Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki

Domowa nalewka z czarnej porzeczki to jedna z popularniejszych polskich nalewek. Jest prosta do zrobienia i nie wymaga posiadania specjalnego sprzętu. Zapraszam !

- tylko 4 składniki
- można użyć mrożonych porzeczek
- bardzo dokładny opis wykonania nalewki

Czas przygotowania: 30 dni
Ilość porcji: 1400 ml nalewki

Składniki:
  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 %
  • 500 ml wódki 40 lub 45 %
  • 500 g cukru lub mniej

Nalewka z czarnej porzeczki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
W składnikach podałam wagę porzeczek przed oczyszczeniem.
Na podaną ilość składników polecam użyć większy słój o pojemności minimum 3 l. Pod koniec powstało mi około 1400 ml nalewki porzeczkowej

Nalewka z czarnej porzeczki powinna być szykowana z dojrzałych i zdrowych owoców. Można też śmiało sięgnąć po porzeczki mrożone. Już na wstępie zaznaczę, że jest to bardzo prosta w przygotowaniu nalewka, jednak proces maceracji owoców trwa od miesiąca, nawet do czterech miesięcy.

Nalewka z czarnej porzeczki, 1

Nalewka z czarnej porzeczki, 2

Nalewka z porzeczki

Przygotuj sobie kilogram dojrzałych i zdrowych owoców czarnej porzeczki. Mogą to też być owoce mrożone. 

Nalewka z czarnej porzeczki, 3

Owoce dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą. Zdejmij je z ogonków i przebież. Ja szypułek nie usuwam. Jeśli używasz porzeczek mrożonych to zakładam, że zostały one zamrożone już po umyciu i oczyszczeniu. 

Wszystkie owoce czarnej porzeczki przełóż do dużego i czystego słoja. Ja używam uniwersalnego słoja, w którym szykuję większość nalewek. To słój o pojemności około 3,8 l. Jeśli masz owoce mrożone, to zamrożone kulki z czarnej porzeczki umieść w słoiku i zostaw na blacie kuchennym na minimum dwie godziny, by owoce rozmroziły się naturalnie pod wpływem ciepła z pomieszczenia.
Nalewka z czarnej porzeczki, 4

Do słoika z porzeczkami w pierwszej kolejności wlej 500 ml wódki a dopiero po wódce wlej też 500 ml spirytusu. Słoik z czarną porzeczką i alkoholem zakołysz i zamknij. 
Nalewka z czarnej porzeczki, 5

Owoce zalane alkoholem odstaw w słoneczne miejsce. Najlepiej gdzieś na parapet okienny. Proces maceracji może tak trwać od miesiąca do czterech miesięcy. Możesz śmiało zapomnieć o tej nalewce na ten czas. Nic nie trzeba z nią robić. To jak długo zostawisz swój słoik na oknie zależy tylko od Ciebie. Moja pierwsza nalewka "robiła się" miesiąc i była świetna. Za drugim razem czekałam cztery miesiące i czułam niewielką różnicę. Druga nalewka była trochę intensywniejsza w smaku. 

Na zdjęciu poniżej owoce z wódką i spirytusem po około dwóch tygodniach maceracji. Porzeczki w trakcie maceracji jaśnieją, puchną i robią się twarde. 
Nalewka z czarnej porzeczki, 6

Po minimum 30 dniach maceracji możesz zlać czystą nalewkę do mniejszego słoja. Słoik zakręć i odstaw obok słoja z samymi porzeczkami (Zlałam dokładnie jeden litr nalewki). Do dużego słoja z samymi porzeczkami wsyp od razu 500 gramów zwykłego cukru. Nalewka z taką ilością cukru wychodzi dość słodka. Jeśli wolisz mniej słodką nalewkę, to daj o 100 gramów mniej cukru. 
Nalewka z czarnej porzeczki, 7

Zamieszaj dokładnie cukier z owocami i zamknij słoik. Słój z czarną porzeczką i cukrem również trzymaj na słonecznym parapecie. Codziennie mieszaj owoce z cukrem, by przyspieszyć proces rozpuszczania się cukru. W ciągu pięciu dni cukier powinien całkiem się rozpuścić. Jeśli tak się nie stało, to możesz trochę odlanej wcześniej nalewki wlać do słoja z owocami w cukrze i mieszać całość przez chwilę. Taką mieszankę trzymaj dalej na parapecie. Mieszaj całość kilka razy dziennie. Maksymalnie po dwóch dniach cukier powinien już całkowicie się rozpuścić. 

Sok oraz owoce przecedzam przez sitko do słoika z wcześniej zlaną nalewką. Same owoce zawijam jeszcze w podwójnie złożoną gazę i dokładnie odciskam z całego soku. Po odciśnięciu owoce czarnej porzeczki wyrzucam. Nie wykorzystuję ich już do innych celów. 

Gotową nalewkę z czarnej porzeczki przefiltrowuję jeszcze fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń. Bardzo dobre do filtrowania nalewek są jednorazowe filtry przelewowe do kawy. Sama gaza może nie być wystarczająca, chyba, że użyjesz kilku warstw gazy/tetry. Zazwyczaj używam czystych ściereczek muślinowych złożonych na pół, które służą mi wyłącznie do filtracji nalewek. Aktualnie ściereczki muślinowe używane są głównie w kosmetyce (oczyszczanie twarzy). Według mnie są idealne do filtrowania nalewek :)

Po prawidłowym i dokładnym przefiltrowaniu Twoja nalewka z czarnej porzeczki będzie idealnie klarowna. Możesz ją przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Ostatecznie otrzymałam łącznie około 1400 ml nalewki z czarnej porzeczki.

Nalewka z czarnej porzeczki, 8

Nalewka z czarnej porzeczki, 9

Nalewkę porzeczkową można pić od razu po zrobieniu. Jednak im dłużej leżakująca nalewka porzeczkowa, tym lepszy ma smak. Trzymaj ją w chłodnej i suszej piwnicy lub innym pomieszczeniu, które zapewni takie warunki. 

Źródło przepisu: Książka "Praktyczna kuchnia domowa" z 1937 roku.

Średnia 4.9 / 5 (42 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka porzeczkowa uznawana jest już od dawna za jedną z najlepszych polskich nalewek. Jest to też jedna z prostszych w przygotowaniu nalewek, chociaż wymaga dużo cierpliwości. Owoce zalewa się wódką i spirytusem i trzyma w słoju przez przynajmniej miesiąc a nawet do pół roku. Dopiero potem zlewa się nalewkę i do owoców dodaje cukier. Im dłuższa maceracja, tym lepsza nalewka porzeczkowa. Moja nalewka z czarnej porzeczki powstaje zazwyczaj od razu, jak tylko czarna porzeczka dojrzeje w ogrodzie lub zakupię ją w szczycie sezonu. Czarna porzeczka jest niezwykle zdrowa a do tego pyszna. Nalewka z czarnej porzeczki może być szykowana w dużym słoju lub też gąsiorze. Trzeba ją szczelnie zamknąć i trzymać gdzieś na parapecie, na słońcu. Wówczas proces maceracji jest najbardziej intensywny. Do zrobienia nalewki z czarnej porzeczki można też użyć owoców porzeczki mrożonej. 

Nalewka z porzeczki

Domowa nalewka z czarnej porzeczki może się stać niezwykłym przysmakiem. Z pewnością wiele osób zastanawia się, czy tak samo można przygotować nalewkę z czerwonej porzeczki. Owszem, jednak z czerwoną porzeczką maceracja może już trwać tylko 10-14 dni. Z czarną porzeczką można jeszcze przygotować wiele pysznych ciast lub nawet inne przetwory. Ciasto z porzeczkami można piec zarówno z porzeczką czarną jak i czerwoną. Bardzo smaczna i zdrowa jest też moja galaretka z czarnej porzeczki o wszechstronnym zastosowaniu. Jednak nalewka z czarnej porzeczki to coś co warto zrobić chociaż raz. Nie potrzebujesz do jej zrobienia posiadać specjalnego sprzętu. Wystarczy zwykły, duży słoik, który można teraz kupić w większości sklepów. Bardzo dobra jest też moja nalewka z wiśni, która kusi wyglądem smakiem i zapachem. Taka domowa nalewka z czarnej porzeczki może być też świetnym prezentem. Przelej ją do ozdobnej butelki. Podpisz datą szykowania i pięknie spakuj. Osoby, które bardzo lubią nalewki będą zachwycone takim prezentem. Nalewka z czarnej porzeczki może być też świetna w upalne dni. Wystarczy dodać do niej kostki lodu i podać jako orzeźwiający drink.