Stek schabowy z kością...
Stek schabowy z kością z dodatkiem blanszowanej, czerwonej cebuli oraz delikatne puree ziemniaczane. Żeby było ciekawiej dodajemy do tego jeszcze akcent kminu rzymskiego..
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia: 6 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Mięso
- 4 kotlety z kostką
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- po pół łyżeczki kminu rzymskiego i pieprzu czarnego
Puree
- 1 kg jasnych ziemniaków np. Irga
- łyżka masła
- 100 ml mleka
- pół łyżeczki soli
Do szklanego naczynia wlej oliwę i dodaj kmin oraz pieprz, wymieszaj. Kotlety umyj, wysusz ręcznikiem papierowym i umieść w naczyniu. Pomasuj mięso, by przykryło się marynatą. Wstaw do lodówki na godzinę, a nawet na całą noc jeśli planujesz kotlety na obiad następnego dnia.
Wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Nagrzej mocno dużą patelnię i kładź kotlety obok siebie. Podsmażaj po 3 minuty z każdej strony. Zdejmij na deskę i przykryj folią.
Na tę samą, nagrzaną patelnię wrzuć cebulę i mieszając cały czas obsmażaj ją minutę. Wyłącz.
W tym czasie obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wodę, utłucz praską do ziemniaków na gładką masę. Dodaj masło i mleko. Wymieszaj.
Podawaj według własnej fantazji :-)
Smacznego :-)