Pasztet jaglany z warzywami

Pasztet jaglany z warzywami

Przepis na wegetariański pasztet pieczony z kaszy jaglanej oraz kilku warzyw.

Jego ogromną zaletą jest prostota i szybkie tempo przygotowania, ponieważ nie trzeba mielić składników.

Polecam go także dla osób na diecie bezglutenowej :-)

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut w temp. 180 stopni
Ilość porcji: 3 małe foremki 18 x 8 cm

Składniki:
• 2 torebki kaszy jaglanej - 2 x 100 g
• mała puszka groszku - 130 g groszku po odlaniu zalewy
• mała puszka kukurydzy - 140 g kukurydzy po odlaniu zalewy
• 2 małe jajka
• 8 średnich pieczarek
• 2 średnie cebule
• 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki oliwy
• po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Dodatkowo
Oliwa do posmarowania foremki od środka oraz bułka tarta do obsypania formy od wewnątrz (dla alergików bułka bezglutenowa).

Kaszę jaglaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź torebki z wody a kaszę przełóż do dużej miski, by odparowała.

Obierz cebulę i pieczarki. Cebulę poszatkuj bardzo drobno. Nagrzej dobrze patelnię. Dodaj olej oraz cebulę i zacznij podsmażać. W tym czasie pokrój pieczarki. Najlepiej na bardzo cienkie plasterki. Dodaj je do cebuli i podsmażaj jeszcze 5 minut.

Do miski z kaszą dodaj warzywa z patelni (razem z oliwą). Dodaj również odcedzone na sitku kukurydzę oraz groszek z puszki. Wbij jajka. Dodaj sól oraz pieprz. Całość bardzo dobrze wymieszaj. Masa po spróbowaniu wyda Ci się mocno pieprzna, jednak po upieczeniu pasztet jest delikatny.

Małe foremki ( u mnie 3 x 18 x 8 cm) lub jedną dużą keksówkę wysmaruj od środka oliwą i obsyp bułką tartą. Wyłóż masę jaglano-warzywną. Łyżka po łyżce, za każdym razem dobrze uklepując, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Foremki z pasztetem piecz na środkowej półce w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra dół, nie dłużej niż 50 minut.

pasztet-jaglany-z-warzywami-1

Na ostatnie 5 minut można posmarować pasztety oliwą i ustawić grzałkę górną. Ładnie się zarumienią.

pasztet-jaglany-z-warzywami-2

pasztet-jaglany-z-warzywami-3

Pasztet po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Najlepiej kroić go dopiero po schłodzeniu.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-04-20 19:44
W przekroju wygląda zjawiskowo <3