Domowy kisiel z winogron

Domowy kisiel z winogron

W moim ogrodzie w tym roku najlepiej owocowały jeżyny i winogrona, które zbieram prawie codziennie i robię z nich kompot dla Dzieci.

Tym razem przyszła kolej na domowy kisiel.. słodko kwaśny i naturalny, bo bez dodatku cukru, barwników oraz wzmacniaczy smaku :-)

Polecam gorąco!

Czas przygotowywania: 30 minut
Ilość porcji: 3 x 250 ml

Składniki:
• 500-600 g winogron
• szklanka wody
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi 

Reklama

Winogrona przepłucz pod zimną wodą i zdejmij owoce z kiści. Owoce umieść w małym garnuszku pod przykrywką i gotuj na małej mocy palnika około 20 minut. W czasie gotowania nie zdejmuj pokrywki.

Sok przelej przez sitko do drugiego naczynia. Przetrzyj również owoce. Miąższu nie wyrzucaj, tylko przełóż do innej miseczki. Ze szklanki wody odlej połowę i jeszcze raz przetrzyj resztki miąższu przez sitko. Ostatecznie otrzymasz około 400 ml mętnego soku.

Sok w garnku zagotuj na małej mocy palnika. Do pozostałej w szklance wody wsyp 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj. Wlewaj do wrzącego soku ciągle mieszając, aż do ponownego zagotowania i zgęstnienia soku na kisiel.


Domowy kisiel z winogron, 1

Domowy kisiel z winogron, 2

Domowy kisiel z winogron, 3

Domowy kisiel z winogron, 4


Ostatecznie otrzymasz około 500 ml kisielu. Na zdjęciach kisiel jest jeszcze gorący. Po ostudzeniu jeszcze lekko zgęstnieje.

Smacznego :-)


 

Średnia 4.9 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-09-15 10:46
Ostatnio często robię kisiel, ale z winogron jeszcze nie próbowałam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:56
Warto Agnieszko, polecam!
2016-09-15 15:10
O rany!!!! Cudo!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:56
Dziękuję Kasiu i polecam zrobić ;-)
2016-09-15 20:30
Cudowny Aniu, bardzo lubię domowy kisiel :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:56
:-) Buziaki Marzenko!
2016-09-15 22:35
Ja nie tylko nigdy nie robiłam, ale nawet jeszcze nigdy nie jadłam kisielu z winogron, mimo, że kocham winogrona jak żadne owoce na świecie. Najbardziej zaintrygował mnie fakt, że nie dodałaś cukru, muszę spróbować bo aż mi się to wydaje niewiarygodne by kisiel z samych owoców był słodki.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:56
Mój był bardzo.. ogólnie uważam, że winogrona to baaardzo słodkie owoce ;-)
Wygląda pysznie!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:57
Dziękuję Asiu :-)
2016-09-16 21:56
Dzięki za przepis! Uwielbiam takie domowe sposoby, na rzeczy, które od zawsze kupowało się w sklepie ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:57
Dzięki wielkie Dominiko, smacznego!
Jeszcze kisielu z winogrona nigdy nie robiłyśmy :D Uwielbiamy stać pod gronami i co chwilę sięgać po owocki <3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-19 10:58
:-) :-) My tez :-)
2016-09-20 12:54
Z tych kilkudziesięciu kilogramów winogron, które rosną na mojej działce na pewno uszczknę choć troszkę na taki wspaniały kisiel :) Rewelacja :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-20 18:54
Koniecznie Moniko.. moje są pyszne i słodkie :-)
2017-10-05 06:18
A w czym gotować te winogrona? Zalać wodą?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-05 09:20
Aniu, winogrona przykryte przykrywką błyskawicznie puszczają sok i nie ma potrzeby dodawania wody :-)