Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Stek schabowy z kością...

Stek schabowy z kością...

Stek schabowy z kością z dodatkiem blanszowanej, czerwonej cebuli oraz delikatne puree ziemniaczane.  Żeby było ciekawiej dodajemy do tego jeszcze akcent kminu rzymskiego..

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas smażenia: 6 minut
Liczba porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Mięso

  • 4 kotlety z kostką
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • po pół łyżeczki kminu rzymskiego i pieprzu czarnego

Puree

  • 1 kg jasnych ziemniaków np. Irga
  • łyżka masła
  • 100 ml mleka
  • pół łyżeczki soli

Do szklanego naczynia wlej oliwę i dodaj kmin oraz pieprz, wymieszaj. Kotlety umyj, wysusz ręcznikiem papierowym i umieść w naczyniu. Pomasuj mięso, by przykryło się marynatą. Wstaw do lodówki na godzinę, a nawet na całą noc jeśli planujesz kotlety na obiad następnego dnia.

Wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Nagrzej mocno dużą patelnię i kładź kotlety obok siebie. Podsmażaj po 3 minuty z każdej strony. Zdejmij na deskę i przykryj folią.

Na tę samą, nagrzaną patelnię wrzuć cebulę i mieszając cały czas obsmażaj ją minutę. Wyłącz.

W tym czasie obierz ziemniaki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wodę, utłucz praską do ziemniaków na gładką masę. Dodaj masło i mleko. Wymieszaj.

Podawaj według własnej fantazji :-)


Stek schabowy z kością..., 1
Stek schabowy z kością..., 2


Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (500 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania