Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Klasyczny i sprawdzony przepis na spaghetti alla carbonara z boczkiem i dobrym, twardym serem. Najważniejszy jest jednak makaron, więc do tego dania wybieraj najlepszy :-)

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 300-400 g boczku wędzonego (nie surowego)
  • 4 żółtka jajek
  • 200 g sera grana padano lub pecorino
  • płaska łyżka pieprzu czarnego
  • kolendra świeża

Ja zaczynam zawsze od pokrojenia boczku w drobną kosteczkę i zesmażenia go na patelni. Jeśli Twój boczek jest dość tłusty, to nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu. Przy chudym boczku polecam dodać na początku odrobinę oleju. Boczek smaż do zarumienienia. Potem odstaw do przestudzenia.

Ser zetrzyj na drobnych oczkach w trakcie gotowania makaronu. Przy okazji będziesz mieć makaron pod kontrolą :-)

Ugotuj makaron
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Ja daję zawsze łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. 
Odlewając wodę zostaw przynajmniej 1 szklankę na potem - przyda się do nadania odpowiedniej konsystencji i finalnego smaku spaghetti. Makaron z durszlaka przełóż z powrotem do garnka.

Do patelni z boczkiem dodaj żółtka jajek i wszystko dobrze wymieszaj. Całość dodaj do makaronu. Dodaj również pieprz - posyp co całej powierzchni. Wsyp tarty ser i wszystko dobrze wymieszaj (warto zostawić trochę sera do dekoracji). Jeśli uznasz, że makaron mógłby być wilgotniejszy dodaj wodę, która została wcześniej odlana. Ja dodałam u siebie pół szklanki.

Kolendrę posiekaj i dodaj już na talerzu. Możesz również użyć natki pietruszki.

Spaghetti alla carbonara, 1


Spaghetti alla carbonara, 2


Jeśli zastanawiasz się do czego wykorzystać białka z jajek, to polecam zrobić pyszne blaty bezowe do tortu. Szybszym i równie pysznym deserem będzie też domowe ptasie mleczko... rewelacja!

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (14 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14719

Komentarze

2017-05-31 22:43
U mnie zawsze zostają żółtka,gdy mąż ma weny i robi makaroniki. Wtedy na obiad jest carbonara. Ten przepis to faktycznie alla carbonara,ale na 100% jest pyszne. Moje dzieciaki uwielbiają.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-01 09:51
:-) Z żółtek robię też ciasta drożdżowe oraz budynie ;-) Carbonara to kaloryczna rozpusta.. też uwielbiamy :-)
2017-06-02 11:38
Dlaczego alla carbonara? Przecież klasyczny przepis na to spaghetti własnie tak wygląda!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-03 09:23
:-) Jest tyle wersji Magdo.. te najbardziej oryginalne robi się z podgardla wieprzowego.
2017-06-01 17:52
Moje ulubione :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-03 09:20
:-)
2017-06-01 23:43
A my nawet nigdy takiego spaghetti nie jadłyśmy :P Jak już to głównie klasyczne pomidorowe :P
Reklama
2017-12-31 14:48
Ciężko powiedzieć, która carbonara jest klasyczna, bo nawet we Włoszech, w zależności od regionu, smakuje ona inaczej. Dla mnie najlepsza jest wersja ze śmietaną, boczkiem, żółtkami, parmezanem, czosnkiem, rozmarynem i oczywiście dużą ilością czarnego pieprzu😎
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👍
2018-01-14 12:48
Czy dobrze zrozumialam z przepisu, ze zoltka dodajemy surowe i ich pozniej nie zagotowujemy/podsmazamy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-14 15:40
Tak Zuzo. Możesz też dodać żółtka od razu po podsmażaniu boczku i na małej mocy palnika lekko całość podgrzewać do 1 minuty.