Tradycyjna babka ziemniaczana

Tradycyjna babka ziemniaczana

Chciałam Wam w końcu pokazać mój najlepszy przepis na najprostszą, tradycyjną babkę ziemniaczaną. Tę babkę ziemniaczaną piecze się w domu rodzinnym mojej Mamy od wielu pokoleń. 

Babka ziemniaczana ze słoniną, jajkami i cebulą to ponadczasowy przepis, do którego wracam bardzo często. Do zrobienia tej babki można użyć dowolnych ziemniaków. Nie dodaję do niej również mąki pszennej. Babkę piecze się z kawałkami słoniny. Dlatego też przy podsmażaniu nie ma potrzeby dodawania na patelnię dodatkowego tłuszczu.

- z każdego typu ziemniaków
- wszystko w jednej misce
- tylko kilka tanich składników
- bez mąki pszennej
- super proste wykonanie
- podsmażana na suchej patelni

To mój najbardziej uniwersalny i najprostszy przepis na babkę ziemniaczaną.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Liczba porcji: forma 25/25 cm

Dieta: bezglutenowa

 

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 średnie jajka
  • 1 spora cebula
  • kawałek ładnej słoniny - 250 g
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i gałki muszkatołowej


Do zrobienia babki ziemniaczanej potrzebujesz:
- forma o wymiarach 25/25 cm lub inna w podobnych proporcjach
- tłuszcz do wysmarowania formy, np. smalec
- bułka tarta do obsypania formy od wewnątrz (w diecie bezglutenowej wybierz bułkę tartą bez glutenu)

Ziemniaki obierz, przepłucz i zetrzyj na drobnych oczkach, bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. To samo zrób z cebulą. Możesz ją poszatkować lub zmielić w maszynce z ziemniakami. W przypadku tej babki ziemniaczanej nigdy nie odlewam nadmiaru wody, która powstaje przy ścieraniu ziemniaków. Woda odparowuje podczas pieczenia. 

Do miski z ziemniakami i cebulą wbij umyte wcześniej jajka oraz dodaj pokrojoną w zgrabną kosteczkę, dobrej jakości słoninę. Najlepsza będzie kostka o wymiarach 0,5/0,5 cm. Na koniec już tylko przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Babkę ziemniaczaną piecz przez 2 godziny, bez przykrycia, na środkowej półce w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra/dół. 

 

Tradycyjna babka ziemniaczana, 1

Kilka rad:
- Nie używaj pergaminu/papieru do pieczenia. Masa ziemniaczana przeważnie przywiera do papieru. Babka pieczona w dobrze przygotowanej formie idealnie od niej odchodzi.
- Babkę można jeść od razu po upieczeniu, na ciepło. Będzie jednak miękka i ciężka do pokrojenia. Najlepsza jest babka schłodzona w lodówce.
- Babkę ziemniaczaną podsmażaj na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kawałki słoniny idealnie się wytapiają i podsmażają.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (170 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Babka ziemniaczana tradycyjna

Najważniejsze, by upiec dobrą babkę, to kupić dobre ziemniaki :-) Należy je drobno zetrzeć i połączyć z ulubionymi dodatkami. Najbardziej tradycyjna jest babka ziemniaczana z dodatkiem słoniny, jednak bardzo często szykuj się też babkę ziemniaczaną z kiełbasą. Babka ziemniaczana z Podlasia ma między innymi w składzie sporo czosnku i dodaje się zarówno boczek jak i słoninę. 

Babka ziemniaczana ze słoniną

Słoninę w przepisie można też zastąpić olejem roślinnym. Taka babka będzie równie pyszna. Polecam wówczas dodać też świeżą paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Lubisz dania bez mięsa? Zapraszam po więcej moich przepisów na dania bez mięsa. Ostatnio super modne i pyszne są też kotlety z cukinii