Kurczak w mleku kokosowym ze szpinakiem

Kurczak w mleku kokosowym ze szpinakiem

Przepis na delikatną pierś z kurczaka duszoną w mleku kokosowym z dodatkiem szpinaku, orzechów nerkowca i świeżego czosnku. To bardzo uniwersalne danie, które można podawać zarówno z makaronem jak i ulubioną kaszą.

Czas duszenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • mała główka czosnku
  • 400 g szpinaku
  • garść orzechów nerkowca
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • łyżka oleju np. kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu

Pierś kurczaka przepłucz pod zimną wodą, osusz i pokrój w małe kawałki lub paski. Oprósz solą i pieprzem. Obierz również czosnek. Małe ząbki zostaw w całości. Nagrzej patelnię. Przez kilka minut praż na niej same orzechy - do lekkiego zarumienienia. Dodaj olej oraz czosnek i mięso. Podsmażaj całość około 3 minut mieszając. 

Dodaj mleko kokosowe z puszki, liście szpinaku bez ogonków oraz sok z cytryny. Całość duś około 15 minut bez przykrywki.

kurczak-w-mleku-kokosowym-ze-szpinakiem-1
Podawaj ze świeżą pietruszką lub kolendrą. Kurczak w sosie kokosowym bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem ryżu.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-08-25 18:21
Podanego w taki sposób mięska jeszcze nie jadłyśmy :)