Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tradycyjna babka ziemniaczana

Tradycyjna babka ziemniaczana

Chciałam Wam w końcu pokazać mój najlepszy przepis na najprostszą, tradycyjną babkę ziemniaczaną. Tę babkę ziemniaczaną piecze się w domu rodzinnym mojej Mamy od wielu pokoleń. 

Babka ziemniaczana ze słoniną, jajkami i cebulą to ponadczasowy przepis, do którego wracam bardzo często. Do zrobienia tej babki można użyć dowolnych ziemniaków. Nie dodaję do niej również mąki pszennej. Babkę piecze się z kawałkami słoniny. Dlatego też przy podsmażaniu nie ma potrzeby dodawania na patelnię dodatkowego tłuszczu.

- z każdego typu ziemniaków
- wszystko w jednej misce
- tylko kilka tanich składników
- bez mąki pszennej
- super proste wykonanie
- podsmażana na suchej patelni

To mój najbardziej uniwersalny i najprostszy przepis na babkę ziemniaczaną.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Liczba porcji: forma 25/25 cm

Dieta: bezglutenowa

 

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 średnie jajka
  • 1 spora cebula
  • kawałek ładnej słoniny - 250 g
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Do zrobienia babki ziemniaczanej potrzebujesz:
- forma o wymiarach 25/25 cm lub inna w podobnych proporcjach
- tłuszcz do wysmarowania formy, np. smalec
- bułka tarta do obsypania formy od wewnątrz (w diecie bezglutenowej wybierz bułkę tartą bez glutenu)

Ziemniaki obierz, przepłucz i zetrzyj na drobnych oczkach, bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. To samo zrób z cebulą. Możesz ją poszatkować lub zmielić w maszynce z ziemniakami. W przypadku tej babki ziemniaczanej nigdy nie odlewam nadmiaru wody, która powstaje przy ścieraniu ziemniaków. Woda odparowuje podczas pieczenia. 

Do miski z ziemniakami i cebulą wbij umyte wcześniej jajka oraz dodaj pokrojoną w zgrabną kosteczkę, dobrej jakości słoninę. Najlepsza będzie kostka o wymiarach 0,5/0,5 cm. Na koniec już tylko przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Babkę ziemniaczaną piecz przez 2 godziny, bez przykrycia, na środkowej półce w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra/dół. 

 

Tradycyjna babka ziemniaczana, 1

Kilka rad:
- Nie używaj pergaminu/papieru do pieczenia. Masa ziemniaczana przeważnie przywiera do papieru. Babka pieczona w dobrze przygotowanej formie idealnie od niej odchodzi.
- Babkę można jeść od razu po upieczeniu, na ciepło. Będzie jednak miękka i ciężka do pokrojenia. Najlepsza jest babka schłodzona w lodówce.
- Babkę ziemniaczaną podsmażaj na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kawałki słoniny idealnie się wytapiają i podsmażają.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (176 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Babka ziemniaczana tradycyjna

Najważniejsze, by upiec dobrą babkę, to kupić dobre ziemniaki :-) Należy je drobno zetrzeć i połączyć z ulubionymi dodatkami. Najbardziej tradycyjna jest babka ziemniaczana z dodatkiem słoniny, jednak bardzo często szykuj się też babkę ziemniaczaną z kiełbasą. Babka ziemniaczana z Podlasia ma między innymi w składzie sporo czosnku i dodaje się zarówno boczek jak i słoninę. Zobacz też przepis na Kugel ziemniaczany. 

Babka ziemniaczana ze słoniną

Słoninę w przepisie można też zastąpić olejem roślinnym. Taka babka będzie równie pyszna. Polecam wówczas dodać też świeżą paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Lubisz dania bez mięsa? Zapraszam po więcej moich przepisów na dania bez mięsa. Ostatnio super modne i pyszne są też kotlety z cukinii