Tradycyjna babka ziemniaczana
Chciałam Wam w końcu pokazać mój najlepszy przepis na najprostszą, tradycyjną babkę ziemniaczaną. Tę babkę ziemniaczaną piecze się w domu rodzinnym mojej Mamy od wielu pokoleń.
Babka ziemniaczana ze słoniną, jajkami i cebulą to ponadczasowy przepis, do którego wracam bardzo często. Do zrobienia tej babki można użyć dowolnych ziemniaków. Nie dodaję do niej również mąki pszennej. Babkę piecze się z kawałkami słoniny. Dlatego też przy podsmażaniu nie ma potrzeby dodawania na patelnię dodatkowego tłuszczu.
- z każdego typu ziemniaków
- wszystko w jednej misce
- tylko kilka tanich składników
- bez mąki pszennej
- super proste wykonanie
- podsmażana na suchej patelni
To mój najbardziej uniwersalny i najprostszy przepis na babkę ziemniaczaną.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Liczba porcji: forma 25/25 cm
Dieta: bezglutenowa
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3 średnie jajka
- 1 spora cebula
- kawałek ładnej słoniny - 250 g
- przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
Do zrobienia babki ziemniaczanej potrzebujesz:
- forma o wymiarach 25/25 cm lub inna w podobnych proporcjach
- tłuszcz do wysmarowania formy, np. smalec
- bułka tarta do obsypania formy od wewnątrz (w diecie bezglutenowej wybierz bułkę tartą bez glutenu)
Ziemniaki obierz, przepłucz i zetrzyj na drobnych oczkach, bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. To samo zrób z cebulą. Możesz ją poszatkować lub zmielić w maszynce z ziemniakami. W przypadku tej babki ziemniaczanej nigdy nie odlewam nadmiaru wody, która powstaje przy ścieraniu ziemniaków. Woda odparowuje podczas pieczenia.
Do miski z ziemniakami i cebulą wbij umyte wcześniej jajka oraz dodaj pokrojoną w zgrabną kosteczkę, dobrej jakości słoninę. Najlepsza będzie kostka o wymiarach 0,5/0,5 cm. Na koniec już tylko przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Babkę ziemniaczaną piecz przez 2 godziny, bez przykrycia, na środkowej półce w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra/dół.

Kilka rad:
- Nie używaj pergaminu/papieru do pieczenia. Masa ziemniaczana przeważnie przywiera do papieru. Babka pieczona w dobrze przygotowanej formie idealnie od niej odchodzi.
- Babkę można jeść od razu po upieczeniu, na ciepło. Będzie jednak miękka i ciężka do pokrojenia. Najlepsza jest babka schłodzona w lodówce.
- Babkę ziemniaczaną podsmażaj na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kawałki słoniny idealnie się wytapiają i podsmażają.
Smacznego.