Oponki Wiedeńskie

Oponki Wiedeńskie

Niebiańskie, rozpływające się w ustach oponki wiedeńskie. Są tłuste i słodkie - zdecydowane. Pyszne domowe oponki z ciasta parzonego bez dodatku drożdży, sody czy proszku do pieczenia. 

Najciekawsze jednak jest to, że szykowane z ciasta parzonego bez dodatku drożdży smakują tak, że nie czuć tłuszczu. Tak więc uważajcie na nie, bo można ich zjeść bardzo, bardzo dużo. Gorąco polecam również mój najlepszy przepis na oponki serowe

Podsumowując są to pączusie:
- smażone na oleju
- bez dodatku drożdży
- bez potrzeby wyrastania
- z ciasta parzonego i jajek

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas smażenia: 40 minut
Ilość porcji: 40 oponek

Składniki na oponki

  • 200 g mąki pszennej - pełna szklanka z czubem
  • szklanka wody - 250 ml
  • 100 g dobrego masła - pół kostki
  • 2 łyżki cukru
  • 5 średnich jaj

Składniki na lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Do zrobienia domowych oponek potrzebujesz jeszcze: minimum 500 ml oleju roślinnego do smażenia, szeroki garnek, szczypce do przekręcania i wyjmowania pączków, kilka arkuszy papieru do pieczenia oraz pędzelek cukierniczy
Pamiętaj, że szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml. 

Jak zrobić oponki
Do garnka wlej wodę, dodaj masło oraz cukier. Całość zagotuj - masło powinno się całkowicie rozpuścić. Garnek zdejmij z palnika. Od razu wsyp mąkę i mieszaj łyżką aż masa będzie gładka.  

Oponki Wiedeńskie, 1

Odstaw ciasto na kilka minut, by lekko przestygło. W tym czasie możesz przygotować sobie garnek z olejem do smażenia pączków oraz pociąć papier do pieczenia. Wystarczą kwadraty 10/10 cm. U mnie wyszło około 40 pączków, więc i 40 kwadratów.

Gdy ciasto lekko przestygnie możesz zacząć wbijać do niego jajka. Jedno po drugim. Każde jajko osobno wmieszaj w masę. Ja czasem przez chwilę miksuję na koniec ciasto. Po miksowaniu ponownie mieszam je, by zrobiło się całkowicie gładkie.

W garnku zacznij podgrzewać olej. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, z tylką lub bez. Wystarczy nawet zwykły rękaw z obciętym końcem. Wyciskaj oponki o średnicy około 5-6 cm. Uwaga - warto przed wyciskaniem oponek wysmarować pędzelkiem każdy kawałek pergaminu. Będzie on potem łatwiej schodził.

Oponki Wiedeńskie, 2

Temperatura oleju powinna wynosić około 180 stopni. Możesz wycisnąć odrobinę ciasta do garnka. Jeśli zacznie skwierczeć, to znaczy że można już smażyć oponki. Kładź je papierem do góry. Tyle ile zmieści się w garnku na jeden raz.

Oponki Wiedeńskie, 3

Już po 10 sekundach możesz spróbować zdjąć szczypcami papier. Po chwili zaś przewrócić na drugą stronę. Oponki smażą się bardzo szybko. Powinny być rumiane z obu stron. Gotowe odkładaj na ręcznik papierowy.

Jak zrobić domowy lukier
W małym rondelku umieść sok z cytryny. Wsyp cukier puder. Ustaw małą moc palnika. Mieszaj całość kilka minut, aż lukier zrobi się gładki. Każdą oponkę smaruj lukrem z jednej strony. Najlepiej pędzelkiem spożywczym.


Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (65 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

dana
2017-09-05 21:34
wypruboje w czwartek i pochwale sie pozdrawiam z hiszpanii
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-06 09:42
Trzymam za słowo i czekam na wieści :-)
Pichceniomania
2017-09-06 00:00
Ubóstwiam! Świetny pomysł z wykorzystaniem papieru- nie znałam tej metody. Dzięki! :)
Edyta
2017-09-06 15:56
A da radę z mąki żytniej?
Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-06 18:18
Nie robiłam jeszcze.
E
2017-09-06 16:24
Robię😋
E
2017-09-06 18:09
Aż za dobre...uzależniające 😋 Nie można sie im oprzeć!!!
Kami
2017-09-06 21:28
Wyglądaja pysznie i lubie jak wszystko jest tak dokładnie i prosto wytłumaczone super
Angelika
2017-09-10 07:56
Wczoraj zrobiłam. Są przepyszne. Zostały zjedzone w 10min przez rodzinkę 😊
Dziś będę robić po raz drugi 😉 pozdrawiam
Daniel
2018-01-03 22:03
Aniu! Wyszły super!!! W załączeniu "moje" oponki. Nie wyglądają jednak tak pięknie jak Twoje, mimo, że użyłem ozdobnej tylki (gwiazdki). Masz pomysł dlaczego "ozdóbka" zginęła podczas smażenia? Może za duże oponki wycisnąłem z rękawa? I mam jeszcze pytanie na przyszłość: czy oponki smażysz na dużym czy średnim "ogniu"? Jak smażyłem na "dużym" zaczęły się wybrzuszać i pękać po bokach. Zmniejszyłem ogień i było ok. Może to moja wina? Czy lukrem należy smarować ciepłe czy zimne oponki? Pozdrawiam i dziękuję za kolejny super przepis!
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-04 14:15
Wyszły Ci piękne oponki! Czy wyciskałaś wzorek na kawałki pergaminu? Być może Twoja tylka miała więcej ząbków, które były mniej wcięta? Bardzo możliwe, że temperatura oleju była trochę za niska, lub ciasto wyszło odrobinę luźniejsze niż u mnie. Ja mam średnią moc palnika.. takie oponki smaży się przy cągłej kontroli temperatury. Lukrowałam je już schłodzone. 💐
Daniel
2018-01-04 14:50
Moja tylka ma sporo ząbków ;) Wyciskałem na pergamin. Moje ciasto było dość luźne, ale wg Twojego przepisu. Jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Może za mało mąki lub za dużo wody? użyłem?
Niemniej jednak, oponki wyszły pyszne!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-04 16:35
Przeprasza.. od razu założyłam, ze to Pani zrobiła takie cudne oponki ;-) Myślę, że była to kwestia troszkę większych jajek.. stąd różnica w konsystencji. 👏️👏️ Oponki cudne Danielu!
Daniel
2018-01-05 22:38
:)
A jednak jestem facetem :)
Już robiłem Twoją "piankę" i zamieściłem za Twoją zgodą przepis na moim fanpage'u Kulinarny Prezent. Pozdrawiam cieplutko!
Angela
2018-01-14 21:58
Dziś zrobiłam je pierwszy raz.Są genialne 👌👌👌Zagoszczą częściej na naszym stole
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Świetnie Angelo.. smacznego ❤️🌼
Dorota Niemen
2018-01-18 11:48
Super Przepisy, jasne i klarowne👌Dziekuje:)💐
-- Ania z AniaGotuje.pl To ja dziękuję🌼
Renata Michalik
2018-02-03 10:01
Moje opinki wiedeńskie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudne❤️❤️
Ewa
2018-02-03 18:11
Robię takie od lat z takiego samego przepisu są rewelacyjne 👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Wiesz co dobre👌❤️
Marlena
2018-02-08 14:06
Serduszka synka :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-08 14:17
Jakie równiutkie serduszka!! Brawo ❤️❤️
Ewa
2018-02-13 13:20
Robiłam w tłusty czwartek. Wyszły super !!! Wszystkim smakowały. Dzięki za przepis 💐
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-13 13:34
Wow! 😍😍Ale piękne oponki.. i ten lukier.. mniam!
monika
2018-02-21 17:59
Idealne dla gości 😊😊
Wiec tak od rana taka malutka porcja powstała 😊😊😊
Polecam ogromnie
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-21 21:10
Powstała Ci spora porcja pysznych oponek Moniko. Możesz być z siebie dumna. Daj znać, jak smakowały Twoim gościom 🌼
Danuta
2018-03-11 01:52
Pani Aniu - jestem rozczarowana tym przepisem - oponki są baaaaaaaardzo tłuste, i wcale nie trzymają kształtu tak jak na Pani zdjęciu, oklapują. Nie wiem czy to wina tego, że nie podała Pani w przepisie proszku do pieczenia? Może wówczas by tak nie nasiąkło tym olejem. Pół kostki masła to też chyba za dużo, jak na szklankę mąki. Szczerze mówiąc klapa😍
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-11 09:19
Pani Danuto, przepis jest jak najbardziej sprawdzony a oponki wiedeńskie wychodzą cudowne za każdym razem. Dowodem na to są nie tylko moje zdjecia, ale i zdjęcia zadowolonych Czytelników 🙂Życzę powodzenia w gotowaniu i pieczeniu i ....dużo praktyki 👍

Sprawdzony przepis na oponki

Zazwyczaj smażymy oponki drożdżowe lub oponki z serem. Moja babcia robiła tylko oponki z serem.. które zresztą uwielbiam zajadać. Tym razem zapraszam Was na super przepis na oponki wiedeńskie z parzonego ciasta. Oponki z ciasta parzonego są miękkie, puszyste i wilgotne - uzależniające!

Oponki bez sera

Czy jest to przepis na oponki tradycyjne? Dla mnie tak. Moja Mama smażyła właśnie takie. Część ciasta szła do zrobienia ptysiów a część na oponki. Tak więc mogliśmy zajadać ptysie z pieczarkami. Na deser zaś oponki polane pysznym lukrem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkości, to polecam również moje pozostałe przepisy na ciastka i desery