Domowy kisiel z winogron
W moim ogrodzie w tym roku najlepiej owocowały jeżyny i winogrona, które zbieram prawie codziennie i robię z nich kompot dla Dzieci.
Tym razem przyszła kolej na domowy kisiel.. słodko kwaśny i naturalny, bo bez dodatku cukru, barwników oraz wzmacniaczy smaku :-)
Polecam gorąco!
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 3 x 250 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 500-600 g winogron
- szklanka wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi
Winogrona przepłucz pod zimną wodą i zdejmij owoce z kiści. Owoce umieść w małym garnuszku pod przykrywką i gotuj na małej mocy palnika około 20 minut. W czasie gotowania nie zdejmuj pokrywki.
Sok przelej przez sitko do drugiego naczynia. Przetrzyj również owoce. Miąższu nie wyrzucaj, tylko przełóż do innej miseczki. Ze szklanki wody odlej połowę i jeszcze raz przetrzyj resztki miąższu przez sitko. Ostatecznie otrzymasz około 400 ml mętnego soku.
Sok w garnku zagotuj na małej mocy palnika. Do pozostałej w szklance wody wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Wlewaj do wrzącego soku ciągle mieszając, aż do ponownego zagotowania i zgęstnienia soku na kisiel.
Ostatecznie otrzymasz około 500 ml kisielu. Na zdjęciach kisiel jest jeszcze gorący. Po ostudzeniu jeszcze lekko zgęstnieje.
Smacznego :-)