Stek schabowy z kością...

Stek schabowy z kością...

Stek schabowy z kością z dodatkiem blanszowanej, czerwonej cebuli oraz delikatne puree ziemniaczane.  Żeby było ciekawiej dodajemy do tego jeszcze akcent kminu rzymskiego..

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia: 6 minut
Ilość porcji: 4

Mięso

  • 4 kotlety z kostką
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • po pół łyżeczki kminu rzymskiego i pieprzu czarnego

Puree

  • 1 kg jasnych ziemniaków np. Irga
  • łyżka masła
  • 100 ml mleka
  • pół łyżeczki soli

Do szklanego naczynia wlej oliwę i dodaj kmin oraz pieprz, wymieszaj. Kotlety umyj, wysusz ręcznikiem papierowym i umieść w naczyniu. Pomasuj mięso, by przykryło się marynatą. Wstaw do lodówki na godzinę, a nawet na całą noc jeśli planujesz kotlety na obiad następnego dnia.

Wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Nagrzej mocno dużą patelnię i kładź kotlety obok siebie. Podsmażaj po 3 minuty z każdej strony. Zdejmij na deskę i przykryj folią.

Na tę samą, nagrzaną patelnię wrzuć cebulę i mieszając cały czas obsmażaj ją minutę. Wyłącz.

W tym czasie obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wodę, utłucz praską do ziemniaków na gładką masę. Dodaj masło i mleko. Wymieszaj.

Podawaj według własnej fantazji :-)


Stek schabowy z kością..., 1

Stek schabowy z kością..., 2


Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (13 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/10397
Reklama

Komentarze

2015-11-06 23:30
Prosto, ciekawie i smacznie :)
2016-02-01 16:17
Świetny blog! Pyszne przepisy i piękne zdjęcia :) gratuluję :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-02 14:49
Dziękuję?
2016-02-01 16:31
Pyszności! I w dodatku piękne zdjęcia :)
2016-02-01 17:01
Aż ślinka cieknie. No i pomysł na obiad gotowy :)
2016-02-01 21:44
Ale pięknie i oryginalnie podane :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-02 14:50
Dziękuję Gosiu?
2017-10-20 12:36
Wspaniałe i proste przepisy,i te zdjęcia,aż ślinka cieknie 😍
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-20 12:48
Dziękuję Ci Asiu!!! Wszystkiego dobrego :-)
2018-02-25 10:13
Robiłam wczoraj ciasto z pani przepisu śnieżny puch jest poprostu przepyszne i tak szybko się robi robiłam wczoraj a dzisiaj już prawie nie ma
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 10:55
Dziękuję Aniu! Bardzo mi milo czytać. Ciesze się, że śnieżny puch tak pięknie Pani wyszedł 🙂
2018-09-20 15:42
A czy kotlety przed włożeniem do marynaty ubijamy? 👏️😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-21 09:52
Ja nie ubijam. Staraj się kupić cienko krojone.🙂
2018-11-04 13:19
Witam. Świetny przepis
Gratuluję bloga - będę częściej gościł. Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję i zapraszam 🙂