Zupa krem pieczarkowa bez bulionu
Bardzo uniwersalna zupa krem z pieczarek. Aby ją przygotować nie potrzebujesz bulionu.
Jest delikatna i kremowa. Wielbicielom ostrzejszych smaków polecam dodać więcej imbiru.. pasuje idealnie :-)
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 200 ml mleka
- przyprawy: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru
Kapelusze pieczarek obierz ze skórki. Możesz pokroić je na kawałki. Umieść w garnku razem z masłem i podsmażaj około 20 minut, co chwila mieszając.
W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną. Dodaj ją do pieczarek razem z przyprawami. Dodaj wodę oraz mleko. Doprowadź zupę do wrzenia a na koniec zblenduj na gładki krem.
Podawaj np. z dodatkiem jogurtu naturalnego, słodkiej papryki oraz ze świeżym oregano :-)
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5
(245 głosów)
Oceń!