Pianka kokosowa na lekkim brownie

Pianka kokosowa na lekkim brownie

Gdy masz ochotę na coś lekko słodkiego, kakaowego.. z nutką kokosową.. przychodzi Ci z pomocą ten właśnie przepis :-)

Nie jet to typowe brownie.. ciasto będzie bardzo delikatne w smaku, lekko klejące.. cudowne do kawy.

Ilość porcji: 8-10

Składniki:
• 2 jajka
• 3 łyżki kakao
• 50 ml oleju
• 150 g mąki pszennej
• 70 g cukru pudru
• 50 ml wody
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 50 g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż na bok w wysokiej misce.

Żółtka, kakao, 50 gramów cukru pudru, mąkę, olej, jogurt oraz wodę umieść w jednej misce i miksuj na gładką masę. Ja użyłam blendera. Odstaw na 10 minut.

W tym czasie przygotuj blachę o wymiarach 28/20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Papier możesz wysmarować olejem. Piekarnik nagrzej do 160 stopni z termoobiegiem.

Masę kakaową wlej do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Ciasta będzie mało, więc trzeba wypełnić każdy róg.

W tym samym czasie do białek dodaj pozostałe 20 g cukru pudru. Ubijaj mikserem, aż pianka będzie sztywna. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie szpatułką.

Po 15 minutach pieczenia ciasta otwórz piekarnik i jak najszybciej rozłóż piankę kokosową na całej powierzchni ciasta. Piecz w takiej samej temperaturze przez kolejnych 15 minut.

Ostudź w uchylonym piekarniku. Możesz podawać jeszcze ciepłe.

pianka-kokosowa-na-lekkim-brownie-1

pianka-kokosowa-na-lekkim-brownie-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Emi (@eskucinska)
2016-01-24 14:01
pycha Zapraszam do mnie : <a href="http://eskucinska.tumblr.com" rel="nofollow">klik klik klik</a>
Sylwia
2016-02-22 13:54
Wypróbowałam ten przepis w weekend i powiem Ci: cuuuuuudo! Znikło w dwa dni :-)
Ania
2016-02-22 14:07
Tak się cieszę Sylwio.. :-) U mnie też znika.. nawet nie ostygnie.