Kotleciki z sezamem i mizuną

Kotleciki z sezamem i mizuną

Niby kotlety mielone, jednak wyglądają i smakują zupełnie inaczej. Dodatek sezamu oraz gałki muszkatołowej i cząbru... zresztą spróbuj sama :-)

Ilość porcji: 6

Składniki:
• 0,5 kg łopatki wieprzowej - zmielonej
• 1 jajko
• 1 łyżka bułki tartej
• szklanka sezamu

przyprawy: po łyżeczce - soli, pieprzu białego, gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cząbru

Dodatkowo:
• olej rafinowany do smażenia
• garść młodej mizuny*
• kilka liści świeżego jarmużu
• papryczka chili
• olej sezamowy (opcjonalnie)
• sos sojowy (opcjonalnie)

* Zamiast mizuny możesz użyć rukoli. Również charakteryzuje się ostrym smakiem.

Do miski ze zmielonym mięsem dodaj jajko, przyprawy, łyżkę bułki tartej i dwie łyżki sezamu. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Rozgrzej patelnię, wlej olej. Ręką formuj małe wałeczki z mięsa i obtaczaj w pozostałym sezamie. Nakładaj na patelnię i smaż po 2 minuty z obu stron na złoty kolor.

Na talerzu umieść listeczki młodej mizuny oraz jarmużu. Układaj kotleciki. Możesz je posypać papryczką chili, polać olejem sezamowym i sosem sojowym.

kotleciki-z-sezamem-i-mizuna-1

Można podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.

Smacznego :-)

Średnia 3.7 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Agnieszka - PolskaZupa
2015-10-19 10:10
Bardzo ciekawy przepis, brzmi przepysznie - do wypróbowania :)