Pasztet z kaszy jaglanej
Zapraszam po przepis na wegetariański pasztet z kaszy jaglanej oraz kilku warzyw. Jego ogromną zaletą jest to, że pasztet szykuje się bardzo szybko, ponieważ nie trzeba mielić składników.
- bez mąki pszennej
- bez użycia maszynki do mielenia
- smacznym i prosty w przygotowaniu
Czas przygotowania: 20 minut
null50 minut
Liczba porcji: 3 małe foremki 18 x 8 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 torebki kaszy jaglanej - 2 x 100 g
- mała puszka groszku - 130 g groszku po odlaniu zalewy
- mała puszka kukurydzy - 140 g kukurydzy po odlaniu zalewy
- 2 małe jajka
- 8 średnich pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oliwy
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
Pasztet z kaszy jaglanej
Potrzebne Ci też będą: Oliwa do posmarowania foremki od środka oraz bułka tarta do obsypania formy od wewnątrz (dla alergików bułka bezglutenowa).
Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź torebki z wody a kaszę przełóż do dużej miski, by odparowała. Obierz cebulę i pieczarki. Cebulę poszatkuj bardzo drobno. Nagrzej dobrze patelnię. Dodaj olej oraz cebulę i zacznij podsmażać. W tym czasie pokrój pieczarki. Najlepiej na bardzo cienkie plasterki. Dodaj je do cebuli i całość podsmażaj jeszcze 5 minut.
Do miski z kaszą dodaj cebulę i pieczarki z patelni (razem z oliwą). Dodaj również odcedzone na sitku kukurydzę oraz groszek z puszki. Wbij jajka. Dodaj dwie łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej, sól oraz pieprz. Całość bardzo dobrze wymieszaj. Masa po spróbowaniu wyda Ci się mocno pieprzna, jednak po upieczeniu pasztet jest delikatny.
Małe foremki (u mnie 3 x 18 x 8 cm) lub jedną dużą keksówkę wysmaruj od środka oliwą i obsyp bułką tartą. Wyłóż masę jaglano-warzywną. Łyżka po łyżce, za każdym razem dobrze uklepując, by pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Foremki z pasztetem piecz na środkowej półce w temperaturze 180 stopni. Grzanie góra dół, nie dłużej niż 50 minut. Na ostatnie 5 minut można posmarować pasztety oliwą i ustawić grzałkę górną. Ładnie się wówczas zarumienią.
Pasztet z j kaszy jaglanej przechowuj w lodówce. Najlepiej kroić go dopiero po schłodzeniu.
Smacznego!