Kotleciki z sezamem i mizuną
Niby kotlety mielone, jednak wyglądają i smakują zupełnie inaczej. Dodatek sezamu oraz gałki muszkatołowej i cząbru... zresztą spróbuj sama :-)
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Liczba porcji: 6
Składniki
- 0,5 kg łopatki wieprzowej - zmielonej
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- szklanka sezamu
- przyprawy: po łyżeczce - soli, pieprzu białego, gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cząbru
Dodatkowo:
• olej rafinowany do smażenia
• garść młodej mizuny*
• kilka liści świeżego jarmużu
• papryczka chili
• olej sezamowy (opcjonalnie)
• sos sojowy (opcjonalnie)
* Zamiast mizuny możesz użyć rukoli. Również charakteryzuje się ostrym smakiem.
Do miski ze zmielonym mięsem dodaj jajko, przyprawy, łyżkę bułki tartej i dwie łyżki sezamu. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.
Rozgrzej patelnię, wlej olej. Ręką formuj małe wałeczki z mięsa i obtaczaj w pozostałym sezamie. Nakładaj na patelnię i smaż po 2 minuty z obu stron na złoty kolor.
Na talerzu umieść listeczki młodej mizuny oraz jarmużu. Układaj kotleciki. Możesz je posypać papryczką chili, polać olejem sezamowym i sosem sojowym.
Można podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.
Smacznego :-)