Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów)     Oceń!

Klasyczny i sprawdzony przepis na spaghetti alla carbonara z boczkiem i dobrym, twardym serem. Najważniejszy jest jednak makaron, więc do tego dania wybieraj najlepszy :-)

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 300-400 g boczku wędzonego (nie surowego)
  • 4 żółtka jajek
  • 200 g sera grana padano lub pecorino
  • płaska łyżka pieprzu czarnego
  • kolendra świeża

Ja zaczynam zawsze od pokrojenia boczku w drobną kosteczkę i zesmażenia go na patelni. Jeśli Twój boczek jest dość tłusty, to nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu. Przy chudym boczku polecam dodać na początku odrobinę oleju. Boczek smaż do zarumienienia. Potem odstaw do przestudzenia.

Ser zetrzyj na drobnych oczkach w trakcie gotowania makaronu. Przy okazji będziesz mieć makaron pod kontrolą :-)

Ugotuj makaron
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Ja daję zawsze łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj aldente. Powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. 
Odlewając wodę zostaw przynajmniej 1 szklankę na potem - przyda się do nadania odpowiedniej konsystencji i finalnego smaku spaghetti. Makaron z durszlaka przełóż z powrotem do garnka.

Do patelni z boczkiem dodaj żółtka jajek i wszystko dobrze wymieszaj. Całość dodaj do makaronu. Dodaj również pieprz - posyp co całej powierzchni. Wsyp tarty ser i wszystko dobrze wymieszaj (warto zostawić trochę sera do dekoracji). Jeśli uznasz, że makaron mógły być wilgotniejszy dodaj wodę, która została wcześniej odlana. Ja dodałam u siebie pół szklanki.

Kolendrę posiekaj i dodaj już na talerzu. Możesz również użyć natki pietruszki.

spaghetti-alla-carbonara-1

spaghetti-alla-carbonara-2

Jeśli zastanawiasz się do czego wykorzystać białka z jajek, to polecam zrobić pyszne blaty bezowe do tortu. Szybszym i równie pysznym deserem będzie też domowe ptasie mleczko... rewelacja!

Smacznego :-)

Asia
2017-05-31 22:43
U mnie zawsze zostają żółtka,gdy mąż ma weny i robi makaroniki. Wtedy na obiad jest carbonara. Ten przepis to faktycznie alla carbonara,ale na 100% jest pyszne. Moje dzieciaki uwielbiają.
Ania
2017-06-01 09:51
:-) Z żółtek robię też ciasta drożdżowe oraz budynie ;-) Carbonara to kaloryczna rozpusta.. też uwielbiamy :-)
Magda
2017-06-02 11:38
Dlaczego alla carbonara? Przecież klasyczny przepis na to spaghetti własnie tak wygląda!
Ania
2017-06-03 09:23
:-) Jest tyle wersji Magdo.. te najbardziej oryginalne robi się z podgardla wieprzowego.
Sosna
2017-06-01 17:52
Moje ulubione :D
Ania
2017-06-03 09:20
:-)
Angelika i Monika
2017-06-01 23:43
A my nawet nigdy takiego spaghetti nie jadłyśmy :P Jak już to głównie klasyczne pomidorowe :P