Mini babeczki bazyliowe z mąki jaglanej

Mini babeczki bazyliowe z mąki jaglanej

Delikatne, lekko bazyliowe, bezglutenowe.. Bardzo oryginalne w smaku i fakturze - Babeczki jaglano-bazyliowe dla całej rodziny :-)

Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 24 sztuki

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 200 g mąki jaglanej
  • 4 jajka
  • sok z jednej limonki lub cytryny
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g świeżych liści bazylii (duża garść)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Włącz piekarnik na 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem.

W misce umieść miękkie masło, jajka, cukier. Miksuj wszystko na średnich obrotach przez kilka minut. Przez sitko przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksuj chwilę.

Do ciasta wyciśnij sok z limonki (uważaj na pestki). Dodaj porwane ręcznie na mniejsze kawałki listki bazylii. Wymieszaj ciasto łyżką.

Jeśli nie używasz papilotek (ja wlewałam ciasto bezpośrednio do wgłębień w formie) możesz pędzelkiem natłuścić dołki resztkami masła.

Nakładaj po łyżce do każdego dołka. Jeśli zostanie Ci ciasto w misce - rozdziel resztki po równo do dołków.

Babeczki piecz 20 minut.
Po upieczeniu zostaw je jeszcze w piekarniku na 5 minut.

Mini babeczki bazyliowe z mąki jaglanej, 1

Mini babeczki bazyliowe z mąki jaglanej, 2

Zawsze możesz też zblendować bazylię do ciasta, by nadać babeczkom zielonej barwy. Jeśli zaś szukasz najbardziej klasycznego sposobu ta to, by wykorzystać bazylię, to zapraszam po przepis na pesto z bazylii.
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (12 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷