Pałki kurczaka pieczone z ziemniakami
Pomysł na niedrogi, prosty i bardzo smaczny obiad. Pałki kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami, udekorowane gałązką pomidorów :-)
Składniki
- 6 pałek z kurczaka
- 1 kg młodych ziemniaków
- gałązka pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
- przyprawy: czubata łyżka słodkiej papryki, 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki oleju np. rzepakowego
Ziemniaki umyj i dokładnie oczyść (wyszoruj szczoteczką). Gotuj 10 minut w osolonej wodzie.
Pałki kurczaka umyj. Ostrym nożem obkrój każdą pałkę 2 cm pod kością. Zdejmij skórę oraz chrząstkę - nie jest to konieczne. Pałki osusz ręcznikiem i obtocz w łyżce słodkiej papryki i łyżeczce soli.
W naczyniu żaroodpornym ułóż obgotowane i obsypane pieprzem i resztą soli ziemniaki. Na ziemniaki wyłóż pałki oraz gałązkę pomidorków. Całość polej olejem.
Piekarnik nagrzej na 180 stopni i piecz całość pod przykryciem 50 minut. Na ostatnie 20 minut zdejmij folię, by ziemniaki i pałki się podpiekły.
Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć kilka mniejszych pomidorów malinowych. Nie krój ich jednak. Pozwól, by w odpowiednim momencie same pękły podczas pieczenia i puściły sok.
Smacznego!