Tradycyjna babka ziemniaczana

Tradycyjna babka ziemniaczana

Chciałam Wam w końcu pokazać mój najlepszy przepis na najprostszą, tradycyjną babkę ziemniaczaną. Tę babkę piecze się w domu rodzinnym mojej Mamy od wielu pokoleń. 

Babka ziemniaczana ze słoniną, jajkami i cebulą to ponadczasowy przepis, do którego wracam bardzo często. Do zrobienia tej babki można użyć dowolnych ziemniaków. Nie dodaję do niej również mąki pszennej. Babkę piecze się z kawałkami słoniny. Dlatego też przy podsmażaniu nie ma potrzeby dodawania na patelnię dodatkowego tłuszczu.

- z każdego typu ziemniaków
- wszystko w jednej misce
- tylko kilka tanich składników
- bez mąki pszennej
- super proste wykonanie
- podsmażana na suchej patelni

To mój najbardziej uniwersalny i najprostszy przepis na babkę ziemniaczaną :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 2 godziny
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3 średnie jajka
  • 1 spora cebula
  • kawałek ładnej słoniny - 250 g
  • przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i gałki muszkatołowej

Potrzebujesz też:
- forma o wymiarach 25/25 cm lub inna w podobnych proporcjach
- tłuszcz do wysmarowania formy, np. smalec
- bułka tarta do obsypania formy od wewnątrz (w diecie bezglutenowej wybierz bułkę tartą bez glutenu)

Ziemniaki obierz, przepłucz i zetrzyj na drobnych oczkach, bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. To samo zrób z cebulą. Możesz ją poszatkować lub zmielić w maszynce z ziemniakami. W przypadku tej babki ziemniaczanej nigdy nie odlewam nadmiaru wody, która powstaje przy ścieraniu ziemniaków. Woda odparowuje podczas pieczenia. 

Do miski z ziemniakami i cebulą wbij umyte wcześniej jajka oraz dodaj pokrojoną w zgrabną kosteczkę, dobrej jakości słoninę. Najlepsza będzie kostka o wymiarach 0,5/0,5 cm. Na koniec już tylko przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Babkę ziemniaczaną piecz przez 2 godziny, bez przykrycia, na środkowej półce w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra/dół. 

tradycyjna-babka-ziemniaczana-1

Kilka rad:
- Nie używaj pergaminu/papieru do pieczenia. Masa ziemniaczana przeważnie przywiera do papieru. Babka pieczona w dobrze przygotowanej formie idealnie od niej odchodzi.
- Babkę można jeść od razu po upieczeniu, na ciepło. Będzie jednak miękka i ciężka do pokrojenia. Najlepsza jest babka schłodzona w lodówce.
- Babkę ziemniaczaną podsmażaj na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kawałki słoniny idealnie się wytapiają i podsmażają.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (16 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-10-24 12:13
Nigdy takiej babki ziemniaczanej nie jadłyśmy a kusi nas na blogach już nieraz :D
user pic
Madzia
2017-10-24 14:47
Robilam wedlug przepisu wyszla przepyszna :) Dziekuje za przepis :) :) :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-24 15:10
Super Madziu! Jeśli udało Ci się zrobić zdjęcie baki ziemniaczanej, możesz je dodać w komentarzu pod przepisem ;-)
user pic
Elzbieta
2017-11-03 23:53
Czesc Aniu, o babce ziemniaczanej slyszalam wiele razy i superlatywy. Maz i ja jestesmy wegetarianami, jak myslisz uda sie bez sloniny? A moze czyms ja zastapic? Bede wdzieczna za podpowiedz...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-04 09:42
Elu, jak najbardziej można tę babkę zrobić z olejem roślinnym zamiast słoniny. Do masy ziemniaczanej wlej około 100-150 ml oleju.