotowywania: około 10 minut
Pieczenie: 25 minut
Ilość ciasteczek: około 30 sztuk średnicy do 3 cm

Składniki:
• 
100 g mąki migdałowej (mielone migdały)
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru np. trzcinowego
• 2 krople aromatu migdałowego
• około 75 g migdałów w płatkach

Czytaj dalej: Błyskawiczne ciastka migdałowe
Kruche ciastka migdałowe

Kruche ciastka migdałowe

W prostych przepisach najważniejsze są proporcje i idealnie dobrane składniki. Przygotowałam dla Was przepis na wyborne ciastka o smaku migdałów i daktyli.

- idealne kruche i maślane
- pyszne i proste i aromatyczne

Czas przygotowywania: około 5 minut
Chłodzenie: minimum 1 h
Pieczenie: około 4 x 15 minut
Ilość ciasteczek: około 40 sztuk średnicy 4-5 cm

Składniki:
• 
150 g mąki pszennej tortowej
• 150 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
• 100 g masła
• 1 jajko
• 3 łyżki syropu daktylowego

Czytaj dalej: Kruche ciastka migdałowe
Blok czekoladowy z prażonymi orzechami

Blok czekoladowy z prażonymi orzechami

Pyszny blok czekoladowy w wersji miękkiej, truflowej ;-)
Z prażonymi na patelni orzechami laskowymi - rewelacja!

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas chłodzenia: minimum 1 h
Ilość: blok 5/10 cm

Składniki:

• pół kostki masła
• 4 łyżki kakao
• 3 łyżki cukru pudru
• szklanka mleka w proszku
• 200 ml śmietanki 30 %
• garść orzechów laskowych

Czytaj dalej: Blok czekoladowy z prażonymi orzechami