Pianka kokosowa na lekkim brownie
Gdy masz ochotę na coś lekko słodkiego, kakaowego.. z nutką kokosową.. przychodzi Ci z pomocą ten właśnie przepis :-) Nie jest to typowe brownie.. ciasto będzie bardzo delikatne w smaku, lekko klejące. Cudowne ciastko do kawy.
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 8-10
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 50 ml oleju
- 150 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 50 ml wody
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż na bok w wysokiej misce.
Żółtka, kakao, 50 gramów cukru pudru, mąkę, olej, jogurt oraz wodę umieść w jednej misce i miksuj na gładką masę. Ja użyłam blendera. Odstaw na 10 minut.
W tym czasie przygotuj blachę o wymiarach 28/20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Papier możesz wysmarować olejem. Piekarnik nagrzej do 160 stopni z termoobiegiem.
Masę kakaową wlej do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Ciasta będzie mało, więc trzeba wypełnić każdy róg.
W tym samym czasie do białek dodaj pozostałe 20 g cukru pudru. Ubijaj mikserem, aż pianka będzie sztywna. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Po 15 minutach pieczenia ciasta otwórz piekarnik i jak najszybciej rozłóż piankę kokosową na całej powierzchni ciasta. Piecz w takiej samej temperaturze przez kolejnych 15 minut.
Ostudź w uchylonym piekarniku. Możesz podawać jeszcze ciepłe.
Zobacz też jak zrobić prawdziwe brownie.
Smacznego.