Kompot z czereśni
Zapraszam po mój ulubiony i super prosty przepis na kompot z czereśni, który szykuję zawsze, gdy mam nadmiar świeżych czereśni. Potrzebne są tylko trzy składniki oraz niecałe pół godziny wolnego czasu.
- 3 składniki
- gotowy po 2 dniach
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pasteryzacji: 25 minut
Liczba porcji: 4 słoiki po 900 ml każdy
W 1 słoiku:
Wartość energetyczna
340 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1,5 kg czereśni
- 12 łyżek cukru - około 200 g
- 2 litry przegotowanej wody
Kompot z czereśni
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyte słoiki: 4 sztuki o pojemności 900 ml każdy
Kompot z czereśni jest gotowy do użycia już po dwóch dniach od zamknięcia owoców w słoikach.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ możesz dodać odrobinę więcej lub miej cukru niż ja.
Jak zrobić kompot z czereśni
Zacznij od wybrania dojrzałych oraz nieuszkodzonych i nie zepsutych czereśni. Mój przepis bazuje na czereśniach o łącznej wadze 1,5 kg. Możesz śmiało podwoić, czy nawet potroić ilość owoców. Pamiętaj jednak o tym, że potrzebujesz wówczas przygotować więcej słoików oraz cukru i wody.
Czereśnie umyj pod zimną i bieżącą wodą. Polecam nawet umieścić je w dużej misce z zimną wodą i odrobiną sody oczyszczonej (mała łyżeczka). Po umyciu czereśni w lekkim roztworze przepłucz je raz jeszcze zimną wodą i usuń ogonki.
Ja nie usuwam pestek z czereśni. Jeśli jednak chcesz je wyjąć, to możesz to zrobić. Polecam wówczas rozcinać każdą czereśnię na pół przy pomocy ostrego nożyka i wyjmować pestki.
Przygotuj też cztery czyste słoiki o pojemności 900 ml każdy. Śmiało można też użyć litrowych słoików. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek.
Do każdego słoika daj tyle samo czereśni. Swoje słoiki wypełniam czereśniami do około 3/4 wysokości. Do każdego słoika z owocami wsyp też cukier - po trzy łyżki (u mnie cukier drobny). Łącznie wyjdzie około 200 gramów cukru. Używam najzwyklejszego białego cukru, ale można też sięgnąć po cukier trzcinowy.
Porada: Aby wzbogacić smak kompotu, do słoików oprócz cukru można też dodać po dwie łyżki soku z cytryny. Do słoików można też dodać więcej cukru. U mnie jest to około 50 gramów cukru na słoik, ale śmiało można dać nawet do 100 gramów cukru na słoik (4-6 łyżek). Kompot będzie wówczas znacznie słodszy.
Do każdego słoika wlej przegotowaną wodę. Może być to wrzątek (tak jak u mnie).. może być to też woda letnia. Na słoiki o pojemności 900 ml wyszło mi idealnie po 500 ml wody. Zostaw minimum 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach i mocno zakręć słoiki. Słoiki z kompotem należy teraz poddać pasteryzacji.
Pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada:
1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Jeśli czereśnie zalewany były wrzątkiem, to dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 25 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać/odbijać. Jeśli owoce zalewany były wodą letnią, to umieść je w zimnym piekarniku i dopiero zacznij nagrzewać piec do 110 stopni. Czas pasteryzacji odliczasz od nagrzania się piekarnika.
2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 25 minut.
Przez pierwsze dwa dni po zamknięciu czereśni w słoikach polecam od czasu do czasu zakołysać każdym słoikiem, by cukier który zebrał się na dnie szybciej się rozpuścił. Poniżej kompot z czereśni już po dwóch dniach od zamknięcia owoców w słoikach.
Jeśli nawet po pasteryzacji w garnku Twoje zakrętki nie zassały się, to słoiki odwróć do góry dnem i odstaw je na bok na minimum 10 minut. Powinny się ostatecznie zassać :) Czasem po pasteryzacji w piekarniku zakrętki nie zasysają się. Daj im jednak trochę czasu. Bywa tak, że same zasysają się w ciągu kilku godzin, gdy temperatura w środku słoika zaczyna spadać.
Kompot ze czereśni na zimę może leżeć w chłodnym i zaciemnionym miejscu śmiało cały rok a nawet dłużej.
Jak postępować z domowym kompotem z czereśni po otwarciu?
Kompot z czereśni jest mocny i słodki (szczególnie taki, który już dłużej stoi w piwniczce). Zalecam rozcieńczać go z wodą w stosunki jeden do jednego. Do otwartego i rozcieńczonego kompotu można też dodać sok ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. Taki kompot smakuje jeszcze lepiej.
Smacznego.