Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kotleciki z sezamem i mizuną

Kotleciki z sezamem i mizuną

Niby kotlety mielone, jednak wyglądają i smakują zupełnie inaczej. Dodatek sezamu oraz gałki muszkatołowej i cząbru... zresztą spróbuj sama :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 4 minuty
Liczba porcji: 6

Składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej - zmielonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • szklanka sezamu
  • przyprawy: po łyżeczce - soli, pieprzu białego, gałki muszkatołowej, pół łyżeczki cząbru

Dodatkowo:
• olej rafinowany do smażenia
• garść młodej mizuny*
• kilka liści świeżego jarmużu
• papryczka chili
• olej sezamowy (opcjonalnie)
• sos sojowy (opcjonalnie)

* Zamiast mizuny możesz użyć rukoli. Również charakteryzuje się ostrym smakiem.

Do miski ze zmielonym mięsem dodaj jajko, przyprawy, łyżkę bułki tartej i dwie łyżki sezamu. Wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Rozgrzej patelnię, wlej olej. Ręką formuj małe wałeczki z mięsa i obtaczaj w pozostałym sezamie. Nakładaj na patelnię i smaż po 2 minuty z obu stron na złoty kolor.

Na talerzu umieść listeczki młodej mizuny oraz jarmużu. Układaj kotleciki. Możesz je posypać papryczką chili, polać olejem sezamowym i sosem sojowym.

Kotleciki z sezamem i mizuną, 1

Można podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (87 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania