Pancakes jogurtowe chmurki
Delikatne, pyszne i super proste placki na śniadanie dla dzieci. Pancakes z dodatkiem jogurtu są idealne na każdy posiłek. Smakują trochę jak puszysty biszkopt. Pancakes nie są słodkie. To idealne placki.
W sezonie pancakes można podać ze świeżymi owocami. Poza sezonem są to idealne placki do czekolady, bitej śmietany, czy też domowych dżemów.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: 5 sztuk o średnicy 15 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 średnie jajka
- 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka cukru
- pół płaskiej łyżeczki sody
- łyżka oleju
Dodatki do pancakes: słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, domowe konfitury
Do zrobienia placków potrzebne będą: patelnia o średnicy 15 cm, chochla do nakładania ciasta, łopatka do przewracania placków, dwie miski, mikser
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jogurt wymieszaj z sodą, by chwilę "pobuzował". Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz dodać cukier. Miksuj jeszcze minutę a następnie dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze chwilę. Wlej łyżkę oleju.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj mąkę oraz jogurt z sodą. Miksuj chwilę, tylko do połączenia składników.
Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 1 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka około 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.
W ten sposób usmaż wszystkie placki. Powinno wyjść równo 5 sztuk.
Moje proste pancakes oprószyłam cukrem pudrem. Placki podałam też z dodatkiem sera, zobacz twaróg do naleśników, oraz konfitury porzeczkowej.
Zachęcam Cię też do spróbowania szybkich placków na śniadanie dla dzieci. Zobacz mój przepis na placuszki z serka homogenizowanego.
Smacznego.