Mini babeczki bazyliowe z mąki jaglanej
Delikatne, lekko bazyliowe, bezglutenowe.. Bardzo oryginalne w smaku i fakturze - Babeczki jaglano-bazyliowe dla całej rodziny :-)
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 24 sztuki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 200 g mąki jaglanej
- 4 jajka
- sok z jednej limonki lub cytryny
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g świeżych liści bazylii (duża garść)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Włącz piekarnik na 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem.
W misce umieść miękkie masło, jajka, cukier. Miksuj wszystko na średnich obrotach przez kilka minut. Przez sitko przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę.
Do ciasta wyciśnij sok z limonki (uważaj na pestki). Dodaj porwane ręcznie na mniejsze kawałki listki bazylii. Wymieszaj ciasto łyżką.
Jeśli nie używasz papilotek (ja wlewałam ciasto bezpośrednio do wgłębień w formie) możesz pędzelkiem natłuścić dołki resztkami masła.
Nakładaj po łyżce do każdego dołka. Jeśli zostanie Ci ciasto w misce - rozdziel resztki po równo do dołków.
Babeczki piecz 20 minut.
Po upieczeniu zostaw je jeszcze w piekarniku na 5 minut.
Zawsze możesz też zblendować bazylię do ciasta, by nadać babeczkom zielonej barwy. Jeśli zaś szukasz najbardziej klasycznego sposobu ta to, by wykorzystać bazylię, to zapraszam po przepis na pesto z bazylii.
Smacznego!