Pancakes jogurtowe chmurki

Pancakes jogurtowe chmurki

Puszyste, delikatne, pyszne placki.

- idealne na każdy posiłek
- z biszkoptową nutą
- mało słodkie

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość placków: 5 sztuk o średnicy 15 cm

Składniki:
pół szklanki mąki pszennej tortowej
• 3 średnie jajka
• 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
• łyżka cukru
• pół płaskiej łyżeczki sody
• łyżka oleju

Dodatki: słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy, domowe konfitury

Potrzebne będą: patelnia o średnicy 15 cm, chochla do nakładania ciasta, łopatka do przewracania placków, dwie miski, mikser

Jogurt wymieszaj z sodą, by chwilę "pobuzował".

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz dodać cukier. Miksuj jeszcze minutę a następnie dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze chwilę. Wlej łyżkę oleju.

Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj mąkę oraz jogurt z sodą. Miksuj chwilę, tylko do połączenia składników.

Nagrzej dobrze małą patelnię. Przy użyciu chochli nakładaj na patelnię porcję ciasta na grubość 1 cm. Zmniejsz moc palnika do średniej i smaż placka około 1 minuty. Przy użyciu łopatki przewróć placka na drugą stronę. Po 30 sekundach możesz go zdjąć na talerz.

W ten sposób usmaż wszystkie placki. Powinno wyjść równo 5 sztuk :-)

pancakes-jogurtowe-chmurki-1

pancakes-jogurtowe-chmurki-2

pancakes-jogurtowe-chmurki-3

U mnie oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem waniliowego sera i konfitury porzeczkowej, :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Jud
2017-01-15 17:02
Z chęcią zrobiłabym takie w wydaniu orkiszowym ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-15 17:43
Jak najbardziej można :-) Smacznego
elrekti
2017-01-15 17:20
Wspaniałe śniadanie! Jeśli jej ktoś gotowane ...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-15 17:43
:-) W moim domu tylko ja... :-)
Nataliak
2017-02-19 01:27
Robilam i polecam! Zamiast sody uzylam proszku do pieczenia i nie miałam miksera wiec wszystko wymieszalam trzepaczka. Jogurtu uzylam ok 6 lyzek. Wyszly bardzo puszyste i delikatne:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-19 10:24
Świetnie! Super, że piszesz o zamiennikach.. może akurat ktoś skorzysta z Twojej modyfikacji :-)