Uniwersalny krem śmietanowy do tortów

Uniwersalny krem śmietanowy do tortów

Super prosty krem do tortu z bitej śmietany i mascarpone. Bita śmietana z kremówki wychodzi perfekcyjna z w połączeniu z mascarpone smakuje jeszcze lepiej. To jest świetny krem do ciasta biszkoptowego!

Gorąco polecam również bardzo lekką wersję kremu kokosowego do tortów oraz rewelacyjny przepis na krem budyniowy. 

Czytaj dalej: Uniwersalny krem śmietanowy do tortów
Reklama
Gofry kakaowe z cynamonem

Gofry kakaowe z cynamonem

Już prościej się chyba nie da ;-)

Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki, dać odpocząć ciastu i piec.. pyszne, pachnące i chrupiące gofry. Przepis jest bardzo uniwersalny. Można pominąć kakao oraz cynamon. Wyjdą wówczas klasyczne, jasne gofry.

Czytaj dalej: Gofry kakaowe z cynamonem
Prosty deser czekoladowy

Prosty deser czekoladowy

Ten deser czekoladowy na zimno to idealny afrodyzjak czekoladowy w pucharku na Walentynki! Jest prosty i szybki do zrobienia. Pięknie wygląda i cudownie smakuje. Polecam ten deser walentynkowy z truskawkami.

Gorąco polecam też mój przepis na pyszne, domowe lody czekoladowe, które zrobisz bez użycia maszynki do lodów. 

Czytaj dalej: Prosty deser czekoladowy
Ciastka krowie języczki

Ciastka krowie języczki

Rewelacyjne, proste i pyszne ciastka maślane.

- z łatwo dostępnych składników
- chrupiące i słodkie
- cudnie pachną i uroczo wyglądają

Gorąco zachęcam do wspólnego pieczenia razem z Dziećmi :-)
Ciastka świetnie pakuje się Dzieciom do szkoły.

Czas przygotowywania: do 20 minut
Pieczenie: 12 minut temp. 200 stopni
Ilość ciastek: do 30 płaskich sztuk około 4 x 8 cm


Składniki:
• 100 g masła - pół kostki
• 100 g mąki pszennej
• 80 g drobnego cukru
• 3 małe jajka
Czytaj dalej: Ciastka krowie języczki
Jak zrobić lekki krem kokosowy do tortów

Jak zrobić lekki krem kokosowy do tortów

Uniwersalny krem kokosowy o bardzo subtelnym smaku.
I tylko trzy składniki!
Polecam do:

- deserów pucharkowych
- deserów z galaretką i owocami
- tortów jako masa do przełożenia
- do naleśników i placków

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość kremu: około 350 gramów (do małych tortów 18-20 cm średnicy)

Składniki:
200 g śmietanki 30-42 %*
4 łyżki drobnego cukru
• 4 pełne łyżki mleka kokosowego z puszki**

• opcjonalnie: łyżka ulubionego likieru, kilka kropel dowolnego zapachu lub ekstraktu np. z wanilii

Czytaj dalej: Jak zrobić lekki krem kokosowy do tortów
Ciastka z pistacjami i gorzką czekoladą

Ciastka z pistacjami i gorzką czekoladą

Rewelacyjne ciastka.
Lekko słone pistacje, gorzka czekolada.. coś pysznego!

Czas przygotowywania: około 20 minut
Pieczenie: 18 minut temperatura 180 stopni
Ilość ciastek: około 25 sztuk z kulki wielkości małego orzecha włoskiego

Składniki:
• 100 g masła
• 100 g jasnobrązowego cukru
• 75 g drobnego cukru
• 1 łyżeczka pasty z wanilii (u mnie esencja)
• 75 g mąki pszennej
• 100 g posiekanych pistacji
• 150 g gorzkiej czekolady

Czytaj dalej: Ciastka z pistacjami i gorzką czekoladą
Jak zrobić lemon curd

Jak zrobić lemon curd

Król wśród kremów z cytrusów. Zabójczo cytrynowy i słodki.

Do czego używać:
- krem do bez i tortów bezowych
- dodatek do deserów pucharkowych z owocami
- do naleśników i pancaków
- do serników
- do wyjadania ze słoika łyżeczką :-)

Czas przygotowywania: 5 minut + gotowanie do 20 minut
Ilość: 350-380 ml kremu 

Czytaj dalej: Jak zrobić lemon curd