Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pianka kokosowa na lekkim brownie

Pianka kokosowa na lekkim brownie

Gdy masz ochotę na coś lekko słodkiego, kakaowego.. z nutką kokosową.. przychodzi Ci z pomocą ten właśnie przepis :-) Nie jest to typowe brownie.. ciasto będzie bardzo delikatne w smaku, lekko klejące. Cudowne ciastko do kawy.

Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 8-10

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 50 ml oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Białka odłóż na bok w wysokiej misce.

Żółtka, kakao, 50 gramów cukru pudru, mąkę, olej, jogurt oraz wodę umieść w jednej misce i miksuj na gładką masę. Ja użyłam blendera. Odstaw na 10 minut.

W tym czasie przygotuj blachę o wymiarach 28/20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Papier możesz wysmarować olejem. Piekarnik nagrzej do 160 stopni z termoobiegiem.

Masę kakaową wlej do blaszki, wyrównaj powierzchnię. Ciasta będzie mało, więc trzeba wypełnić każdy róg.

W tym samym czasie do białek dodaj pozostałe 20 g cukru pudru. Ubijaj mikserem, aż pianka będzie sztywna. Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj delikatnie szpatułką.

Po 15 minutach pieczenia ciasta otwórz piekarnik i jak najszybciej rozłóż piankę kokosową na całej powierzchni ciasta. Piecz w takiej samej temperaturze przez kolejnych 15 minut.

Ostudź w uchylonym piekarniku. Możesz podawać jeszcze ciepłe.

Pianka kokosowa na lekkim brownie, 1
Pianka kokosowa na lekkim brownie, 2

Zobacz też jak zrobić prawdziwe brownie.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (98 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania