Zupa krem pieczarkowa bez bulionu

Zupa krem pieczarkowa bez bulionu

Bardzo uniwersalna zupa krem z pieczarek. Aby ją przygotować nie potrzebujesz bulionu.
Jest delikatna i kremowa. Wielbicielom ostrzejszych smaków polecam dodać więcej imbiru.. pasuje idealnie :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 ml wody
  • 200 ml mleka
  • przyprawy: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru

Kapelusze pieczarek obierz ze skórki. Możesz pokroić je na kawałki. Umieść w garnku razem z masłem i podsmażaj około 20 minut, co chwila mieszając.

W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną. Dodaj ją do pieczarek razem z przyprawami. Dodaj wodę oraz mleko. Doprowadź zupę do wrzenia a na koniec zblenduj na gładki krem.

Zupa krem pieczarkowa bez bulionu, 1
Zupa krem pieczarkowa bez bulionu, 2

Podawaj np. z dodatkiem jogurtu naturalnego, słodkiej papryki oraz ze świeżym oregano :-)
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (243 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷