Domowy kisiel z winogron

Domowy kisiel z winogron

W moim ogrodzie w tym roku najlepiej owocowały jeżyny i winogrona, które zbieram prawie codziennie i robię z nich kompot dla Dzieci.

Tym razem przyszła kolej na domowy kisiel.. słodko kwaśny i naturalny, bo bez dodatku cukru, barwników oraz wzmacniaczy smaku :-)

Polecam gorąco!

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3 x 250 ml

Składniki:
  • 500-600 g winogron
  • szklanka wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi

Winogrona przepłucz pod zimną wodą i zdejmij owoce z kiści. Owoce umieść w małym garnuszku pod przykrywką i gotuj na małej mocy palnika około 20 minut. W czasie gotowania nie zdejmuj pokrywki.

Sok przelej przez sitko do drugiego naczynia. Przetrzyj również owoce. Miąższu nie wyrzucaj, tylko przełóż do innej miseczki. Ze szklanki wody odlej połowę i jeszcze raz przetrzyj resztki miąższu przez sitko. Ostatecznie otrzymasz około 400 ml mętnego soku.

Sok w garnku zagotuj na małej mocy palnika. Do pozostałej w szklance wody wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Wlewaj do wrzącego soku ciągle mieszając, aż do ponownego zagotowania i zgęstnienia soku na kisiel.


Domowy kisiel z winogron, 1

Domowy kisiel z winogron, 2

Domowy kisiel z winogron, 3

Domowy kisiel z winogron, 4


Ostatecznie otrzymasz około 500 ml kisielu. Na zdjęciach kisiel jest jeszcze gorący. Po ostudzeniu jeszcze lekko zgęstnieje.

Smacznego :-)

 


 

Średnia 4.7 / 5 (9 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷