Mini babeczki bazyliowe z mąki jaglanej

Mini babeczki bazyliowe z mąki jaglanej

Delikatne, lekko bazyliowe, bezglutenowe.. b
Bardzo oryginalne w smaku i fakturze - Babeczki jaglano-bazyliowe dla całej rodziny :-)

Ilość babeczek średnicy 5 cm - 24 sztuki

Składniki:
• 200 g mąki jaglanej
• 4 jajka
• sok z jednej limonki lub cytryny
• 100 g masła
• 100 g cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 30 g świeżych liści bazylii (duża garść)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Włącz piekarnik na 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

W misce umieść miękkie masło, jajka, cukier. Miksuj wszystko na średnich obrotach przez kilka minut. Przez sitko przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę.

Do ciasta wyciśnij sok z limonki (uważaj na pestki). Dodaj porwane ręcznie na mniejsze kawałki listki bazylii. Wymieszaj ciasto łyżką.

Jeśli nie używasz papilotek (ja wlewałam ciasto bezpośrednio do wgłębień w formie) możesz pędzelkiem natłuścić dołki resztkami masła.

Nakładaj po łyżce do każdego dołka. Jeśli zostanie Ci ciasto w misce - rozdziel resztki po równo do dołków.

Babeczki piecz 20 minut.
Po upieczeniu zostaw je jeszcze w piekarniku na 5 minut.

mini-babeczki-bazyliowe-z-maki-jaglanej-1

mini-babeczki-bazyliowe-z-maki-jaglanej-2

Zawsze możesz też zblendować bazylię do ciasta, by nadać babeczkom zielonej barwy.
Smacznego!

 

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
I'm a young wife
2016-01-24 13:38
Muszą być świetne! ;-) Chętnie przetestuję! Dobry pomysł na imprezową przekąskę!
user pic
Tonia
2016-01-25 14:50
Nie wpadłabym na taką kombinację. Jestem fanką i babeczek i bazylii w każdej postaci. Szybko się je robi, ja zmodyfikuję jednak nadzienie i przetestuję.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-25 16:04
Daj znać jak zrobiłaś i opisz wrażenia smakowe ;-)
user pic
Emi (@eskucinska)
2016-01-24 13:58
wygląda apetycznie Zapraszam do mnie : <a href="http://eskucinska.tumblr.com" rel="nofollow">klik klik klik</a>
user pic
Anszpi Pisze
2016-01-25 13:21
Smakowicie wyglądają :)
user pic
kasia
2016-01-25 14:38
Pomysł super, i faktycznie jakby zblendować bazylię to pewnie i aromat byłby intensywniejszy, ale zielone babeczki nie trafiają się codziennie na stole u smakoszy (czyli u mnie) i byłby niezły rarytas :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-01-25 14:44
Fajne są Kasiu.. warto upiec :-)
user pic
Agnieszka
2016-01-26 11:14
Super pomysł, warto wypróbować :)
user pic
Biżuterland
2016-05-16 11:27
Na pewno wypróbuje:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-16 11:36
Polecam!